Tuesday, 2 August 2011

Iftar Day 1

Mcm yg kak LG cerita, dkt Australia depa ikut masjid mana puasa kan. Saya dkt sini ikut MSD punya announcement. Tapi tang waktu solat tu ada lain sikit. Kami sekeluarga sejak datang UK, kami google aja waktu  solat and kami terjumpa SalahTimes, and since that kami guna ja waktu solat dkt situ tapi kami still guna Muslim World League as prayer calculation method and Shafi as the juristic method. Mula-mula kami heran, pasaipa org lain waktu isya' and subuh nya pada waktu summer sungguhla extreme. Rupanya depa guna Islamic Finder and some follow others. Tapi since kami dah guna dari dulu, kami ikut ja la SalahTimes tu.

Semalam kalau ikut SalahTimes, waktu berbuka puasa di Bristol adalah 8.59pm and Subuh adalah 4.20am. Semalam kami tak masak beria-ria pun, kami relax ja, echeh! Ye lah, kan Unic+Khairy dah jemput kami berbuka puasa bersama-sama. Menu utama adalah nasi minyak and daging masak mamak. Seriously, ini adalah pembuka Ramadhan yg best, menu adalah ummppphhh!

Tghari tu saya and kak odah ada chat kejap thru FB, discussed what to bring. Since Kak Odah nak buat murtabak, saya pun tak jadik la bawak murtabak. Saya pun buat udang nestum to complement the nasi minyak dish. Ni first time saya guna recipe CMG utk udang nestum ni, verdict: sedap!

Saya just tambah kek lapis India yg kak Su bagi hari tu. Last iftar menu : Nasi minyak, daging masak mamak, udang nestum, ayam goreng rempah, papadom, sambal belacan, bendi celur, telur rebus, murtabak, kek lapis, bubur kacang, buah cherry and biskut marble.


Murtabak adalah rasa macam di kedai, ok kak odah, balik Malaysia boleh bukak stall, nanti saya pi Batu Pahat, saya beli, hehehe. T-Bag sangat suka sebab ada bubur kacang, air tangan Fizee+Isk.

Sebenarnya wisdom tooth saya baru nak keluar and sekarang saya sakit gigi. Ye, selepas 10tahun lebih, baru saya ingat mcmana rasa sakit gigi. Last treatment braces adalah 10tahun lebih yg lepas. And no wonder. badan saya makin sedap, sebab takda masalah gigi selama ini, wakaka! Harap-harap lepas ni saya lagi wise la, hehehe.

Ok, skang sudah waktu subuh, saya mahu solat and sambung berlayar.
Photobucket

11 comments:

bujal X said...

udang nestum itu~~slurrpp~~

buka kul 9 malam eh?hu~~

Daddy Ziyyad said...

masjid paling dekat dgn rumah u kat sana maghrib pukul berapa?

saya pukul 9pm dan boleh moreh..hahaha

Kazaztan Team said...

udang nestum...nanges tgk...die dah buat dulu...

Mamma Olyn ♥ said...

mengancam tul menu ampa, sodap2, klu i mesti tergolek lps makan, puas dpt mkn ramai2:)

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
sedap tau Bujal.. kalau udang besau-besau lagi mantap rasanya!

DeLancrettLurpak said...

@Daddy Ziyyad
T-Bag pi semayang kat sekolah dia, dkt rumah ni ada satu masjid tapi tak pi sana, sebab bila solat jumaat, dia bantai baca khutbah dalam bangladeshi, haru!

DeLancrettLurpak said...

@Kazaztan Team
hehehe, bebudak mesti tak makan benda lain kalau nampak lauk ni, sedapp!

DeLancrettLurpak said...

@Mamma Olyn ♥
makan ramai2 adalah sgt syiokk!! ampa masak apa?

Lya Colours said...

wah itu udang banyak sedap ooooo. eh rasa2 nya bulan puasa benda yg paling best adalah murtabak kan

DeLancrettLurpak said...

@Lya Colours
a'ah, tapi macam dah muak la pulak.. sebab tahun lepas banyak kali gak buat murtabak...

KSWSK said...

dugaan jgk kan mimah masa puasa yg panjang

Related Posts with Thumbnails