Friday, 27 May 2011

Sakit Kepala

Tuan punya blog ini sakit kepala.
Stress maybe.
So, malas nak masak yg boleh melibatkan aktiviti kupasan bawang.
Dan kalau buleh takmau yg kena berdiri depan kuali lama-lama.
T-Bag lah manusia yg paling bahagia kalau saya kata saya malas dan saya hanya masak satu lauk aje.
Sebab dia kalau buleh nak saya masak lauk ni setiap hari.
Katanya tak yah lauk lain langsung.
Ini lah dia lauk nye.

Nasi putih, ayam goreng and sos cili maggi.

Marinate dan campak dalam acti-fry.
15minutes, ayam sudah masak dan sedia utk dimakan.
Yaya pun makan benda yg sama, tapi dia makan dgn sos tomato lah.

Saya makan apalah?
Ayam goreng, sambal udang (kelmarin punya, dr fridge) dan wild rocket.

T-Bag mmg suka makan ayam goreng tanpa lauk lain.
Sebab dia kata nanti kacau kesedapan ayam goreng itu.
So kalau nak buat ayam goreng, kena buat banyaakkk!!!


Ada orang jenis makan lauk satu aje, tak leh campur.
Ada yg kalau abis nasi, tak pandai ratah lauknye.
Ada yg tak pandai makan nasi kosong mcm tu aje (saya la tu).
Ada orang mesti ada at least 1 lauk (ayam/daging/seafood), 1 sayur setiap kali makan.
Ada orang mesti ada lauk berkuah.
Ada orang mesti ada sambal tumis/belacan setiap hari.
Macam - macam orang, macam-macam ragam.
So kena respect.
Photobucket

25 comments:

bujal X said...

marinate dengan hapa?

kucingorengemok said...

kawan saya boleh letak kuah kari, kuah asam pedas, kuah sardin pada nasi... makan dengan ayam goreng

tak tau apa yang dia rasa, last² dia pun mengaku tak tau rasa apa sebab dah macam makan rojak,hehe

gedek! said...

Nasik putih saja?

Untong Tbag...

jimat belanja...

Anggerik Berduri said...

wallaweh..ayam goreng pepanas mmg lah mantap..pastu makan ngn nasi berasap + sambal belacan.. perhhh hahahah bte, ni my twitter ID @aqilahraban

Kazaztan Team said...

saya..hari-hari nasi panas + sambal tumis + ikan masin....pun tak pe...

Ms.Lilies said...

ohhh...aku makan nasi panas dgn ikan masin pun jadik....hahaha

somuffins said...

DLL
I suka kuah ala pekat but anything goes. Tak cerewet punya tapi alangkah bagusnya kalau ahli lain sama tak cerewet mcm chef?

Daddy Ziyyad said...

saya ialah spesis yang perlu ada kuah kalau makan nasik...perlu ada gravy kalau makan ciken cop..ekekkee

migraine ka?

Mak Piah said...

satu lauk. x leh campur.

kalau ada lebih dr 2 lauk. Settle dulu satu pinggan. kendian nak lauk lain,nasik baru lauk baru.
Lauk dlm satu hari takleh ulang tayang.

Kekwat tak???

Mamma Olyn ♥ said...

sejibik cam hubby i, ayam je dlm memori dia.. huh, kekedg cam kesian lak, bini idang ayam goreng gan nasi, kuah langsung xmo..huhu,

Mak Piah said...

p.s--kenyang pasti.
p.s 2-- banyak lauk, banyaklah tambah nasik.

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
Marinate dgn blackpepper, paprika, hot chilli, garam dan kunyit. Senang baitu.

DeLancrettLurpak said...

@kucingorengemok
kawan saya makan dgn air sirap. lauk pulak sambal goreng.

Kesian kan, konpius lidah diorg.

DeLancrettLurpak said...

@gedek!
mmg untung.




tapi tekak saya la yg berbulu kebosanan tauuuuu!

DeLancrettLurpak said...

@Anggerik Berduri
Dah add kamu di Twitter, check it out babe!

Anyway, itu semestinya sedap! Tapi nasi mesti panas, meletoppp!!

DeLancrettLurpak said...

@Kazaztan Team
Ikan masin jenis apa? bulu kah? or ikan masin sepat?

Saya suka ikan masin sepattt!! sedapp!!

DeLancrettLurpak said...

@Ms.Lilies
kering pun tak apa kah? sambal?

DeLancrettLurpak said...

@somuffins
kalau ahli lain tak cerewet, nescaya berbahagialah CikSom, ye dak? tapi takde challenge la Ciksom, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

@Daddy Ziyyad
oh begitu, kalau chicken chop takda gravy, kamu mesti putus selera kan?

migraine yg tak berapa terok, sebab mata belum rasa nak terjojol lagi, hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Mak Piah
I assume bdn ktk adalah umpama nasha aziz and metabolisme ktk tinggi.
Mun kmk ngekot cara ktk makan, sik buh merik setahun, sebulan jak bdn kmh dah nait mcm ngepam hot air balloon, heheheh

DeLancrettLurpak said...

@Mamma Olyn ♥
kuah curry kalau ada pun dia tak layan ka?

DeLancrettLurpak said...

@Mak Piah
bahaya bahaya nya tok!

pegi exercise kinek tok juakkkk!!!

Mak Piah said...

hahahaha Nasha Aziz??? lol.. kaki mek ajak ya... eksesais jejari jak di kibod...:))

Mek cam kuih apam ..terlebih baking poda...:)

Mak Piah said...

hahahaha Nasha Aziz??? lol.. kaki mek ajak ya... eksesais jejari jak di kibod...:))

Mek cam kuih apam ..terlebih baking poda...:)

Mak Piah said...

hahahaha Nasha Aziz??? lol.. kaki mek ajak ya... eksesais jejari jak di kibod...:))

Mek cam kuih apam ..terlebih baking poda...:)

Related Posts with Thumbnails