Monday, 8 August 2011

Wisdom Tooth Agony

Macam IbuSinga ckp, rasa nak lempang jek orang. Gigi saya tu buat hal sejak dari 2nd puasa. Wisdom tooth saya sebelah kanan bawah tumbuh in the wrong direction, so sangat sakit sebab ia sudah bengkak. Rasa sakit sampai jawline sebelah kanan dan sometimes sampai naik ke kepala, grr!!


So semalam yakni hari ahad, saya pergi walk-in centre. Appointment pukul 9.40am, dpt jumpe pukul 10.20, ok la kan. Sekali masuk, doc tu kata dia tak boleh nak extract the tooth sebab katanya hanya boleh buat dkt hospital, what?! Dia siap kata, balik Malaysia and buat kat Malaysia sebab mahal gile katanya dkt sini. Apa dia buat? Dia sembur dgn antibiotic dkt gigi tu and that's it! Dia prescribe la Metronidazole and Amoxycillin. Nasihat dia kalau tak tahan, kena pi jumpa GP Dentist and GP yg akan buat referral letter to hospital. Kebetulan, saya mmg takda GP dentist lagi, so kena carik yg GP yg mana utk menerima patient baru. Tak semua GP dentist nak ambik patient baru. And dkt UK ni ada 3 band utk dental treatment. Band 1: Only Check up GBP17. Band 2: Filling, extraction, and etc GBP47 and Band 3: Dentures, Implant and etc GBP204. Menangis kauuu!!! So, saya kena la bayar GBP17 utk service mcm #$%#$^# itu! Belom kira obat satu GBP7.20, erghhh!


Mlm tu saya makan obat semua plus ibuprofen, dpt la tdo dr 11pm till 3.45am. Terjaga sebab sakit gila gigi. Pusing kanan dan kiri tak buleh juge tdo. Pukul 5am turun bawah, panaskan bubur lambuk and makan sikit terus makan obat. Half an hour pas tu saya tertido dkt sofa sorang2. Terjaga sudah pukul 9.45am. Kelam kelibut carik no phone the nearest GP. Rasanya 4 kali saya call different GP, semuanya boleh set up appointment in the next 3 week, gilo ke!! Last sekali saya dpt la satu GP ni agak jauh dari rumah, dia boleh set up appointment utk esok, itu pun check-up appointment aje, maksudnya tak buleh la nak buat extraction ke filling ke. Tapi saya dah request utk buat X-Ray and setiap X-Ray adalah GBP7.50.


Hopefully, dkt clinic tu ada service utk buat wisdom tooth extraction, (but the chance adalah sgt tipis). Kalau ada, tak payah la saya bersesak pegi ke Dental Hospital pagi-pagi buta hari rabu nanti and yg paling pasti tentunya tak dpt extract straight away, kena buat appointment lagi sekali pulak tu, erghh!


Memang healthcare utk children, dkt sini mmg tip-top. Tapi utk adult, Malaysia lagi best. Agak-agak sakit and berduit lebih, pegi je private. Oh kamu mesti tanya kenapa saya tak pi private hospital dkt sini. Saya mestilah buat research dulu, tahukan kamu dkt UK ni, kalau dkt private hospital, the cost utk extract wisdom tooth adalah GBP1700, nangisss! Boleh dapat satu kabinet dapur tuuuuu..


Dalam sakit gigi ni, otak adalah tidak dpt berfungsi utk benda berilmiah. Oleh itu, mari kita buat karipap sardin. Hari tu buat 40++ karipap utk majlis berbuka puasa MCB. Tapi ada org kata tak puas makan, so saya buat seround lagi. Kali ni buat comey-comey, dpt 26aje.


Kamu semua doakan agar gigi bongsu itu dpt dibuang minggu ni juga ye, saya tak buleh nak buat apa2 sebab denyutan itu sakit sangat, tapi makan tetap jalannnnnn, sebab makan guna belah kiri,  hahahahah!

Kesimpulannya, sapa nak pi belajar dkt UK, make sure gigi anda adalah sangat tip-top.
Photobucket

22 comments:

Ms.Lilies said...

Paling tak suka kalo sakit gigi...
Dia punya tension xbleh nak describe...kepala pun bleh sakit!

Biorla sakit beranak lg

Madam Sooyaree said...

I feel you woman! Dulu gigi yang last tu tumbuh melintang. Aku mula sakit gigi time kat Libya, boleh tak, siap kena marah dengan doktor padang pasir, wakakaka.. Kejis.com sungguh. Nasib baik time tu duk ulang alik Malaysia. Sudahnya 2 jam bertapa depan dentist, kena operate kasi keluar.

DrSinga said...

kira mudalagi lah ekau ya.. garaham bongsu baru nak keluar..
:)

ciketon fazya said...

kita dah cabut 2 wisdom tooth belah kiri sbb ia tumbuh dgn senget benget tak sepadan dengan ruang rahang..
harga pecabutan (RM500 + RM0)

belah kanan kena minor operation dan kita tak wat lagi..huhu

kucingorengemok said...

1-karipap sardin ditambah dalam my must-have list
2-saya takde gigi bongsu :)

Kazaztan Team said...

saya tak heran dgn gigi tu...saya heran dgn karipap sardin...

Chik Att said...

sakit sakit gigi ,,, masih boleh kelim karipap ..... memang hebat ...

bujal X said...

wish u cepat baik~uhhh~~saya ngilu bila cerita pasal gigi~

HomeMade.By.Azza said...

moga cpt sembuh,tp negara omputih mmg camtu, kalu health insurance mmg dentist x cover, dulu ade kwn nak tampal je pon, tp blk msia sbb harga wat filling tu lg mahal dr tiket k msia..nnt nk g `no way, man' pon x cover,huhu kena tp appointment ng dentist cni dulu kasi cantik seme gigi...

KSWSK said...

time bc ni aku siap mcm pegang2 pipi aku ni merasa gigi geraham bongsu ku..hehehehhe..motip..sbb mcm aku plak yg terasa kesakitan gigi mu itew

Nashays said...

aku terpaksa bersetuju ngn stetmen ko kata deantal treatment for adult kat mesia lagi bagus (tapi mahal)..kat mesia bleh walk in bila2 jer, klu appt pon paling lama 2 minggu..alangkan aku bru ni pegi dental nak pasang gril kat gigi 16k die estimate..nak pasang omeh ko kek gigi den..mcm laa gigi den mcm mr os..

DeLancrettLurpak said...

@Ms.Lilies
saya tak pernah rasa sakit beranak yg extreme, tapi saya pernah rasa sakit lepas c-sect, hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Madam Sooyaree
tu lah, doc kata wisdom tooth aku tu tumbuh sideway, grr!! ni nak kena tunggu 3bulan before operation. aku rasa aku buat kat malaysia gak la nanti

DeLancrettLurpak said...

@DrSinga
muda belia u!!!

DeLancrettLurpak said...

@ciketon fazya
knapa ada +RM0 tu?

DeLancrettLurpak said...

@kucingorengemok
kamu adalah aliennn!!!

DeLancrettLurpak said...

@Kazaztan Team
kenapa heran? nak sikit ke?

DeLancrettLurpak said...

@Chik Att
kelim karipap tak tension, happy jek nak buat, hehehe

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
kamu takut jumpe dentist ye?

DeLancrettLurpak said...

@HomeMade.By.Azza
huh, sile pegi jumpa dentist, tampal apa yg patut ye, tapi jgn la sampai buat gigi palsu pulak, hehehe

DeLancrettLurpak said...

@KSWSK
sakit gila tauu, emosi aku!!

DeLancrettLurpak said...

@Nashays
humang aiii!! RM16k! Boleh beli kereta iswara second hand satuuu!!!

Related Posts with Thumbnails