Saturday, 13 August 2011

Iftar 12 : Penangan Kak Nita+Abg Azli

Two days before Ramadhan, kami kan pi Birmingham utk farewell dinner Mileen. The next day tu kami mengofferkan diri nak dtg umah Kak Nita+Abg Azli. Kami segan la nak kata dkt tuan rumah, masakkanlah sup kambing, sebab sup kambing diorg mmg super power. So, sampai je rumah depa, perhh, mmg terhidang sup kambing itu. Memandangkan hanya tiga tetamu je yg pandai makan kambing, maka saya pun kena la bersungguh-sungguh menunjukkan keenakkan sup itu, oleh itu saya makan tiga mangkuk. Hanya satu mangkuk with mihun, masuk mangkuk ke-2 dan ke-3, belasah makan kambing aje.

So, nak dijadikkan cerita masa beli kambing utk dipanggang, saya terbayang-byg sedapnya sup kambing Kak Nita, terus beli lamb ribs. Kebetulan hari ni bdn tak berapa sedap, so dan tekak saya mmg nak kan sup. So, mengesup la kami.

Ni mangkok masa kat rumah Kak Nita. Siap ada su'un goreng.

Saya takda letak kacang goreng dan su'un, mak malas noks. Tapi saya tambah satu lagi condiment iaitu begedil.


Apa kuihnya pulak? Alah, korek freezer, jumpa karipap sardin, goreng 4 ketol. Pastu marble cake ada lagi. Hai lah, terbayang-bayang pulak kuih ketayap org Sheffield ni, bila la nak "mengketayap" ni, heheh.

Photobucket

10 comments:

DrSam said...

Salam Ramadhan al-mubarak. penangan orang diperantauan walaupun serba kekurangan memang menjana kreativiti.

Mamma Olyn ♥ said...

perghh mengesuppp slruuuuppp... xperasann da tambah 4mangkuk, adess tringin lak nak hirup sup nmpak begedil tu.. chaiyok2, sok2 menjadi la ketayap tu..hehhee

Mamma Olyn ♥ said...

eh satu g, share la resepi sup kmbing power tu, aduii teliur ceq tgk gmbar pon mmg superb.. hehhe

Papa Mifz said...

papa mifz sgt suko begedil...!!!

Ann Huda (Ate) said...

Suka bebenor korek esbox ek..:).

Ate pemakan kambing tegar.

DeLancrettLurpak said...

@DrSam
when there's a will, there's a way, kann?

DeLancrettLurpak said...

@Mamma Olyn ♥
malangnya hanya saya sorang suka makan ketayap, so harapan adalah tipis nak buat kuih itu, heheh

DeLancrettLurpak said...

@Mamma Olyn ♥
nanti saya share ye, heheh

DeLancrettLurpak said...

@Papa Mifz
begedil senang sgt nak dibuat, saya pelik kalau org beli dikedai, heheh

DeLancrettLurpak said...

@Ann Huda (Ate)
hehee, apa nak buek, dah nak balik, so kena abiskan all the stock secepat mungkin

Related Posts with Thumbnails