Thursday, 26 May 2011

Semalam

Saya taktahu lah kenapa, semalam saya mcm tak makan setahun. Apa taknya, mengigil kelaparan. Masa jalan kaki, gi amik Yaya-Yayen from nursery pun rasa mcm, kalau agak-agak pengsan ni, mcmana lah eh. Nak kata saya tak lunch, saya amik lunch. Disebabkan saya dah makan 3 slices toast with kaya and lurpak masa breakfast, saya terpaksa la makan salad masa lunch.

Salad yg saya suka:
Lettuce, wild rocket, red pepper and baby tomatoes with croutons and salad dressing.

Dalam keadaan gigil lapar, saya pun masak. Terpengaruh dgn rakan-tak-sebaya, Aliaa,  saya pun masak lah kari sotong. Ni first time ni masak kari sotong, biasa saya masak sambal sotong, sotong masak kicap or sotong goreng tepung je. So, ikut recipe dkt myresipi. Dia letak serbuk kurma sikit, which turn out tak berapa kena dgn tekak saya. Tapi tetap lah belasah makan.


Nasi putih, kari sotong, mixed veggies, salted egg and ikan bilis. Meriah kauu!! Kalau ada maid dah tua nanti, pastikan ikan bilis and kacang sentiasa ada, bertambah selera. Kenapa kena ada maid, sebab aku malas nak goreng setiap kali nak makan. Kalau goreng siap-siap and simpan dalam bekas, tak sedap.

Biasanya cara saya makan nasi, saya ambik nasik sikit dulu, kalau buleh tak sampai satu senduk, sebab saya suka tambah lepas tu, taktau apasal, tapi mcm feeling la makan banyak, hehehe. Tapi semalam, nasik kat atas tu banyak gile dan saya tidak berhenti setakat itu. Saya tambah lagi, kahkahkah! Tapi lepas tu, saya lapar lagi, hoihhh!! Kenapa!! Kenapa!! Saya pun pi tgk kabinet, yg boleh dimakan hanyalah biskut marie and sagon. So, saya makan lah sagon itu.

Sagon buatan nenek tiri saya. Masa mak saya dtg hari tu, dia bawakkan. Nenek tiri no-2 saya pandai buat sagon, setiap kali raya mesti dia buat, yum yum!

Lepas makan sagon, saya tak berani nak makan benda lain, kang meletop perut. Tapi masih lagi rasa lapar, pelik! Ni la agaknya rasa adik saya. Ada la adik saya tu kan, masa kecik-kecik, dia makan sampai 6 kali kot tambah nasik. Yg kali ke 6, abah saya suruh stop dan baca doa, sebab takut dia makan banyak sgt, kahkahkah! Tu lom kira dia makan banyak sgt waktu bulan puasa sampai muntah atas sejadah masa solat maghrib, wakakakkaka!

Kalau la mcm ni gaya makan, sampai bila pun tak dapek do size 10, grrr!!!!
Photobucket

24 comments:

bujal X said...

saya selalu fail makan sagon.kompom akan tersedak~haih~~~

- GC - said...

makan sagon sambil bercakap, bestttt... haha

Ayu said...

hahahhahah.. sampai suruh stop makan, baca doa tu mmg kelakar gila. takut ada jin nyorok dlm perut eh? :D

kucingorengemok said...

hoh, sudah gastrik kah?

Lady of Leisure said...

hamboihh sedapnya lauk pauk.. i suka kari sotong but i biasanya buat tak letak serbuk kurma la.. sesetengah makanan laut sedap dibuat kari kan, selain sotong, ketam dengan udang pun sedap dikari..

Kazaztan Team said...

sudah lama tak makan sagon... & saya rasa perut kamu ada byk compartment

Cik Ina Do do Cheng said...

Macam tak percaya kari sotong baru first time masak. Aura kari sotong tu memang mengancam, cam rasa nak kunyah sotong sekarang ni.cik ina ni lebih suka sotong dari udang.

aliaaroslan said...

saya masak kari sotong tak pernah letak serbuk kurma. saya rasa ok dah.. nak kaw sikit letak air asam jawa sikit.

tengok pinggan akak, sikitnya makan.. aduiii..

somuffins said...

DLL
Boleh jadi contender siri 'loser' nampaknya.

makdara TERdiva said...

ade jugak perasaan ni tp cepat2 istigfar takut lepas makan x leh nak keluar rumah sbb badan lebih besar dari pintu..huwahuwahuwa.. :D

Mamma Olyn ♥ said...

agak sbb cuaca kot ek, i pun penah jadi cam tu..takuttt tau, i ingat da pregnant plak ke..erk, klu pregnat i x muntah2 cam org len, tetiba i lapa 24/7.. hrmmm
btw, i da 8 bln xmakan sotong so mmg terliur sgttt tgk sotong u, xle jd kna beli gak bln ni..hehehe

Hikbal Ujir said...

ces!
Macam ade org kutuk dr depan aje ni...ahaks...

eh anyway ngah, nenek tiri no 3 la!

Nenek then Arwah Mak Pak Yip then nek siah
Nek siah yg plg latest or youngest..

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
makan pakai sudu kecik, pastu kena bertenang, ehehehe

DeLancrettLurpak said...

@- GC -
menyembur ok! hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Ayu
eh salah, abah suruh mengucap sebenonye, heheh.. budak tu mmg!

DeLancrettLurpak said...

@kucingorengemok
eh, kenapa? kalau gastrik, jadik makan banyak ke?

DeLancrettLurpak said...

@Lady of Leisure
maybe next time i try tak letak serbuk kurma, erk, kari udang tak pernah makan la pulak, tapi kalau buat mi kari, i selalu letak udang, sedappp!!!

DeLancrettLurpak said...

@Kazaztan Team
kamu amat memahami saya!! perut saya mmg banyak compartment, siap ada poket dalam poket tauuu!! hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Cik Ina Do do Cheng
saya suka sotong dalam mee hailam and tom yam and sotong goreng tepung, oh nikmatnyee!!!

DeLancrettLurpak said...

@aliaaroslan
hoh! sikit kamu kata? banyak lerr!!

DeLancrettLurpak said...

@somuffins
erk, i tak pernah tgk pun the big loser tu tauuu.. tapi kalau boleh masuk, i nak masuk lah.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Mamma Olyn ♥
eh u pernah jumpe sotong dkt asda tak? i tak pernah jumpe, i mean sotong mcm sotong kita... i selalu beli dkt kedai cina je..

DeLancrettLurpak said...

@Hikbal Ujir
kahkahkah!!!

nenek tiri no 2 la, nenek kita nenek betol laa,bukan nenek tiri, pastu mak pak yip nenek tiri no 1, pastu nenek kesang pajak adalah nenek tiri no 2, apadaaa...

DeLancrettLurpak said...

@makdara TERdiva
bagus u ni.. i kan lepas makan baru istigfar, kihkihkih..

Related Posts with Thumbnails