Saturday, 3 September 2011

Akhirnyaaaa...


Setelah dua tahun, dpt juga saya makan buah engkalak. Buah dabai pun ada jugak tapi sekarang dah makin mahal RM25 per kilo, giloss!


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

4 comments:

Arina said...

Buah Engkalak denga buah dabai tu asal dari mane ye? Macam man cara makan nye..eeemmm..maksud akak makan macam tu saje ke atau dimasak,direbus ke....

Yat Maria said...

apakemenda buah2 tu sumer beb???akak tak pernah dengar plak...rasa dia camna..serupa epal ka...yg itam2 tu cam kurma size giant..

DeLancrettLurpak said...

@Arina
Kak Arina, dua2 buah asalnye dari Sarawak sebab saya rasa dkt sabah pun takde buah ni.. buah enkalak tu direndam dgn air suam2, then tampi dgn garam.. buah dabai pun sama.. tapi ada yg rendam dalam kicap masin..

DeLancrettLurpak said...

@Yat Maria
Kak Yat, it's like ulam for Sarawakian, rasa engkalak tu mcm avocado la gak, lemak2 gitu.. rasa dabai tu pulak susah nak describe.. hehehe..meh dtg sini, rasa sendiri, hehehe

Related Posts with Thumbnails