Thursday, 10 November 2011

Kesedapan Melampau!

Melampau adalah satu perkataan yg describe betapa extreme nya sesuatu perbuatan.
Macam kes pramugara terlampau la kan, kihkihkih.

Anyhoo, you guys know how crazy I am bila sebut pasai aromatic duck. Pernah sekali je rasa tapi terus suka gila, ye saya mmg drama. Masa pi Man-chester (sebenarnya nak taip nama tempat ni pun dah gigil-gigil, I tak leh dengar nama tempat ni pastu ternampak pulak muka si Ferguson, rasa nak pukul je, perhh, ganass!!). Memang sedap la itik tu kan. So, lama gak la carik kedai jual aromatic duck yg halal, ye la takkan  nak pi travel 5jam pi atas semata-mata nak melantak itik ye dak? Dekat London mmg ada, tapi kalau dah pi London, mesti termakan dkt Tinseltown lah, sini lah, situ lah, eh mestilah takde kesempatan nak pi try. 

Unic+Khairy dah bagitau kami lamaaaa dah pasal Saffron dkt Yate. Masa raya haji hari tu diorg ckp lagi. So balik tu, saya pun google, wow, ada cripsy itik, i like! So, since T-Bag takdak meeting dgn boss dia, bolehla kami pi lunch sana hari ni, Yaya kan pi sekolah, so boleh makan dgn tenang, takyah jegil-jegil mata macam nak tercabut kening. 

Takde orang pun dkt kedai tu. Kami je. Diorg pi letak menu itik tu dkt main course, cheh, letak as starter la. Aku tak pedulik, order as starter. Quarter duck adalah GBP9.50, makan dgn rice paper, sayur mayur and hoi sin sauce, yummeh! Eh rasanya lagi sedap yg ni lah dari yg kat utara tu, sebab yg dkt sini dia goreng rangup gila daging itik, bukan takat kulit itik ja.
Puas hati aku. Next time datang, saya nak order setengah ekor itik, perhh! 

Ok tu baru starter.
We had a spicy crispy beef and lamb dewani (nasib baik tak dewata raya).
Lamb dewani tu gravy dibuat dari blended cashew nuts, so a bit sweet.
Ni lah rupa spicy crispy beef, yummehh!!

Yang ni korang boleh gelak.
Aku order stir-fry bean sprouts, gatal kan? Hahaha.

Kami order egg fried rice utk dimakan bersama lauk pauks.
Budget artistic abis la ambik gambar, kahkahkah!

Kalau saya tau itik tu sedap terlampau di goreng garing and makan dgn hoi sin sauce, dah lama dah saya cilok itik Tok Ngah masa dok kat Pekan, Pahang. Itik dia asik menyudu belakang rumah kami, patutnya tangkap kasik kenduri secara berjemaah, hehehe.




But.
Bila pikir balik.
Geli pulak aku nak tangkap itik yg menyudu kat longkang nan hitam itu, eeuuuwww!!!
Photobucket

12 comments:

Chik Att said...

toge goreng kicap ... keh keh ...internasionalee ...

bujal X said...

angsa la~~baru melampau~keh keh~

Kazaztan Team said...

describing the food dah mengganggu akal pikiran..nie kan pula tunjuk gambo...mati kempunan akak...

somuffins said...

DLL
Kat sini ada restoran cina muslim jual nasi itik. Anak I kata sedaps. Takat nih dah 5 kali dia menyudu, hehe... Dia dah jadi itik kekdahnya.

I tak makan itik sebab I masih ingat zaman kanak2 .. me and my itik nama Didik play2 togeder. Sedih taw...

Daddy Ziyyad said...

- saya tak makan itik.

- saya peminat MU. keh keh keh, so wajib pergi Old Trafford, ongkos aja takda..haha

anakdara said...

ada gang ktk makan itit mah..mun mak kmk masak itit pakloh blh share ngn ktk ooo..ada ku kesah itit ya nyerudu parit air juruk? haha..

DeLancrettLurpak said...

ChikAtt:
Apsal ek, kalau makan dkt luar, togey stir-fry nampak sedap je, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Bujal:
Eh, kamu pernah makan angsa ke?

DeLancrettLurpak said...

Kazaztan:
Alaaa, jgn la kempunan, hehehhe

DeLancrettLurpak said...

CikSom:
You tanya anak you CikSom, apa nama kedainya, kang balik Mesia, senang I nak menyudu, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

DaddyZiyyad:
Sebenarnya saya dah sampai Old Trafford. Tapi mmg sengaja tak ambik gambo, hahahahahah!

DeLancrettLurpak said...

anakdara:
Kak su, itit masak pakloh? gine masak ya? mun masak itit, ibuh lupak kmk aaaa

Related Posts with Thumbnails