Friday, 22 July 2011

Ilmu Pemakanan

Dkt Malaysia, kita rasa sgt bertuah sebab ada JAKIM. Sebab diorg leh check kehalalan toyibban sesuatu product and restoran. Pastu leh makan restoran2 yg dah ada logo HALAL. Tapi kalau pi jalan-jalan oversea, bagaimanakah? Korang bawak bekal sambal, maggi kah? Ke korang belasah fish and chips aje, takpun salah aje? Dan saya punya perangai adalah suka mencuba benda baru. Asik-asik telan sambal je, nak la rasa camembert cheese kann?

Sebab tu saya rasa semua orang yg pemakan tegar mcm saya, kena ada ilmu pemakanan yg lengkap. Eh, kalau tak pemakan tegar pun kena ada gak ilmu ni. Bukan apa, korang kan beranak pinak, tetiba ada sorang anak yg ada allergic dgn walnut, so kena la bawak2kanlah baca ingredients. And dkt oversea ni ada logo Halal ke? Kadang2 takda logo, dia tulis Halal Approved by other organization. And most of the time mmg takde tulis pun. So, biasanya most of us kena ambik food yg labelnya Suitable for Vegetarian, mcm gini.


Dkt sini, logo mcm ni kite mmg confident, sebab takkan ada meat ingredients dalam nya. BUT, kena gak baca ingredients tu sebab takut ada alcohol. Dah baca ingredients, kena la tahu kan apa maksudnya. Jgn lak ko kata "eh eh, takda garam la dalam benda ni, bagus ni, healthy". Padahal terang-terang dia tulis ada sodium chloride, begitu.

Tapi itu kalau pi beli groceries la. Kalau nak dine-in dkt mana kedai makan, mcama pulak? Ye, saya tahu, kebanyakkan yg dkt oversea ni jarang makan dkt kedai. Sebab pertama (1) was-was (2) cost. Dan kebanyakkan yg pegi tour, mmg bawak bekal, bagus korang ni. Saya adalah pemalas gila. So, saya akan makan apa yg diserve dkt sesatu tempat. Ye lah, kalau kite dah berjalan ke satu-satu tempat, ni lah masanya kite try speciality dishes from that area. Dengan itu, saya kena ada ilmu pemakanan yg tinggi. Sebab tu saya suka tgk rancangan memasak. Mari test ilmu pemakanan kamu.

(1): Tubular spaghetti with crispy fried smoked pancetta and ribbons of leek, tossed with free range eggs and Parmesan.
Bunyi sgt sedap, tapi tak leh makan sebab ada pancetta

(2) Finely minced wild black truffe with creamy rice, butter and Parmesan.
Apakah truffle? Carik sendiri. Yg ni boleh makan, confirm sedap ni!!

(3) Grilled goat’s cheese croutons on a bed of marinated red peppers, black olives and herb salad with a light vinaigrette
Haa, yg last word tu apa? Buleh makan ni.

(4) French onion soup with a melted Gruyère crouton
Gruyère tu cheese. Kalau ada tanda suitable for vegetarian tu okla. Kalau takda, tak leh makan sebab takut diaorg guna chicken stock/broth.

(5) A classic fish stew of mussels, delicate red mullet and dory fillets in a tomato & vegetable broth, flavoured with saffron & pastis served with rouille, Gruyère and French bread
Yang ni mcmana?


Ye, saya tahu, bab makan-makan ni ramai yg sensitive. Ada yg request check sijil dkt kedai tu betol2, ada yg kena tgk sapa cooknya, ada yg kena ada logo halal, ada yg masuk kedai muslim pun kena check logo halal ke tidak, ada yg makan je mana-mana kedai asalkan tak serve pork, mcm-mcm orang, mcm-mcm ragam. Sapa yg boleh tahan nafsunya, syabas saya ucapkan. Bagi yg tak tahan mcm saya, kenala pandai nak hidup kannn? Dan beginilah saya hidup, berbekalkan ilmu pemakanan yg saya kutip thru TV, buku collection Nigella Lawson saya and wikipedia.


Tapi kalau korang tak heran pun makanan omputis or mmg tak leh telan, takpelah kannnnn.

Photobucket

18 comments:

kucingorengemok said...

ni cite kelakar orang malaysia (read: melayu)... dia takmo gi kedai sekian² sebab takde sijil halal jakim, cuma pakai sijil halal asia tenggara, kekdahnya dia lagi pandai dari ustad² di asia tenggara, ok takpe lah dah jenis particular gitu kan... tetiba dia ajak kawan² gi makan kat tgif, kah kah kah (please join gelak) :))

bujal X said...

kah kah kah~~tolong gelak komen KOG~

*lidah saya terseliuh.nyebut nama makanan obersi.

lemongrass said...

saya pun tumpang gelak baca kisah KOG :-).
In a way, kita2 ni bila dah duduk oberseas lama, memang very resourceful gitu bila nak makan. Tu yg bila I pergi shopping and jumpa benda2 baru, akan either cari that V sign or any halal sign. I'm quite happy to eat anything with halal chop from any halal-approving organisation, tak kisah lah fr Jakim ke, from AFIC ke, fr Singapore one ke, from Thailand one ke, from South African one ke, hehehe....

Chik Att said...

Kita kena tubuhkan JAKIM kat oberse....heheheheheh

Ayu said...

KOG & Kak LG, kalau kita boleh yakin dgn cop halal tu, makanlah tanpa was2 kan. Yang nak ragu2 tu awatnya? Tak paham cek. Tapi cerita KOG tu, hmm, apa jenis manusia lah tu kan. Hehehe..

DLL - aku masa di Venice dulu, tanya a-z kat waiter, apa yg dia bubuh dlm makanan tu. Ada satu ni, polenta nama dia. Kawan tu kata, "made of ground mice & grilled". Terus acik kata, no no no.. No mice. Rupa2nya bukan cik ti, tapi jagung (maize). hantu.

sarukman said...

memang dalam recipe tak campur wine, but kuali and senduk sama maa, laariiiiks!

afendi ariff said...

wahahahaa...(tumpang gelak k.o.g)
er...msk seniri la sis...ko kan pandai masak & makan...
heh!

Nashays said...

hurmmm noks, aku yg duduk so called negara islam ni pon kena tgk label makanan betul2..derang ni jenis buruk lantak belasah ape saje asalkan xde tulis B.A.B.I dengan jelas dan nyata..

Ismail Fitry said...

Aku kat New Zealand ni pun sama gak.

Tapi aku kagum betul dengan Thailand, banyak betul produced product makanan halal. Nak harapkan logo Halal JAKIM, memang tinggal harapan je lah. Jaguh kampung, konon beriya iya nak jadik hub halal sedunia.

Aku selaku Food Scientist ni memang sangat sangat tak puashati!

DeLancrettLurpak said...

@Ismail Fitry
itu lahh, aku rasa diorg ni tak de support tang testing la.. sebab semua kena harap jabatan kimia malaysia, patutnya dkt bangunan JAKIM tu lengkap lab yg berkaitan, buleh run all the experiments cepat2, so that barang2 dkt supermarket dalam Malaysia ni semua ada cop Halal JAKIM, baru la dpt jadi HUB halal, kannnnn?

DeLancrettLurpak said...

@Ismail Fitry
tu pasal aku tgk minah harab pakai abaya selamba badak aje kunyah mcchicken dkt London, terliur aku weyyy!! aku syak, kalau tanya, mesti dia kata "darurat", ciss!!!

DeLancrettLurpak said...

@afendi ariff
huh, aku tak setabah orang lain bro!

DeLancrettLurpak said...

@sarukman
apo nak buek jang oiiii!

DeLancrettLurpak said...

@Ayu
wakakaka! apa kejadah org Italy makan tikus nok oii!!

aku pun belasah je mana2 yg ada tanda halal.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Chik Att
Mmg dkt sini ada organisasi yg keluarkan tanda halal, tapi tak semua food yg dia cover, mcm JAKIM kita gak la.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

@lemongrass
betol kak LG, nak hidup punya pasal, mesti kena tau adjust here and there kannn?

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
takyah sebut Bujal, tunjuk aje dkt menu, heheheh

DeLancrettLurpak said...

@kucingorengemok
kihkihkih! Jap, TGIF Malaysia ada halal sign tak?

Related Posts with Thumbnails