Monday, 23 May 2011

Stinkfrucht

Kau kenapa nak ckp German, kenapa?!
Kihkihkih.
Sedap sgt sampai ckp German, walhal buah ini diimport dari Vietnam.

Makan kena totop-totop mata, barulah feeeel!
Korang tengok kat Wiki, buah dian ni (org kampung saya panggil dian ye) kan, dipanggil cheese fruit gak, gilos! Maybe in terms of texture ada similiarity kot. Cer try buat pizza, letak buah durian, kihkihkih.

Inilah ropenye bekas durian. Ada sekali tu kan beli frozen durian, tapi yg masih dalam bentuk buah lagi lah, and hasilnya sungguh frust, tak manis! So kali ni beli yg dah siap bubuh dalam tupperware.

Satu bekas ada dlm 7 ulas, dtg dalam 3 pangsa = GBP4.95. Setiap pangsa dibalut kemas. Kalau nak feel, just defrost kan sikit, utk buang ice. Sebab kalau tak, tangan adalah gigil sebab tengah makan rasa ice mencengkam, grr!!


Baru saya tahu yang dkt Singapore, after eating durian often mangosteen fruit eaten, because they help to the digestible durian better to digest anything. Wiki lah ckp, bukan saya.

Durian ni dalam tupperware ni rasanya sedap, manis, lemak semua ada. Bau pun mmg meletop! Tapi satu je, rasa warm makan durian tu takde. Yg tu kena dpt bila makan buah yg fresh aje, kan?

Dah ada dian kat UK yg sedap, bolehlah kalau gomen nak anto lelama dok sini, I don't mind, kihkihkih.

Kalau ada ayam penyet nyet nyet kat sini, laaaaaaaagi lama dok sini pun tak kesah, echeh, padahal dalam hati menangis, kahkahkah.
Photobucket

26 comments:

zarin said...

i lg suka mkn durian frozen mcm ni coz i ni kan tk suka duyan yg baru kopek tu

my mom slalu kopek duyan n taruk dlm tupperware mcm ni n frozenkan tiap kali i balik kg mesti i will mkn dgn jayanya walaupun bukan musim duyan hihi lg satu tk tahan tengok gambar makan duyan sambil totop mata tu ;-)

kucingorengemok said...

la, lepas makan durian makan manggis tu memang kat mana² pun laa, jangan terpedaya dakyah kata orang singapore je buat gitu, deme bukan ada pokok durian pun

Ms J said...

orang jauh pun dah merasa makan deghoyan. orang kat Malaysia ni pun Tak terbeli-beli lagi deghoyan tu.. T_T Aasik-asik amik bau jer...

gedek! said...

Pernah jumpa rambutan kat morocco... dia tulis 'Singapore Lychee'

Padahal kat singapore tak de tanah pon nak tanam pokok rambutan banyak banyak....

huh!

Kazaztan Team said...

tak leh tahan le tgk muka feel mcm tu...bukan main masyukkk lg

bujal X said...

sedang layan ayam penyet wang solo.sila cemburu ye~haha~~

somuffins said...

DLL
Tau punya, makan dian totop mata sambil ambik rasa ayam penyek, tempoyak, petai bagai, kan?

Ayu said...

Amboi nikmatnyee gambar kome menelan dian tu ye. Hihihi.. Dah, g carik manggis frozen pulak. ;p

tasekM said...

aku pun br mkn dian tu hr.
aku pi beli mlm.
3 paket 10 hengget.
aku kecek kt cina tu.
ah. dh malam.
aku kata.
5: rm1o.
ok kata cina tu.

kemahen sedap diannya.


.

Ms.Lilies said...

dah ada diyan kat sinun...
skrg ko xbleh jeles lg unless aku tayang isi direct kulit dia kehkehkeh

norh said...

gambar 1st tu tak leh tahan la...ha ha
tunggu awak masak pizza durian..la la la

- GC - said...

saya kan, langsung tak makan dian ni. langsung tak makan lg setakat ni. laki saya yg hantu dian pun sggup tak makan sebab nak jaga hati saya. haha

DeLancrettLurpak said...

@zarin
i boleh je makan chilled or fresh durian, before this tak pernah pun makan frozen durian, tapi not bad la, sebab the bau and the taste still intact..

imagine, kalau semua org makan dian sambil totop-totop mata, mesti lawak, hehehe

DeLancrettLurpak said...

@kucingorengemok
ye ke? saya taktau, maklumlah jarang makan manggis, huih lamanya tak makan manggis, sedapp nye weyy.. manggis ada musim ke KOG?

DeLancrettLurpak said...

@Ms J
Kalau tak hantu durian,takpe la Ms J, saya ni jelmaan durian, kahkahkah!

DeLancrettLurpak said...

@gedek!
a'ah, saya pun pernah jumpe term singapore lychee, i thought mmg real lychee from singapore, rupanya rambutan, kannn?

DeLancrettLurpak said...

@Kazaztan Team
saya bab exaggerate feeling mmg over, kihkihkih!

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
sebab tak pernah rasa ayam penyet wang solo, so tak dpt imagine kesedapannye, so, nasib baik, hehehehhe.. balik nanti nak try lah..

DeLancrettLurpak said...

@somuffins
CikSom, I really can't imagine dian+ayam penyet+petai bagai.. one thing for sure, mesti bau adalah meletops!

DeLancrettLurpak said...

@Ayu
aku ada jumpe manggis, but not frozen la, tapi mahal nye tak yah kata la,takut nak beli, takut tak manis!

DeLancrettLurpak said...

@tasekM
Ko beli kat ne? nanti aku balik Jasin, aku nak pi carik la wey.. huh!

DeLancrettLurpak said...

@Ms.Lilies
kalau kak mimi tayang anak kucing, saya akan jeles!

DeLancrettLurpak said...

@norh
over kan saya? hehehehe.. maklumlah dah laamaaaa teringin! tak kuasa nak buat pizza dah wey, dah tepu pizza dah ni.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

@- GC -
apaaa??!!! Ko tak makan dian?!! Kenapa?! Kenapa?! bagus gak, kang abis durian dkt malaysia, hehehehe

Mamma Olyn ♥ said...

waduhhhh sungguh mengoda nafsuuu... nakkk juga, ishh ni yg tringin bangat ni, nak kna terjah kedai asean gak, dok tunggu lelama nnti abis stok..huhu

DeLancrettLurpak said...

@Mamma Olyn ♥
heran tau, dkt tempat lain takda, dkt wing yip birm ni ada, syiok! hehehe

Related Posts with Thumbnails