Sunday, 15 May 2011

HTN kononnnnn!!!

Kami dah lama dah plan nak HTN*
Sebab pertama nak kasik the scale needle tu bergerak ke kiri pulak. Asik la bergerak ke kanan, tensi tau! Sebab kedua sebab beras dah abis, malas nak gi kedai beli. Khelas alasan mak, nok!

So, terjadikla di satu hari makan benda ni.
Lamb steak, with mixed herb wedges and salad.

First time makan lamb steak without gravy.
Ini adalah medium, bukan medium well done.
Macamana saya buat, saya pun taktau, ikut suka jek, kahkahkah.
Saya just press daging tu guna fork, kalau dia tembus and ada water discharge (am not talking about child birth here :P) , maknanye medium lah tu, rasanyalah, kihkihkih.
Potato wedges tu macam biasa: basuh, potong, lap kentang, gaul dengan paprika, black pepper and salt with 7ml of oil. Masuk dalam mesin ajaib. So tiada rasa bersalah makan kerana ia tidak berminyak,
Lepas itu, sebab takut perut yg tak makan saman ni lapau memanjang, harus makan salad banyak gile.

Lepas tu, semalam, teringin nak makan something sweet.
Echeh, kalau dah kau gile nak membaking aje kejenye, mmgla mencari alasan ye tak?
Pulak tu mmg dalam list of recipes to try.
Chocolate Cheesecake Brownies

I copied the recipe from Zarin, Zarin copied from Jue, hehehe.
Thanks ye korang.

INGREDIENTS
Chocolate part
185g butter, dicairkan
1/4cwn serbuk koko, diayak
1cwn gula caster (saya letak 3/4cwn shj)
2biji telur
1cwn tepung, diayak
cheesecake:

Cheese part
285g cheese, dilembutkan dan di'chop' (philadelphia cream cheese)
4 1/2 sdb gula caster
2 biji telur

METHOD
1. Panaskan oven 150C. lapik loyang 8inci dgn baking paper.
2. Gaulkan butter, serbuk koko, gula, telur dan tepung hingga sebati. tuang kedalam loyang.
3. Proseskan cheese, gula, telur (dan vanilla) dalam food processor hingga lembut dan sebati. 
4. Tuang keatas  adunan coklat. swirl dgn pisau
5. Bakar selama 45-50minit


Obviously, saya adalah fail bab swirl-menyewirl ni.
Somehow, brownies jadik mcm dua lapis, ciskek sungguh!!
Anyway, taste-wise, hoiii lahhh, sedapnye!!
Dan yg paling best, takyah pakai mixer.
Hanya godek pakai sudu and the cheese batter masuk dalam blender.
Senang gitu dek non!

Untuk kesedapan maximum, leave it to room temperature first, then masukkan dalam fridge.
And make sure tutup bahagian atas cake with foil utk mengelakkan upper part jadik a bit burnt like mine.

Apa?!
HTN?
Dalam mimpi la kauuu..
Memang la tak makan nasik, yg amik dessert tu apahal?!
Grrrr!!!


*HTN = Hari Tanpa Nasi, kan KOG kan? Kan Ibusinga kan?
Photobucket

19 comments:

Daddy Ziyyad said...

HTN for me is equal to HPS



~HPS: Hari Penuh Seksaan ~

ekekeke

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
kedapur ke ahad ni?

norh said...

walaupun dessert tu rupa lagu tu, tapi saya tetap terliur...he he

Cik Pah said...

ala.. nak ke kiri ker??? tak best ler.. penat dah kumpul lelemak ni...

Ribbon Clown said...

MIm,

kek tu..yg penting rasa..he he

aku nyer scale baru nak turun ke kiri balik..ritu dah terlajak ke kanan 2x ..hehe..klu aku dapat ideal weight aku, mmg aku blanjer ko makan ah.. sbb ko one of the pppl yg motivate aku :)

Mak Piah said...

DLL-- lambchop tu makan bukan crime against scale ke? dgn cake nyer lagik...apa nak jadik ni Salma HAyek>>>> aaaaaaa

DrSinga said...

hari-hari gua reStart HTN !!!

DeLancrettLurpak said...

@Daddy Ziyyad
seksa sekarang, Insya-ALLAh di masa tua tak le seksa beno.. hehehehe

DeLancrettLurpak said...

@b.r.u.t.a.l.s.o.l.o
hari apa pun tetap gi dapur... sebab hari-hari kena makan kann? hehehehhe

DeLancrettLurpak said...

@norh
patutnya kena buang/kikis part burnt tu.. tapi bila tgk balik, cantek la pulak ada part yg burnt tu, kihkihkih

DeLancrettLurpak said...

@Cik Pah
CikPah, alaaaaa, I nak pakai kebaya la raya nanti... hehehehe

DeLancrettLurpak said...

@Ribbon Clown
huwaaaaa!!! jelesss!!! dah gerak ke kiri ke? huwaaa!!!

bile aku nak mcm tu.. huwaa!!

sama-sama motivate masing2.. kang yg feeling confident, kita gak kan.. hehehhe

DeLancrettLurpak said...

@Mak Piah
ni bukan jadi salma heyek dah, ni dah jadik salma benyekk, kihkihkih

DeLancrettLurpak said...

@DrSinga
senang kan, sampai kul 4ptg, program diet tetiba jadik hang. So, esok pagi jek la restart balik, kihkihkih

gedek! said...

batu je lepas HTB

Hari Tanpa Blogspot

Ayu said...

My HTN tak pernah jadi kenyataan. sob sob..

DeLancrettLurpak said...

@gedek!
ada rasa lemah lutut tak masa blogspot tak leh bukak? hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Ayu
babe, dlm mimpi dpt HTN pun kire ok gak.. ada gak cita2, hehehehe

kucingorengemok said...

kita boleh HTN weekday je, weekend belum pernah berjaya... eh tipu, belum pernah cuba!

Related Posts with Thumbnails