Monday, 7 November 2011

Skill di Dapur

Siapa dkt sini yg mmg develop skill memasak sejak kecik? Cer bagitau. Saya tidak. Malah saya ni kalau balik kampung, mmg selalu la kena kutukan sedas dua, kadang-kadang mcm machine gun bunyi mulut-mulut puaka tu. Memang dah biasa orang panggil saya malas, when it comes to bab dapur. Jangan cakap anak orang, anak sendiri tu tgkkan, haaaa kann?


Saya untung sebab mak saya selalu coverline baik punya kalau depan sedara. Tapi selalu gak mak saya tegor bila dah dkt rumah sendiri. And ada sorang makcik saya yg penah ckp pada saya "Ko ni kenapa tak pandai masak?". And saya dgn selamba badaknye jawab "Alah, dah besor nanti, orang gaji la masak". And makcik saya tu jawab "Ko ni kena jadik orang kaya lerr. Tapi kalau mak mertua ko banyak songeh, siap la". Alhamdullilah, mak mertua saya ok je bab ke dapur ni, rasanya dia lagi suka saya makan je apa yg dia masak, hehe. Ye, kadang-kadang kat kampung,  umur ko dah 12 tahun ke atas and ko tak tunjuk skill ko di dapur, sah ko dgn mak ko mmg kena umpatan di belakang atau cacian di depan. 


Saya pun bukan pemakan sgt orgnye masa kecik (sekarang jangan tanyalah). Tapi disebabkan adik-beradik saya semuanya jantan-jantan yg macho, so mak saya kena la masak selalu. Budak lelaki ni kalau tgh membesar, boleh tahan seleranye. So dari kecik, mmg menu di rumah saya boleh tahan la banyak tapi mak saya le masak. Masa school holiday jek la pun saya nak masuk dapur kan? First thing yg saya belajar buat sendiri adalah scrambled egg. Tapi ni version melayu punya, siap letak bawang and sos cili bagai, hehe. Then saya belajar masak mee goreng. Saya tak belajar ok, mak saya paksa. Disebabkan saya ni pentido sampai kul 8/9 lebih pagi, mak saya akan tinggalkan bahan tumis mee goreng sebelum gi kerja. So, disebabkan adik beradik nak makan, kenala saya masak mee goreng. Macam gitu la cara mak saya ajar saya ke dapur, even nak masak sayur pun mak saya tinggalkan rencah sayur. Lama-lama rencah sayur saya dah pandai buat. Kalau bab masak nasik, adik-beradik saya mmg kena masak nasik gilir-gilir, kalau tak silap, adik bongsu saya pandai masak nasik sejak umur dia 6 tahun.


Tapi dari kecik saya suka nak baking-membaking. Rasanya masa umur 14 tahun, kebetulan raya masa school holiday kot, saya paksa adik-adik saya tlg saya buat kuih raya. Mak saya mmg layankan aje, beli je barang-barang baking. Saya tlg buatkan adunan and telapkan, adik-adik saya tlg masukkan dlm oven sebab saya adalah manusia yg takut dgn haba atau api. Dan saya paling benci kalau kena goreng ikan/ayam. Kalau buleh, saya nak suruh je abah saya invent satu sudip yg panjangnya 1meter, eee takut minyak percik-percik ni uols. Pernah saya tepon Along saya yang tgh lepak di rumah kawan dia, sebab saya takut nak angkat ikan yg digoreng, bongok gila, hahahahahha.


Saya tahu ada kawan-kawan saya mmg suka ke dapur sejak digelar anak dara. Memang respect abis la masa tu. Umur 13 tahun dah pandai masak lauk bagai. Itu semua terpulang pada diri sendiri. Ada yang adik-beradik ramai, mak pak pulak jenis busy, nak tak nak kena la tlg dkt dapur, so dari situ terus ada skill memasak.


Tapi  bagi saya, skill yg penting di dapur bukanlah setakat memasak simple menu. Masak simple jek la kan, kau apahal nak makan rendang rusa, lobster tetiap ari? Masak untuk anak rajakah? Kalau orang dolu-dolu, nak potong pisang utk buat pengat lain caranya, nak potong pisang muda buat masak lemak lain caranya. Itu tak penting, kalau ko nak belajar boleh la, leh la ko masuk Masterchef. Paling koman, boleh guna skill tu utk hias lauk pengantin, hehe. Bak kata saya sendiri, masa kau ngadap makanan, ade ko nampak rupa halia tu senget ke lurus, pedulikkan, hahahaha.


Satu lagi skill yg penting di dapur adalah clean as you go. Dulu saya pun tak pandai nak kemas-kemas dapur tapi dah makin berumur, dah fandai la. Ada orang suka masak, tapi kemasnye malas dek non. Dapur adalah berlendir, macamana tu? Saya pernah ke satu syarikat catering di Kota Samarahan, sebab saya nak tempah food for majlis di office. Dan dengan bijaknya, saya masuk kot pintu belakang, kekonon dah biasa lah dgn tokey kedai. Sekali kauuu! Nyesal! Nampak mcmana dia letak raw food, geli ok! Dan saya tak dpt imagine dapur rumah dia mcmana, erk! Nasib baik orang opis saya dah tak suka order kat sana, selamat! Bukanlah kita nak dapur berkilat mcm Nigella's kann? Bersih jadik la, tu kan tempat menghasilkan makanan. Sambil masak sambil kemas kan senang?


Ke arah dapur yg bersih lalu mengelakkan e-bra.

Dapat dapur jadik mcm ni jadik leee...
Image Source


Berangan adalah free, hehehe.

Photobucket

10 comments:

Mak Piah said...

1)suka masak, bencik kemas.

2) Dapur googlean sangat cantek...ayooo..boleh bergaul gaul di situ.

3) mek adalah pengkomen pertama...:P

sekian tima kaseh.

x

Mak Piah said...

dan pengkomen kedua dan ke 3 kerana excited sangat...lol

- GC - said...

aku ada 4 org adik beradik perempuan, dan skill masak aku plg hancusss. lantak la.. haha

Nur68 said...

Asslamualaikum Mim,

Salam Aidil Adha to you and family...my skill di dapur?..only seriously started when I was 28...cos family bukan jenis yang masak2..tp wajib pandei masak nasik, goreng telor dan masak air shj. ...everytime ke dapor, mak akan suruh keluar cos sik suka nanga kita "nulung" nya molah dapor ya mengarey..lagipun my mom in her younger days bukan sorang yang sabar...lately dah mellow so boleh lah conquer dapor..eehhehe...sik la terror masak tp makanan boleh lah dimakan...kekekek

Kazaztan Team said...

ehehehhehe...dah tua2 baru pandai masak...pandai msk nasi pun waktu sekolah menengah...masakan lain2 tu jgn tanye le...

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah,
Ya lah pentingnya helper di dapur. Kita masuk, nya nulong berkemas, sik kita ngerepak, heheheh..

cantek kan dapur itu, kan best kalau duit di poket pun cantek mcm tu gak.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

MakPiah:
Sik pat kamek imagine muka kita seronok, sebab sik pernah tangga muka ktk and jauh sekali la bertemu.. heheheh..


pic please, ahahahah

DeLancrettLurpak said...

GC:
Takpe,nanti ko ambik tender basuh pinggan aje la kalau berkumpul, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Nur68:
Ya lah kita tok kak, masa gik muda dolok, kita nak bertulong dgn mak didapur, tapi kita tok kerja sik bagus kedaknya, dah la sik pandei berkemas cepat2 mcm sidak org tua, ni ndak org tua sik tahan dgn kita, hahaha..

yalah, mujor juak pandei juak kita akhirnya di dapur, mun sik, malar jak ke bimmers makan mee kolok, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

Kazaztan:
Kesedaran utk memasak datang selari dgn poket yg menipis kalau makan di luar, btol tak?

Related Posts with Thumbnails