Friday, 28 October 2011

Kamu Perlu Genius kah?

Kamu perlu genius kah utk buat PhD?
Semua orang tahu tak perlu.


Dah ada dah living proof.
Dalam bidang saya.
Kau pandai gile coding tapi bab menjalankan research PhD, adalah FAIL!
TETAPI banyak ciri-ciri yg perlu kamu ada before kamu terjun kuak lentang ambik PhD.
Tak dinafikan, bidang computer science, kalau kamu tak berapa nak pandai coding,
err, baik kamu asah bakat coding kamu tu dulu.
Itu senjata utama.

Tapi buleh je kamu upah orang lain buatkan, tapi coding masa PhD adalah dari sekecik-keciknya hingga ke sebesar-besarnya. Takkan la setakat 100lines code ko nak suruh orang lain buatkan, malu jew taww!
Macam budak kimia mcm si Rozie London tu, kalau tak pandai on penunu bunsen, mcmana nak buat eksperimen kan? Saya mmg bengap kimia, saya ingat penunu bunsen je, yg lain mmg haram nak ingat.
(Rozie tu mmg pandai budaknya sebab tu dia dah dalam write-up phase.)
Dan saya noticed, barang dalam lab banyak brand pyrex, kahkahkah!
Begitula kekdahnya orang science computer.
Kalau takda senjata utama, mcmana nak gi perang, ye dak?


Bab pengurusan.
Bab motivasi.
Bab creative inovatif.
Bab PR (especially with supervisor and mangsa eksperimen)
Semua kena ambik tahu.


Kamu perlu kuat.
Kalau kamu nak buat PhD la.
Itu adalah buah fikiran 5p saya.
(saya di Hengland, kena la pakai pound sterling, alah dua puluh lime sen je pun).


Doakan lah saya berjaya di medan perang-carik-pasal-saya-ni.

Saya akhiri dgn sebijik gambar yg disnap oleh committee conference. So mmg ada proof saya buat presentation, boleh tahan gak crowd masa ni.
Masa dedolu, saya pi conference dkt Malaysia, banyak sgt paper yg sepatutnya dipresent tapi authornya tiada. Pernah saya pergi satu session, satu paper pun tak dpt dipresent, sebab authornya hilang. Ajaibnya, masa lunch and dinner ada, heran tak?

Dan juga sebijik gambar yg diriku-perasan-tourist, awww!


I'm not pregnant, dang!
#Tetiba
Photobucket

6 comments:

Melissa Imran said...

Kak Mimah, tak writing lagikah???? Bila plan nk grad nya nie? Saya pulak yang risau hahahahaha

DeLancrettLurpak said...

lain padang lain belalang...
lain padang lain jenis siput yg menyerang..



kalau ada masa, kami grad la.. kalau ada masa

Rozie said...

I'm elated :) You go kak! You are always genius in your own way...! Ye, lain padang, lain jersey nye.

DeLancrettLurpak said...

tapi kalau padang yg berjersey merah, mmg akak tak suke.. kihkihkih..

it takes two to tango.. since idea and skill coding tak pandai bertango bersama-sama, sebab tu le lembab buat kerja

Cik Pah said...

baru terniat nak buat magic lesap2 time conference tu.. hehehe, tak jadik ler :D & gambor last tu adalah cumel ok!!
Masa buat master, extend 1 sem, coding punya pasal.. ni buat PhD, dah surrender.. gi collect data sudah! no more coding2 yek!! Anyway, good luck ler coding mengcoding tu!!

DeLancrettLurpak said...

CikPah:
Dah nama bidang I ni computer science, mmg tak lari le coding.. nak taknak, kena hadap jugak, walaupun keluar air mata darah, tetaplah kena buat..

perut i mmg tak makan saman.. eh i tak tarik napas masa ni tau.. hehehe

Related Posts with Thumbnails