Friday, 24 June 2011

Sotong dilaut, Asam didarat

Mak saya kan, kalau dkt rumah kami, dua jenis menu je dia buat dgn sotong ni, satu sambal sotong, satu lagi sotong-taktau-masak-apa-tapi-letak-kunyit-dan-asam. Saya dah lama tak makan lauk ni sampailah mak saya dtg sini and masak lauk ni. Tetaplah saya taktau apa recipenye. So pagi tadi saya pun kena call mak and mintak recipe.
Begini recipenya. Basuh sotong dan gaul dgn kunyit. Biarla 5minute gitu. Sementara tu, hiris bawang besar, bawang putih dan sedikit cili hijau. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris. Agak2 dah wangi, masukkan sotong. Bila sotong dah lembut, masukkan sedikit air asam jawa dan garam. Tunggu 2-3minit dan angkat. Ya ampun senang dong!
Eh lapar pulak pepagi buta ni haaa, heheh. Nak tdo, kthxbai.


Sent from my BlackBerry smartphone from Virgin Media

22 comments:

Siti Fatimah said...

mak ai. apsal sotong ko tu mcm lemak ranum je. pg2 butak nih wei... ok bai

kucingorengemok said...

oh! oh! mak kita pun, tapi dia tak buang inknya, jadi kita orang panggil sotong masak hitam...

bujal X said...

makan dengan nasi panas!hu~~

Min Aina Ila Aina said...

masak-masak asam ni biasanya simple dimple je.

somuffins said...

DLL
I baru jer masak sotong kicap. Belly sotong gelembong2, best banyak telor! My doter tanya kenapa dah lama tak masak hitam?

Ayu said...

Eh bila membayangkan rasa sotong tu, merembes ailio mak. :p

KSWSK said...

Lawan dia nasi panas, ulam ngan sambal belacan..wallawehhh...

Lady Arween said...

Saya panggil sotong masak asam. Entry awak buat saya teringat asaya ada stok sotong yang dah kejung selama tiga minggu dalam peti..Sigh.....

Ann Huda (Ate) said...

Ate suka sotong..tapi mak Ate masak mcm mak KOG tak buang ink..style org Johor.

Ribbon Clown said...

Mimah, ni aku panggil sotong masak kunyit or sotong masak bodo ha ha tp marbeles giler kan rasa dia.. aku pun br je masak lauk yg sama 2 3 hari leaps..;)

Lady of Leisure said...

babe, my mom pun slalu masaka sotong gini atas permintaan i cuma i panggil sotong mask kuning hehe.. i suka sotong masak gini, tak hilang rasa kesotongan dia kekeke

DeLancrettLurpak said...

@Siti Fatimah
kannnn? aku pakai lighting lebey daaa... okthxbai...

DeLancrettLurpak said...

@kucingorengemok
apakah rasa inknya itu? buleh sirup sirup tak?

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
nasi kalu panas2, layan dgn ikan masin pun bestt.. heheh

DeLancrettLurpak said...

@Min Aina Ila Aina
dan sesuai utk org malas mcm saya, hehehe

DeLancrettLurpak said...

@somuffins
masak itam you tu maksudnya with the ink la eh? mcmana tau itu telur sotong? maaf la ye, soklan mcm budak darjah dua, heheheh

DeLancrettLurpak said...

@Ayu
aku tgk gambar sotong tu, bergetar lelemaks aku menangis mintak nasik noks!

DeLancrettLurpak said...

@KSWSK
kannn? huhhh, lapauu pulak dah tgh malam ni haa...

DeLancrettLurpak said...

@Ann Huda (Ate)
selama saya dok Johor tak pernah makan sotong masak ink.. heheheh..nanti nak suruh KOG masak, hehe

DeLancrettLurpak said...

@Lady Arween
apa kabar sotong awak? heheh

DeLancrettLurpak said...

@Ribbon Clown
tu la, bnyk lagi recipe simple yg aku nak berguru dgn mak aku, simple tapi sedap.. target aku balik Malaysia nak makan luar weekends aje.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Lady of Leisure
i kan mmg suka sotong.. except sotong kari tu la.. ish, tetiba teringat kalau makan sambal sotong dgn nasi lemak, uh mesti marvellous kan? meleleh dah airlior saya ni tauuu

Related Posts with Thumbnails