Saturday, 15 October 2011

Third Day - Algarve, Portugal

Kan semalam minum espresso, so nasib la kau tak dpt tdo. Pukul 2.30am, mata saya terkedip-kedip aje, tak dpt tdo. Pukul 3am, saya paksa gak diri utk tdo. So, obviously, mestilah bangun lambat gile. Pukul 9.30am baru terkedek-kedek turun breakfast. 9.45am, saya pegi kaunter tour and nak bayar. So, the tour company kata diorg tak accept card, so saya kena menapak 5 minutes to the nearest ATM. Alang-alang dah ke situ, terus saya pegi market and carik sunglasses and topi kebun Alah, nak pakai kejap aje, so beli jek la sunglasses murah, padan la muka kau tak bawak sunglasses kan?

Sampai hotel balik pukul 10.15am, and terus gerak ke jetty. 

Naik tour boat. Agak lavish la boat itu.

It's a 2 and half hour tour. Tour guide to tunjuk tempat diorg ternak clam. Seksa je aku tgk org kerja dkt ladang clam tu, membongkok, isk! Diorg buat partition dkt tanah. So,each tanah tu ada clam yg akan matang pada certain masa. So, the clams are produced all year round. Activity di ladang clam kena buat cepat, yelah, kena la tgk pasang surut tide kan? The tour guide tu berhenti kejap and carik oyster dari pasir tu. Dia kata sapa berani makan fresh raw oyster, boleh la cuba. Tu bukan jari saya.

So saya pun makan lah, hehe. Tgk, betapa touristnye aku, wakakaka!

Sapa yg tak pandai makan raw fish, agak mencabar gak la. Rasa fishy sgt and masin, kalau terdesak (bile nak terdesaknya?) boleh makan la. Dia bawak pusing tgk Armona island. It's a summer island, meaning, org-org hanya ada masa summer sebab kebanyakkannya adalah holiday house. And kami juga ditunjukkan tide mill. Bila high tide, air masuk dalam tide mill. Bila low tide, dia bukak pintu and air keluar dgn laju and benda alah yg utk generate electric pun bergerak, lalu generate electric. Tapi since masa pegi was low tide, so tak leh nak pegi dkt tide mill tu. 

Then, kami pegi desert island. Kalau air naik, takde la island tu. Diorg turun jalan2 atas desert island tu, saya malas. Saya adalah manusia yg tak suke air laut, sebab melekit. Rasanya tak sampai 5min, nampak air dah naik kawasan tu. So, cepat-cepat gerak. Kami diberi binocular sorang satu. Orang tgk burung, saya tgk benda lain. Saya tgk banyak catamaran, so mulalah idea jahat kan. So, skodeng omputis, mmg betol teori saya, ada yg bervogel, kihkihkih. Tapi takde la yg mcm dalam video kan, opsss., hehehe. The next stop kami berhenti dkt fishermen village dkt Culatra Island. 


Kat sini ada hospital, primary school, bank, kedai, kedai makan, internet service and even the cable tv, sgt lengkaplah. And I tell you, kg ni sangat bersih. Kami diberi 15minutes utk turun dan jalan-jalan. Rumah pun mcm rumah dkt Malaysia. Saya noticed, dkt setiap rumah ada BBQ set and dkt satu rumah tu, nampak satu pakcik tgh hidupkan api nak grill something. Kan makanan tradisional diorg adalah grilled sardina. 

Sama mcm rumah kat Malaysia, kan?

Then, kami terus balik ke jetty and that's it. Ada minah South American ni ajak saya pegi satu island petang ni, tapi saya mcm malas pulak. Dia nak swim, saya ni kan tak suke air laut, isk. Perut mcm tak lapar lagi. So, saya plan nak bermassage. Dalam bulan ni, hotel ni buat promo spa iaitu half price for treatment of the day. Hari ni promo nye adalah lymphatic drainage massage. So, appointment adalah pukul 3pm. Tak buleh la nak compare massage omputis dgn massage asian. Sebab jauh gile beza. Tapi lawak la pulak, sebab dia mula urut dkt ketiak, nasib saya tak geli. Tapi saya kan baru balik tour, dah la sebelum massage tak mandi, leh imagine? T_____T. Massage adalah 50minutes lepas tu dpt minum tea. Perut tak la berapa lapar, tapi dah lewat sgt, pukul 4.30pm dan tak lunch lagi, kang sakit kepala kang. Hari ni mmg sgt panas dan oleh itu malas nak ke mercado utk makan PLUS saya tertgk mac and cheese dkt blog Zarin, I teringin u! Manalah ada mac and cheese dalam room service.

So, saya order Frische Nudeln mit Garnelen und scharfen Venusmuschlen. Nama senang nye adalah seafood tagliatelle.

Masa order ni saya kena ckp "don't simmer with alcohol". Sebab diorg ni kalau seafood, diorg suka nak tumis (tumis?) dgn white wine. So, selamatlah disitu. I tell you, sedap gila pasta itu. Eh, rasanya lagi sedap kot makan dkt Portugal ni dari Italy. Lepas makan, saya buat apa? Chatting dgn T-Bag and buat keje, kihkihkih.

To Aunty Notts: Saya tak kisah makan apa-apa, asalkan sentiasa ada makanan baru utk dicoba. Kalau dah tepu, asik makan benda yg sama, baru saya teringat sambal ikan bilis+petai, hehe
  Photobucket

8 comments:

ciketon fazya said...

Kak mim ni mmg born to be foodies..
Pe rasa raw osyter tu kak?

*kita baca entry dabai ngan engkalak terus kirim kt kawan kita..malangnya engkalak benyek2 smpai dengkil..

cahya indah said...

kak, kat Algarve tu temperature macam kat Malaysia ke? nampak macam panas sama je kat sini.
seafood tagliatelle tu tengok pun da rasa sedap :p

Ayda said...

Apa beza nok massage Asian dgn omPutih nak gak tau

Mak Piah said...

Ayooo......serimin mata ya terus membuatkan lagu 'kasehhhhhhh...mengapa membisu????' berkumandang di background. Very the Latip Berahim u ols....:P

x MP

DeLancrettLurpak said...

Ciketon:
Kalau nak bawak engkalak naik flight, make sure beli engkalak yg hijau lagi, okie?

er, rasa hanyir.. tapi akak boleh la makan.. sebab akak pernah rasa lebih dari hanyir dari tu, hehehehe

itula, akak mmg suka try new food and obviously, akak suke makan.. tapi akak nak kurus, huwaaa!!!

DeLancrettLurpak said...

Cahya indah:
a'ah, weather dia lebih kurang malaysia.. even, in winter pun temp around 10degree, so kira ok la..

pasta tu mmg sedap! hish, terliur pulak! hehehe

DeLancrettLurpak said...

Ayda: bezanya adalah omputih tak pandai tekan kuat.. kalau cuci rambut, kan biasa kena urut.. kalau dkt malaysia, terasa sedap aje.. kalau omputis, alahaiiii, tak rasa mende punggg...

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah:
Kalau ada T-Bag ada, confirm kena gelak guling2, tapi sebab T-Bag takde, I perasan confident gorgeous jee.. hehehehe

Related Posts with Thumbnails