Thursday, 21 July 2011

Jamie's Italian 2nd Experience

Saya bawak kawan se-opis saya, Kak Sue and kakak angkatnya, Kak Ita yg datang all the way from Malaysia berjalan ke Birmingham. Eh jap, Kak Sue ada conference and Kak Ita tlg bagi moral support. Since depa dah tanya best tak Jamie's Italian, saya pun bawak le ke sana.

Kak Ita's Prawn Linguine
Sedappss! Hari tu rasanya Fazira pernah order yang ini. Kali ni mcm sedap la pulak Fazira sebab kurang ke-mee-bandungan-nye, hehehe. Ye, kalau korang makan homemade pasta, rasanya lagi enak dong, kenyal-kenyal gitu, hehehe. Tapi sebenarnya saya rasa maksud al-dente tu yg kite kurang paham iaitu bukannye sampai lembik longlai pasta direbus.

Kak Sue's Mushroom Panzerotti.
INI ADALAH SUPER SEDAPPSS!  Kalau ada extra parmesan lebih mantops rasanya. Lenkali kalau pi makan saya nak order ni!!

Saya makan apalah?
Memula saya adalah feeling-feeling nak makan salad sahaja. Lantas saya pun order Prosciutto, Pear and Pecorino Salad. Saya tahu Pecorino adalah sejenis cheese dan saya ingatkan  Prosciutto adalah sejenis salad/sayur. Saya amat confident tapi malangnye ilmu pemakanan saya ternyata adalah amat sedikit. Itu sebenarnya adalah dry-cured ham dan mmg Italian panggil ham itu Prosciutto. So, bila waitress itu hantar ke meja saya, kami agak terkujat. Lalu saya explain saya tak makan pork, lantas dia hantar menu lain dan saya order yang ini, Crab and Squid Ink Risotto.


First time makan squid ink dan tak payah ckp lagi, sebab ia sedap. Tapi orang tak suka makan ikan, tak payah la makan. Ia ada aura hanyir tapi telah dipotong dengan lime yg diperah. Kami bertiga mmg bersetuju risotto ini adalah marvellous dan Kak Sue kata rasanya macam Hati Ikan Pari, haa kauuu, pernah makan Hati Ikan Pari? I makan hati jeeee...

Bila datang bil, depa tetap charge salad ham itu, kalau aku tahu, dah lama suruh bungkus and then hantar pada supervisor (dah tahun tiga ni kuasa bodek kena up lagi weyyy, hehehe). Tapi Kak Ita baik sgt sebab asik belanja kami, next time saya datang KL, saya belanja akak makan ye, hehehe.

Anyway, sgt best bawak mereka berjalan sebab diorg nampak lagi terer baca map dari saya, hahaha, dan kuasa shoppingan mereka adalah kuasa kuda, I loike!

Photobucket

13 comments:

Mizz Coki said...

auk prosciutto nang porky bah ahahahha... lewat juwak kitak sik tauk. ngehehehe... omg omg. ur guys mpun food, alu kelaparan orang disituk meleleh ooooo!

kucingorengemok said...

kuasa makan saya adalah kuasa kuda

bujal X said...

risoto dengan dakwat sotong~apakah rasa??

afendi ariff said...

dish last tu rupa dia mcm beras india tabur2 tu...
heh!

Mamma Olyn ♥ said...

dia xlabel vegetarian ke? maunya xtau trus ngap je..huhu

DeLancrettLurpak said...

@Mizz Coki
kotan nangga word pecorino ya, lalu suk kmk, hahahaha..lalulah terorder tekkk.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

@kucingorengemok
saya tahu.. kalau tidak kenapalah kamu ada blog makan-makan.. hehehehe

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
jgn risau, dakwat tu tak rasa mcm dakwat pen kilometrico, heheheh

DeLancrettLurpak said...

@afendi ariff
cisss!! tapi ia sedapss!

DeLancrettLurpak said...

@Mamma Olyn ♥
kedai mcm ni mmg takde label, kena pandai baca and interpret... hehe

norh said...

semangat dgn entry sebegini..he he

gedek! said...

squid ink?

terima kaseh je lah....

Noraishikin Mohd Salleh said...

walaweh, hitam berkilat berseri-seri...semuanya nmpk sedap dap dap :)

Related Posts with Thumbnails