Thursday, 3 November 2011

Kaya kah Kau?

Bukan taknak cerita pasal makanan yg dtg dari dapur sendiri. Bukan. Sebab dah tak berapa sangat masuk dapur. Kang kalau saya cerita pasal makan nasik dgn telur goreng je, korang kata saya malas. Alaa, mmg saya malas pun, kihkihkih.

Anyway, terpanggil la pulak nak memberi kupasan pasal satu tajuk. Pasal orang-tak-galak-kaya, haa kauuu, amek! Sebenonye, saya baca entry Diana, so mmg mengelisat la kan nak memberi komen. Tapi kang kalau tulis komen dah macam nak buat entry, baik saya up satu entry, bolehla akak-adik-abang sama2 mengelisat nak tulis komen takpun buat entry baru, terus jadik entry berantai, wakaka! Bior orang-tak-galak-kaya ni sedau sikit, pencemaran mata ok baca statement korang. 

Biasalah kan, kalau orang-tak-galak-kaya letak gambau mcm gini.

Takpun, mcm gini. Siap ada special plat number, ehem ehem.

Macammana saya dpt gambau-gambau ni, taipkan je plat number tu dkt google images. Confirm keluar gambar yg atas sekali. Pastu taip sekali lagi, tapi kali ni tambah "new car". So, ko paham tak modus operandi dia, menunjuk la reta yg ada, yg boleh menjawdroppingkan mangsa. 

Tapi aku suke la statement Diana.
"Kau je yang rasa mewah, kalau tunjuk kat orang kaya-raya dia kesian kat kau ok?" (Diana, Oct 2011).

Tahap mewah org berbeza. Tahun 2003, first time saya merasa makan di Dave's Deli dgn duit sponsorship MOSTI (kahkahkah! RM1560 sebulan utk  fresh undergrad mmg besar kau tahu!) pun dah rasa puas hati uols! Ye la, ukurla baju dibadan sendiri ye dak.  Jgn ikut mcm saya, baju size 12, tetiba rasa nak pakai size 10, tak ke nangka rupanya, begitu.


Ada gak yg guna statement "Mahukan kebebasan kewangan?". Perhh! Ayat menusuk jiwa. Semua org pun tahu la kan, makin banyak duit, makin tinggi la nafsu. Rasanya saya boleh kira dengan jari, org yg bergaji besau yg tak berapa nak ada nafsu berbelanja. Kalau kau nak kaya dgn niat nak berbelanja sakan, sampai bila takda kebebasan berbelanja. Gaji 3ribu sebulan, pakai Vios dulu. Kang dah dpt bonus bisnes ni kang, katalah tambah seribu dua, dah nak up, nak pakai BMW, biarlah second hand pun. Makan nak upgrade, tok se gi food court. Makan lite-lite ni dkt Dome, lom lagi nak makan betol2. Baju nak upgrade beli dkt Massimo Dutti (over la contoh ni kan, hahaha). Cer bagi tau, tang mana kebebasan kewangan kalau dah sana sini kau upgrade aje kan?



Kalau betol-betol kaya, tunjuk la kau lepak atas catamaran dkt Monaco ke, baru la aku menggelisat tak senang duduk. Setakat ambik gambau Merz/BMW je, ape barang bhai?! Kaya macam Abramovich, baru lah terngangaaaaa....


Entry kasik down org-yg-tak-galak-kaya.

Photobucket

15 comments:

hOtMaMa said...

ye la.. lg la kt pesbuk.. mana yg buat MLM nih sibuk dok tag2 gambar pose2 dng bmw bagaikan.. tu belum lg yg bergambar dng duit buat bentuk kipas tu.. aiyooo.. tak kena gaya sngt nak promote ko pny bisnes tu maha haibat kann... org lg rengsa tgk ada la..

ati_emylia said...

X-student my hb ari tuh siap dtg umah ulang alik..bawa buah tgn lg..emy dah curious..rupanya dia nak ajak my hb joint..bila ditanya jual brg apa..dia kata kene dgr dulu penerangan kat HQ..my hb layan kan aje nak tgk sejauh mana..sib baik tak terpengaruh pak cik tuh..heheh..dh ade keje sanggup berhenti sbb katanya dia akan dpt beribu riban dalam bbrp bulan..bila my hb x nak joint trus dia ilang.. n last month ade terserempak dgn dia msh dgn kete yg sama...

Kazaztan Team said...

iye sungguh mrk2 tu sbenar ye tak kaya pun...ehehehhe...sakit jiwa tgk mrk2 tu...rugi penglihatan nie...

- GC - said...

taktik geng MLM ni macam nak mintak org maki je!! yg bestnya, post dekat FB p makan angin overseas, tnjuk keta baru beli, tunjuk rumah.. menyampah..

Tijah said...

aku kalu pegi kedai2 mamak salu duduk sebelah grup2 bukak laptop, bukak file ni. seronok tau dengar diorang punya kelentong. mmg 1st class!

Nashays said...

nok, orang kaya x berlagak kaya..yg baru nak merasa kaya ni yang hoverrrr..
banyak yang tak kaya pada yang kaya join mlm ni..

DeLancrettLurpak said...

hotmama:
saya rasa tahap takbur diorg tinggi sgt, tension dowhh!

DeLancrettLurpak said...

ati_emylia:
takda kemana nya diorg tu.. kalau setakat upgrade kereta.. seksa hidup sama je.. kalau dah kaya, sampai leh lepak aje dkt rumah, logic la kannn

DeLancrettLurpak said...

Kazaztan:
Ntahnye, sakit mata okeh tgk gambo gitu.. ingat org lain takde duit agaknye

DeLancrettLurpak said...

GC:
Alah, kalau pegi oversea pun sebab ditaja oleh company, mmg le, kalau dah menipu kawan-kawan, mmg le dia untung.. tapi kalau berjalan oversea, pastu makan pun nak berkira, baik tak payah...

DeLancrettLurpak said...

Tijah:
Buleh bernanah ok dengor dia punya tahap eksyen.. eeee...meluat kiteww taww!!!

DeLancrettLurpak said...

Nashays:
Kan nox. Kang aku kata jakun kang, kata mulut aku puaka, tapi mmg puaka pun mulut aku, hahahahah

Mak Piah said...

Aku kaya! aku kaya!! lol...ada bran??

p.s saya ada gbr lepak kat atas catamaran tapi cam blur sikit sebab tukang tangkap gambar terketar ketar amik gambar takut tuan punya datang dan suruh polis tangkap kita orang...

DeLancrettLurpak said...

MakPiah:
Kahkahkah! Kamek maok gambar yg diposing dgn memakei two-piece ok!

gerbera said...

Biar pakai kelisa je,tapi bebas berbelanja dan takde hutang :) . Tu yg tunjuk2 duit tu loan buat bisnes bank rakyat belum tentu dah habis bayar.

Related Posts with Thumbnails