Thursday, 18 August 2011

Iftar 17 : Homemade Sushi

Korang yg tak suka sushi, mesti dah cebik-cebik bibir tgk tajuk entry ni kannn? Hehehe.
Olololo, hodoh ok! Hehehe.

Ni air tangan jiran saya, salmon nagiri dan salmon maki.

Air tangan jiran sorang lagi, egg roll. Jiran ni buat juga tempura; ada sweet potatoes tempura, fish tempura and prawn tempura. Jiran siap bawak extra sushi rice plus salmon sashimi.

Saya mestilah bawak favourite T-Bag iaitu salmon sashimi. Mmg banyak gila la salmon sashimi. Semua org puas makan. Ni bekas yg saya bawak, belum lagi tengok bekas yg jiran saya bawak.

Saya pun tgh berjinak-jinak belajar buat hand roll, yg ni first attempt lah kiranya. Hari tu tak kira sebab tak belajar betol2. Saya letak raw salmon, avocado and cucumber.


Saya perhati semua org tambah 3 kali, puas hati dpt melantak sushi mcm gini.
Ini pula bekalan sahur saya, heheh, sushi lagi.

Jiran saya kata tuna sashimi lagi sedap. Next time saya nak cuba lah. Isk, kalau ada soft shell crab hand roll sure lagi masyukkk!!

Kami mmg gila sushi!
Photobucket

26 comments:

Kazaztan Team said...

saya pun suka...tp tak tahu buat...tolong ajo...

Ayu said...

Aiyo, me likeyy!! Suka jugakk!! Wajib ada kicap cair & wasabi, untuk rasa yg lebih kaw.

bujal X said...

tengah cebik bibir~

kucingorengemok said...

diri sebelah bujal dan cebik² juga *tak suka, namun tetap lah nak enterframe kan, hahaha*

Lady of Leisure said...

i suka sushi sangat2.. tapi now i kene pejam mata jap tengok yang raw2 ni hehe..
taapi kalau smoked salmon shud be ok kan?

ciketon fazya said...

diri sebelah sebelah bujal ngan KOG *cebik*

makan pulut tak angin eh? * ke kita je makan pulut angin satu badan?*

Lady Arween said...

Nak gak cebik bibir..sushi suka tapi bukan yang raw..memang tak tertelan la..hahhahahaha

DeLancrettLurpak said...

@Kazaztan Team
saya pun belajau dkt youtube..hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Ayu
kicap and wasabi tu mesti la ada babe, baru la masyukkk!!!

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
sile tgk cermin, cute kew tewww?

DeLancrettLurpak said...

@kucingorengemok
kucing makan ikan.. awak ni kucing species apa hahhh?

DeLancrettLurpak said...

@Lady of Leisure
i ada smoked salmon in my freezer, i nak makan with croissant with cream cheese, hehehe..

ye lah, to be on the safe side, kena la buat2 tak nampak all the raw things, heheh

DeLancrettLurpak said...

@ciketon fazya
erk, dia bukan beras pulut yang oi..dia pakai beras sushi, beras gemok2.. heheh

DeLancrettLurpak said...

@Lady Arween
1st time saya makan Jusco punye raw sushi, saya muntah.. makan dkt sini punye, fresh..hehehe..

AdiHana said...

bila laaa kita nak berjiran.. *dreamy*

Ann Huda (Ate) said...

Pernah buat sushi beberapa tahun dulu, setakat 3 / 4 kali pas tu tak buat2...pasal malas nak mencari beras dia (yang beno mmg malas segala hal)

makcikkantin said...

cantiknya roll yg atas sekali tu...

makcik pun suka sushi.....tapi malas buat.

Madam Sooyaree said...

Lepas ni belajar buat roll lak, yang fancy mancy, kat sini satu pinggan USD15 kekadang.

ciketon fazya said...

@DeLancrettLurpak

haha nampak sangat kan buta sushi..
try once jusco punya (tu pun kecek org punya) rasa macam plastik kena seterika.. taubat sampai skang.

DeLancrettLurpak said...

@AdiHana
babe, jiran dalam mimpi je.. bangun tdo, basah la bantal ko.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Ann Huda (Ate)
kihkihkih..kann? kalau dah malas, mcm2 je la alasan genius yg keluor.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

@makcikkantin
yg roll atas tu jiran-saya-yg-terer-mensushi yg buat..


saya terer makan je...hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Madam Sooyaree
humangggg aiii!!! mahal nye nok! USD15 tu leh makan sampai kenyang kat Sushi King..hehehe

DeLancrettLurpak said...

@ciketon fazya
kahkahkah! ada ke rasa mcm plastic kena seterika.. tapi I tell you, sapa first time makan sushi pastu makan jusco nye sushi mmg nightmare laaa...

Mak Piah said...

yasalammm namaaaannnn... :) share resepi boleh kah??

DeLancrettLurpak said...

@Mak Piah
nang nyamanm recipe nok ni kah?

Related Posts with Thumbnails