Friday, 29 July 2011

Bristol Roll

Bristol Roll kononnnnnns! Cakap jek la ko tak pandai buat sushi roll kan?
Sebenarnye, sushi rice dah masak, lepas tu barulah saya sedar yg saya takde bamboo mat utk roll the sushi.
Sebab tu ia jadik mcm gini, takde bakat langsung!!!

Buat sushi ni senang aje saya rasa, tapi bab nak roll je la yg leceh sikit.  Since kami je yg nak makan, tak kuasa mak nak roll cantek2 uols. Ada apa kesah. Lagipun T-Bag hanya makan sushi rice sikit and salmon sashimi dengan kuantiti yg banyak gile. Itu je yg dia makan pong. Yaya-Yayen pulak makan prawn tempura with sushi rice. Biasanya kalau ke kedai sushi, saya la manusia yg makan yg lain sikit, soft shell crab roll la, kaiso salad la and etc. Ini menu sushi dirumah.

Sushi rice, carrot tempura, yellow pepper tempura, prawn tempura, avocado and salmon sashimi.
Banyak kan? Tak abis pun. Kalau dkt kedai sushi, rasa mcm tak cukup aje semua benda, kat rumah taknak la pulak ko makan bersungguh-sungguh kan? Itu namo eh gatal!

Kalau nak makan Bristol roll ni kena la nganga mulut luas sikit. Gile besau roll ni.

Saya letak salmon, avocado and rice. Saya terlupa nak letak cucumber and mayonnaise. Tapi belasah, sedap aje. T-Bag kata salmon tu dah lembik sikit, saya rasa salmon steak yg saya beli tadi kurang fresh la. Lenkali kena pi beli dkt Morrison kot, sana biasanya fresh lagi tapi agak mahal sikit la.

Saya makan 2 bijik roll yg gabak tu terus kenyang, jimat duit uols! Eh jap, dkt Mesia, mana korang dpt salmon? Err, Kuching specifically?

Photobucket

14 comments:

Fazira said...

Tesco ada jual kat Salmon. Kat Malaysia lah..ada..ada..cari-cari..hihi.. :D

somuffins said...

DLL
Cold Storage/Jusco pun ada jual salmon. Kat sana ikan cod semahal salmon ke?

You tanya mana nak dapat ais teler? Yg I tau dan senang you nak cari ialah kat Sari Ratu, Subang Parade. Boleh nampak restoran dari paras jalan raya.

BTW, nape jadi silent reader? Hehe.. harus jwb soklan cepumas nih.. CikSom

bujal X said...

saya ternak salmon.mahukah?haha~~

Anggerik Berduri said...

ya ampun..tergoda ok tgk itu tempura..nak boleh? i mean nk recipe..hahahahahah

KSWSK said...

kat jaya grocer senang nak dptkan sushi

Mamma Olyn ♥ said...

perghh caya la DLL, i last wat sushi ms dok Mesia, pastu truih xwat da, xlarat nak mengulung, rakyat yg nak mkn ramai, yg wat sorang den je..huhu

DeLancrettLurpak said...

@Fazira
huihh, telan aje la sungguh2 kat sini kannnn

DeLancrettLurpak said...

@somuffins
I suke je tauu jadik secret admirer+reader u.. hehehehe... once in a while i ulang baca entry u yg lama2, hahahha..

rasanya cod lagi mahal lahh

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
nanti bg alamat kedai salmon kamu, nanti saya nak hantar fridge magnet rome utk kamu.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Anggerik Berduri
saya pakai tepung tempura aje la.. cuma tambah pepper and garam aje.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

@KSWSK
maksud ko jusco ke? aku x leh telan jusco punye sushi, maybe sebab tak fresh kot

DeLancrettLurpak said...

@Mamma Olyn ♥
takyah golong Olyn, main cedok2 macam makan lauk pun buleh.. hehehe

Mak Piah said...

di KCH, saya beli di semarket choice daily nyer branches. Ada salmon

x x x:) pulanglah perantauuuuuuuuuuuuu!!!!...

DeLancrettLurpak said...

@Mak Piah
menarkah? baguslahh..rumah kmk dkt dgn Choice Daily Stutong.. hehehe

Related Posts with Thumbnails