Monday, 13 June 2011

It's All About Options

Korang pernah baca buku and at the same time solve riddle tak? Macam first page, dia bagi riddle, korang kena pilih jawapan A or B. If A go to this page and B go this page. We will end up dapat buat satu jalan cerita dari pilihan-pilihan yg kita buat.


Dulu masa saya kecik-kecik saya pikir semua org sama aje. Semua orang masuk sekolah, gi ponteng sekolah agama, exam, cuti sekolah, pastu sekolah balik and repeat the cycle till abis form 5. Lepas tu semua orang belajar lagi dan masuk kolej/universiti. Pastu hantar satu-dua-tiga resume je, terus dapat kerja best. Dalam masa kerja tu, jeling kiri kanan, pastu terus dpt husband, pastu terus kawin, pastu terus dpt anak. Senang kan hidup?


Tapi setiap orang ada mcm-mcm yg dia lalu sebab dalam dunia ni ada benda namanya pilihan. Dari kecik kena buat pilihan, macam nak masuk tadika-teknik-omputihs or nak masuk tadika kemas. Kalau nak anak satu hari nanti wakil negeri/negara dalam acara swimming or whatever, kita dah kena get ready with the series of training, preparation in terms money/effort and time. That makes us different from others. Dari kecik hingga ke besar we're not 100% same with other people. Sebab tu ada orang cikgu, ada jadik kerani, ada jadik polis, ada jadik nurse. Kalau semua orang sama, semua orang dpt keje yg sama aje, dah mcm robot. Itu yang ada good options la.


Kalau yg takda pilihan yg postive, like ditelan mati mak, diluah mati bapak? Dilahirkan yatim piatu, lepas hidup bersama pakcik sedara tapi dibela macam sampah? Bagaimanakah? Tapi dia ada tetap ada pilihan, it's either suck it up or lari dari rumah. Itu satu pilihan yg terdesak. Dan saya selalu kagum kalau ada orang - orang mcm gini yg turns out good. Good here means dapat hidup tanpa menjadi seorang criminals yg berjaya.

Something to ponder
Your story may not have such a happy beginning, but that doesn't make you who you are. it is the rest of your story, who you choose to be (Kung Fu Panda, 2011).

*it's good to teach our kid to choose, let them think what best for themselves.

**Karutan saya ini ditulis sambil melihat One Born Every Minute di TV. Sorang teenager, 16tahun yg dalam process bersalin dan lakinya tak bekerja.  Haihlaaa..

Photobucket

20 comments:

gedek! said...

OK...

sekarang kita renung cakap Panda pulak... what next?

Sponge bob?

NenekPenne said...

yup semua orang ada option.
cuma samada kita nak pilih or tak..

Kazaztan Team said...

nie entry serius...ehehhehe...kkd2 saya takut bg anak buat pilihan..pilihan mrk kkdg bkn pilihan saya...ehehhehe

Ms.Lilies said...

skrg pilihan aku nak tido ke nak masak hahahaha...ngantuk weih

Ayu said...

owh entry beratt.. nasib baik lah lahir beribu berayah, cukup segala. syukurr.. : )

Mak Piah said...

buku citer tu ada lagik dak eh?? Dulu Mak Piah ada satu, tapi suka mati laa..takdan jadik hero..mecik buku tu!

**********lepas hidup bersama pakcik sedara tapi dibela macam sampah? Bagaimanakah? Tapi dia ada tetap ada pilihan, it's either suck it up or lari dari rumah. Itu satu pilihan yg terdesak****** :)

x x x

Nashays said...

sbb tak terpilih jadik doktor aku jadik nurse.. ;P

noir said...

baik punya article. betul tu, options sentiasa ada...nengok mana yang kena?

Lady of Leisure said...

haiyoo i macam tak nak ingat balik segala pilihan yang i buat sejak kecik sampai sekarang, cuma im enjoying my life at this point.. masa belajar dulu banyak kene buat decision, tension ingat balik, menunjukkan betapa i tak enjoy jaman unibesiti dulu muahaha..

Mamma Olyn ♥ said...

i wat decision yg sgt betul ms smbg study, happy xterkira sbb enjoy study & xpayah pakai uniform sekolah..hehe, i cuma regret xfurther study, tu je.. ada hikmah disebalik setiap pilihan kita:) syukur masih bernyawa diatas muka bumi ni:) btw, i pun x miss tgk One Born tu, ingat nak beranak dlm air,sakit teruk sampe bledding lak tu, cian dia..

DeLancrettLurpak said...

@gedek!
Next is Homer!
Dowhhh!

DeLancrettLurpak said...

@NenekPenne
and betolkah pilihan kita, that always be the question eh

DeLancrettLurpak said...

@Kazaztan Team
mmg, takut apa yg dipilih tak berkenan di hati parents, tapi tu lah life, apa yg kita nak, anak mesti taknak, heheh

DeLancrettLurpak said...

@Ms.Lilies
saya vote, tdo aje la.. kang ikan hangus kannggg!

DeLancrettLurpak said...

@Ayu
kann? can't imagine life without them..

DeLancrettLurpak said...

@Mak Piah
Mak Piah, buku cerita apakah? blur pulak saya...

DeLancrettLurpak said...

@Nashays
nurse? ko nurse yg sexy tak wey? aku heran sungguhlah dgn orang laki, suka beno dgn nurse.. heheheh

DeLancrettLurpak said...

@noir
yupp, and every once a while we sometimes choose a stupid option... rite?

DeLancrettLurpak said...

@Lady of Leisure
yg penting sekarang kita happy, kann? how's life dear?

DeLancrettLurpak said...

@Mamma Olyn ♥
huh, diorg tu menjerit2 mmg nak pecah anak tekak.Tu pasal nurse tu kata susah betol nak handle teenager waktu bersalin, heheheh

Related Posts with Thumbnails