Monday, 28 November 2011

Antara Dialect yang Saya Paham dan Suka

Got this from FB (mano laie, situ yo lah ado bondo mcm gini)

Dialect yg saya paham tapi tak berapa terer nak ckp.
Tetibo den rindo lak kat sekolah Mara Jolobu.
Masa buat Kajian Sejarah Tempatan dkt satu Masjid dkt Kampung Titi, susah gak nak interview pakcik-makcik kat situ, sebab pekat gila diorg ckp, dah la laju, haish...

Masa dkt Sekolah MARA Kuantan, saya belajar dialect Kelantanese sbb ramai kawan saya adalah Kelantanese.

Masa first degree,saya belajar ckp utara sebab bestfriend saya and ex-boyfriend orang Utara.

And masa master degree, saya masterkan diri saya dgn Malay sarawak language sebab T-Bag lagi expressive kalau converse dalam bahasa Sarawak, hehehe.

Walaupun saya lahir dkt Perak, saya takde banyak vocab dialect Perak, tapi saya suka dengor orang Perak ckp, sukaaa!

Korang paham tak bahasa nogori ni?

Photobucket

20 comments:

Noraishikin Mohd Salleh said...

paham sikit-sikit tapi yg pekat tu tak paham jugak..hahahah...tapi seronok nesimblan nih...unik :)

azieazah said...

Kak Azie ni omak mentuo orang N9, sepatah haram den tak pandai...

Arina said...

Teringat pulak akak kat iklan dolu2 tu....ubat racun perosak untuk lalang..."Goliden..." hehehe...Tapi akak masa masih bekerja dulu suka gak melayan loghat nogoghi kalau ada berbual dg member dari N9 ni. Seronok belajar cakap berbagai loghat ni banyak manafaatnya tak lah ' mengabihkan bogheh jo....'

DeLancrettLurpak said...

Ikin,
Kan? Akak suka dengo, bunyi dia agak meleweh sikit tapi fun

DeLancrettLurpak said...

Azieazah:
Takpo kak Azie, janji mak mertuo sayang, cukup la tu, heheh

DeLancrettLurpak said...

Arina,
saya ingat! Hahahaha..

Tapi sebenarnya saya suka masakan org negeri, hahahaha

Mak Piah said...

toringat eh lagu dak Nora... sobolum ekau molangkah poie...kau pandanglah den kek siniiiiiii...*

Nashays said...

Gigih den baco sampa abih...ni yg buek ati den ghindu nak balik kampoang ni..

nak gulai lemai ghuso ngn kepayo

DeLancrettLurpak said...

MakPiah,
Wakakaka! Lawah aihh!
Mun kakar kedak ya, alu sik jadik break :P

DeLancrettLurpak said...

Nashays:
Apakah kepayo?

Betik ko?

Arina said...

Betol2 tu, Den setuju bonar dgn kesodapan masakan noghoghi ni especially apo ko bondo eh tu..." Masak Tempoyak Pucuk daun kayu".....Wallla....terlior Den...

Makji Esah said...

eden amatlah paham.....

Nashays said...

kepayo tu adik badik ghuso..ntah owg minang kata kepayo aku pon blasah jer..

suhana azlin said...

ya rabbi! meleleh2 air mata tergelak baca! haha rasa mcm tgh balik kampung hubby kek rombau nun, kampung cabau namo eh ;)

Daddy Ziyyad said...

den of coz faham, sobab nenek den org nogori, bini den pun org nogori...hahaha...den suko jugak dialect utara...

DeLancrettLurpak said...

Arina,
Terbayang daging salai masak lemak cili api, aduihhhh, helppp!

DeLancrettLurpak said...

Makji Esah:
Baru den tau yg angelina sambut christmas kek ampangan, kihkihkih. Eh boto ko, ampangan ko senawang?

DeLancrettLurpak said...

Nashays:
Ko pandai ckp minang yg stock indonesia tak? Nenek2 sedara sebelah atok aku orang minang,minang yg stock tak paham punya, so mmg aku ternganga jek laaa

DeLancrettLurpak said...

Suhana Azlin,
eh rasanya adalah kawan kita org kg cabau, tapi den tak ingat sapo..

DeLancrettLurpak said...

DaddyZiyyad:
Dialect french malaysian suka tak?cer teka, negeri mana french-malaysia? heheheeh

Related Posts with Thumbnails