Thursday, 28 July 2011

Discovery

Oh, ini bukan cerita pasal Landrover Discovery, saya tak berapa suka kereta tu, T-Bag suka lah. Yang ni adalah food discovery.

Last 2-3 weeks, saya baca blog Ayu and dia kata dia makan avocado. Dolu-dolu saya ingatkan avocado tu adalah one of the ingredients utk buat face cleanser or body wash, takde maknanye nak makan avocado tu. Tahun 2004 kot, saya pi conference or dgn kata lainnya makan angin dkt Sabah, saya pi pasar dkt Tawau (kot, tak ingatlah). Kami terjumpa avocado. So, kami tanya org kat situ, mcmana nak makan, diorg kata makan dgn susu. Terus rasa mcm, wahhhh, begitu, dalam hati sebenonye nak tanya susu nespray ke dumex. Tak le saya membeli avocado tu, masa tu semangat foodie tu tak berapa tinggi sangat walaupun masa tu perut dah nampak ciri-ciri keboroian, wakakaka!

Bila saya dah berjinak-jinak dalam arena pengsushian, saya suka sushi especially yg roll with avocado, oh setapnye! Selalu la nampak avocado jual dkt supermarket, idok le pulak teman membelinye.Since Ayu kata avocado sedap-dimakan-begitu-saja-oh-gardenia, saya pun beli lah. Saya tunggu sampai avocado tu lembik betol. Dan pagi tadi, sebab dah taktau nak breakfast apa, saya pun makanlah.


Nok, mak suka nok!!!

Ingatkan nak makan separuh aje avocado tu, tapi sebab ia sedap ditekak saya, apa lagi abiskan aje lah. Dalam saya makan tu, saya terpikir "mcm pernah ku rasa makanan ini, tapi dimana yaaa". Pikio punye pikio, rupanya rasa avocado adalah macam ini


Rasa lemaknya adalah samaaaaa!!
Itu adalah buah engkalak, buah yg bermusim yg ada di Sarawak. Cara nak makan, rendam dgn air suam, ia dah lembik, toskan and tampi dgn garam, pastu ngap lah dgn nasik. Tapi saya makan mcm gitu aje.


Abah mak saya mmg pantang jumpa buah ni, mmg favourite lah. Agak-agak balik Malaysia, lepas tu musim buah engkalak tak kunjung tiba and mmg takkan jumpe dkt Jasin, beli aje la avocado. Lawankan dengan ikan mayong masak asam pedas, kelas kau maria!

Photobucket

19 comments:

norh said...

pagi2 breakfast dengan baca blog awak ja...

kucingorengemok said...

saya dah cuba, saya tak reti

Ayu said...

Wah, kelas tak sudah kau maria kalau ko tenyehkan si avocado tu dgn nasik & asam pedas! tapi tak pelik pun, sbb mak selalu treat si avocado tu seolah2 dia tu telur rebus. ;p

bujal X said...

saya seumur hidup tak pernah makan avocado~

Kazaztan Team said...

wahhhhh...promotion anda buat saya nak cari avocado ujung minggu nie...tp air avocado saya pernah rasa...samakah???

somuffins said...

DLL
Ais teler (ABC versi Indon) ada dibubuh avocado juga. Bila you tiba KL nanti, make sure you cuba eh?

KSWSK said...

aku xsuka sbb kena mkn ngan susu tu..aku xsuka susu

Mak Piah said...

try blend avacado dgn susu. Setappppppp DLL weyyyyyy!!!

kenyang tau. kalau nak hari tak makan nasik

Buah engkalak..hahahhaha lamak sik nangga.

suhana azlin said...

eh sedap eh? ada yg terus terjah m&s ni kang mencari avocado hehe...

DeLancrettLurpak said...

@norh
alaaa, tak kenyang la awak breakfast pagi ni, avocado jeee.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

@kucingorengemok
takpe KOG, bukan masuk foodie exam pun, wakakaka!

DeLancrettLurpak said...

@Ayu
kannn? confirm org kg aku panggil aku mem lepas ni, wakakaka!

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
cer carik dkt Jusco.. confirm ada, tapi confirm mahal..

DeLancrettLurpak said...

@Kazaztan Team
saya tak pernah minum air avocado, sedapkah?

DeLancrettLurpak said...

@somuffins
CikSom, I mishh u!! Saya jadik silent reader blog CikSom tauuu...

Kat mana nak carik ais teler tu, cer bgtau?

DeLancrettLurpak said...

@KSWSK
makan begitu saja pun buleh dongg.. aku rasa kalau tampi dgn garam pun aci gakkk

DeLancrettLurpak said...

@Mak Piah
ngkah gula sik mun diblend avocado dgn susu ya?

DeLancrettLurpak said...

@suhana azlin
sedappp!! sile try, aku tadi pun beli lagi 2 bijik dkt tesco, hehehe

Kazaztan Team said...

sedap...boleh order lg kalu teringin...

Related Posts with Thumbnails