Sunday, 17 April 2011

Saya dan Tempe

Yer, saya nak ckp pasal tempe.  Bukan Tempe yg ini, tapi tempe makanan tu laa.
Image Source

Sejak saya tahu pi makan kat kedai sendiri-sendiri (maknanya takde mak abah bersama, zaman undergraduate la kan), setiap kali itu saya confirm akan amik sambal tempe atau tempe goreng. Hari tu pi London, adik perantin baru, Rozie hidangkan tempe goreng. Ohhh, memang la pojaaan hati patik tu. Rozie kata tempe yg dibeli tu asalnye dari Belgium, orang Belgium makan tempe ok! Agaknye diorg letak dalam Konijn Met Bier kott. Pastu Rozie bagi balance tempe yg tak masak lagi pada saya. Harus ia jadik sambal tempe+kentang+ikan bilis.


Saya mmg gile tempe. Tapi ajaibnye saya paling tak suke tempe dalam kuah lodeh. Memang tak kena la dengan tekak saya, pelik ek.


Setiap kali saya makan tempe goreng kunyit (mcm dalam gambau di atas) cicah sambal kicap, saya confirm akan teringat dkt aruah atok Sembok saya (atok perempuan belah Muo). Sebab atok saya tu tukang masak di Hospital Muo. Lepas pencen, dia jadik tukang masak dkt kilang electronic dkt Tanjung Agas. Aruah mmg tak penah dok diam sebab kerjanya mmg suka masak. Kalau aruah dtg rumah kami, mintak la apa pun, dia mesti buatkan. Saya paling rindu pecal dia! First time saya menikmati tempe goreng mcm gitu, masa saya melawat aruah keje dekat kilang. Aruah bagi saya makan tu, mmg tak pandang dah pisang goreng masa tu, sedapnya!!(tgh taip ni siap telan air liur ok!).


Balik Malaysia nanti saya nak carik kedai ayam penyet yg hidang sekali dengan tempe goreng. Waduhh waduhhh, enak bangettt!!


So, skarang saya adalah terliur tempe. Adik Rozie, jgn lupa belikan 2 paket tempe next week ye, saya nak makan cicah dgn sambal kicap.



Bye (nak lap laptop, air liur menjejes!)
Photobucket

22 comments:

somuffins said...

DLL
I minat tempe yg dimasak sendiri, haha (macamlah sedap sangat?) tapi tempe kat ayam penyet tu boleh plak dimakan sbb ada sos sesuai.

I pun dont like tempe dlm lodeh tapi perlu bubuh sebab kuah lodeh tanpa tempe doesnt taste authentic enuf. BTW, smlm ada drama melayu cerita pasal 1 fmly jual tempe. You mcm dapat baunya pulak :-)

Madam Sooyaree said...

Tempe juga boleh buat muka tegang dan licin seperti muka Khir Toyo, hehehe.. Tapi aku makan takde efek pun, huwaa..

gedek! said...

Tempe renjis dengan cuka sedap, tahu?

bes!

norh said...

suka tempe goreng garing2 dgn cili padi & bawang.. :)

Noraishikin Mohd Salleh said...

kak mimah, sama sangat dah tu selera kita nih :)

saya juga kurang gemar tempe dlm kuah lodeh :(

urmmm dapnyaaa tempe...nak lap keyboard jugakkkkk :p

AiTotYati said...

Ai juga tak suke tempe yg ade dalam kuah lodeh tu.

ntah tatau nape.

lain2 resepi tempe buleh je telan

:D

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

buat sambal tempe kering ikan bilis lagi meletopsssssss

Nashays said...

banyak nye laa citer2 nak buat balik mesia tu nanti..aku pon ske tempe der..ade kuah, takde kuah xde masalah..tiru tips bekas mb selangor dulu, makan tempe kasik awet muda..ahahahaaa

Daddy Ziyyad said...

Ingat tempe, ingat Khir Toyo !

~ekekekeke..

Eh, saya baru tau ada tempat nama tempe..haha

DeLancrettLurpak said...

@somuffins
meaning that, you buat sendiri the tempe ker ciksom?

you tgk la citer tempe tu? sampai abis tak? ke tv tgk you, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

@Madam Sooyaree
nok, kalau muka tak tegang and licin, aku rasa mesti ada benda lain yg tegang.. heeppp!! sudah biru otak ko nok! aku maksudkan kaki.. tegang dan licin tanpa bulu lebihan, wakakakkaka!!

DeLancrettLurpak said...

@gedek!
tempe tu mesti digoreng ke dulu uncle?

kalau sedap, saya nak cubalah!

DeLancrettLurpak said...

@Noraishikin Mohd Salleh
cer ko masak lak tempe, pastu tayang dalam blog ko, kasik akak ni mengelupur, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

@AiTotYati
apa hal ramai yg tak suke tempe dalam kuah lodeh eh? pucat agaknye rupa tempe tu kan..

DeLancrettLurpak said...

@Nashays
citer2 mesti tinggi babe! kalau tak dpt ayam penyet, dpt ayam golek jadikla, begitu.. elehhh, ko pun sama, aku tau, kannnn?

DeLancrettLurpak said...

@Daddy Ziyyad
eleh, tipu itu khir toyo.. entah2 dia pi buat crystalization treatment dkt saloon, hehehehe.. sebab lepas dia turun, muka dia ada berjerawat sikit.. mesti takdak duit nak buat facial dahh.. hehehhe.. sebab kalau guna tempe, confirm boleh maintain, ekekekekeke...

gedek! said...

Ha ah...

Goreng dulu...

French fries pon sedap di buat begitu

somuffins said...

DLL
Tempe tu I beli kat kedai/pasar tapi dimasak ikut cara I. Manalah I tau teknologi menempe, hehe.
Am proud to say I tengok drama tu sampai habis *jgn tak cayaaa*

Ribbon Clown said...

MIM,

time aku skolah kat muo dulu pun, gila makan tempe celup tepung, then cicah sambal kicap..mabeles mabeles.. lap2 air liur.. sedap weh.. satu lagi mee siput muo..ko penah makan tak?

DeLancrettLurpak said...

@gedek!
ooohhh..mcm omputih makan fries la ek.. letak salt and vinegar.. begitu... lenkali nak cuba.. kot ada jual tepi jalan mcm diorg jual fries tu kan ke best, hehehe

DeLancrettLurpak said...

@somuffins
kalau u ada teknologi menempe cik som, mmg i order dkt u jer, heheheh

DeLancrettLurpak said...

@Ribbon Clown
ciss!! mana buleh kata tak pernah makan mee sipu! harus la pernah. dkt sg abong, ada satu kedai yg sambalnye sgtttt sedappppp!! terliur ok!

Related Posts with Thumbnails