Thursday, 2 June 2011

Sakit Punya Hal

Saya jumpa GP semalam, and saya dpt la ubat yg saya cakapkan itu. So, pergi pharmacy and 3 obat tu adalah GBP22.20. Ye, each drug GBP7.40 ok! Sebab tu adalah liat nak jumpe doctor. Obat yg saya dpt adalah controlled medicine, so pharmacist keluar jumpa saya and discuss mcmana nak makan ubat tu. Sekali dia bagi tahu, kena telan kesemua tablets Chlorpromazine tu. Saya terus rasa pelik, kau biar betol, doctor tadi ckp lain, ko ingat aku fail IELTS kah? Kang tak pasal2 ada yg masuk spital ke teroverdose kan? Bila saya kata tak, dia kata betol la apa dia yg ckp. Terus dia offer kata nak call doctor, tanya sapa yg betol. Few minutes later, dia dtg menyerah kalah pada saya, katanya saya lah yg betol, amik one at a time. Hoih, nasib baik saya ckp apa yg doctor ckp.

Balik Malaysia ni kena buat gak spec utk silau tu. Tak lamo laie nak abis belajar ni haa, kang sakit -sakit sapo lak nak ngadap kojo-kojo ni!

Dalam sakit ni, mesti teringat makanan favorite saya diwaktu sakit.
Ni mmg request saya pada mak kalau saya sakit.
Bubur nasi dengan kangkung belacan, ikan bilis goreng, kacang goreng , telur asin and a dash of kicap kipas udang.


Kami satu family mmg suka sgt makan bubur mcm ni, sebab tu lauk kena banyak.

Itu kami makan masa saya tak sakit.
Masa sakit ni apa lah saya makan?
Makan apa ada dirumah takpun (roti or lauk2 semalam) takpun, kedai la dapur kami.
Apo nak buek, **sigh**.

Photobucket

22 comments:

kucingorengemok said...

yay! up and about!

bujal X said...

seb baik tak ikut cakap orang tu~~kalau tak mau saya hilang seorang rakan yang comel.

*ok,hari ni saya kuat membodek.

Kazaztan Team said...

ooo saya belum lg cuba bubur nasi & kangkung belacan....tp dah tahu rasa ye...ehehhehhe

Ayu said...

Nasibbb. Kalau telan banyak2 sekali, makcik tak tau apa nk cakap lagi. Nasib baik kamu mmg pandai! :D

Madam Sooyaree said...

Bubur mu bikin gua tergoda.. Silau adalah tak best kan *confession orang yang kena pakai spec time drive pasal silau*

- GC - said...

simple tapi sedap okeh.. nyam3x..

TopsyTurvyMum said...

hoho...nak2 ada telur asin tuuu..
takde rasa macam org sakit sgt sebab dapat makan macam org tak sakit:)

DeLancrettLurpak said...

@kucingorengemok
am about to eat more and more, kihkihkih!

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
bodek la, kamu mmg akan dpt fm rome pun, hehehhee

DeLancrettLurpak said...

@Kazaztan Team
wahh hebat, boleh tahu walaupun tak makan, lidah kamu mmg hebat! heheheh

DeLancrettLurpak said...

@Ayu
Nasib kan? bahaya betol pharmacist tu, kalau org tak tanya, apa akan jadik?

DeLancrettLurpak said...

@Madam Sooyaree
kan? bubur tuk nok, anak aku suka gile, especially kalau ada ikan bilis or according to him, small fish, heheheh

DeLancrettLurpak said...

@- GC -
sedap, nanti dalam pantang, cer try makan ni minus the kangkung lah, sure bertambah2, hehehehhe

DeLancrettLurpak said...

@TopsyTurvyMum
korang dkt sana senang tak dpt telur asin?

Lady of Leisure said...

ya ampun i kalau sihat pun suka makan bubur ni tau.. sedap giler!
selalu i lewat malam skit about 10pm gitu kalau lapar husband bawak gi makan teo chew porridge, dia ada kasi lauk2 like kangkung belacan. telur asin, black bean fish, tofu, bilis, ikan masin, ayam halia, etc, boleh pilih lagi, dia kasi lauk2 tu portion kecik2... layan betul makan bubur.

Mamma Olyn ♥ said...

sedappp sungguh bubur nasi tu, klu sihat lagi laju makan ni, mmg fav... nasib baik la u tegas juga, klu ikutkn dia maunye teroverdose, masuk spital xpasai.. ishh, klu i kat sini jenuh gak nak besilang kata tu, cakap english pelat kelate, tergeliat lidah..huhu

Melissa Imran said...

Kak mimah;

Sila buat cermin mata segera. Saya dulu mula2 start sakit kepala juga, bajet sebab tensi dengan alam persekolahan, tp lepas p cek up, terus power naik jadi -1.5. Cepat2 yea baik.

DeLancrettLurpak said...

@Lady of Leisure
sebenarnya abah I dulu suka lepak dgn kawan cina dia, dia la yg ajar makan mcm gine, sedapp kan? cuma i tak pernah cuba dgn black bean, sedap eh?

DeLancrettLurpak said...

@Mamma Olyn ♥
eh u org kelatan ke Olyn?

sedap kan bubur ni? tapi i rasa kalau buat sambal goreng mcm kak nor buat pun sedap,huihh, terliur, rasa nak pi carik kangkung la ni gak, heheh

DeLancrettLurpak said...

@Melissa Imran
itula, tunggu akak balik raya eh farrah, ko jgn nangis lak akak balik raya nanti, kihkihkih!

Mamma Olyn ♥ said...

hehe, bkn i org kelate (i org perlis,sedara LL), tp org sheffield ni ckp pelat cam org kelate, pelat pekat sungguh, jenuh nak paham..hehe..

DeLancrettLurpak said...

@Mamma Olyn ♥
hehehe.. dah naik ke Newcastle, laaaaaagi tak paham, hehehe

Related Posts with Thumbnails