Wednesday, 27 April 2011

Roma Irama 2: Menengok Roma

The next morning, bangun dengan berkobar-kobar. Al-maklumlah, tak sabau nak tengok Roma. Siap - siap dan terus pegi buffet breakfast.


Lepas makan, terus pi lobby and wait for the shuttle bus. Hotel shuttle bus itu adalah free dari hotel ke Ciampino Airport. Di Ciampino Airport, kami naik bas Terravision ke Termini Station in Rome. Return ticket is 8euro per adult, children under 5 are free, yippie yay! Sampai Termini Station, terus cari hop on hop off bus yg saya dah booking online. Kami kan bawak budak dan so, better naik bas begitu. Malas acik nak explore jalan-jalan di Rome. Macam biasa online is cheaper, dpt jimat beberapa euro. Actually, kalau yg tak bawak children, boleh aje jalan2, exercise sikit.

First attraction stop is Santa Maria Maggiore, malas nak turun. Bus itu pusing dekat Piazza Del Quirinale. Bus tak berhenti, so kami tak turun.

Amacam, best?

First stop is Colosseum. Turun bas aje, terus nampak van jual gelato. Van ni bersepah-sepah aje all over tourist attractions.

Terus beli. Muka excited abihhh...it's pistachio gelato! Mahal ok! Satu tu nak dkt 3euro kot, ish ish ish.

Yaya makan cioccolato gelato.

Ambik gambau lebih kurang. Jangan mimpilah nak masuk, kalau dah pukul berapa datang kannn? Tambah pulak Easter holiday, queue dia sgt menakutkan!

Lepas tu naik bas balik pi Isola Tiberina. It's like an island yg ada bangunan kat tengah-tengah tu. Ada bridge yg sambung. Seriously, sungai dia sgt cantek dan bersih!

Lepas tu Yaya-Yayen mcm dah ngantuk. Sempat lagi bergambar dengan vespa ni. Ingatkan hiasan rupanya ada org punya, kihkihkih. Org Italy kan suka vespa-vespa ni.

Since Yaya-Yayen dah ngantuk, kami naik bas dan let the bus pusing-pusing sampai Yaya bangun.

Sempat la tengok the whole attraction places and decide which one nak pegi. Yaya-Yayen bangun je kami pun turun di San Peitro. Sebelum apa-apa, isi tangki sebab dah pukul 2 lebih.  Main masuk aje mana-mana kedai. Tapi tersilap kedai, sebab kedai ini agak posh sedikit. T-Bag makan spaghetti al pomodoro share dengan Yaya-Yayen.

T-Bag kata lagi sedap saya masak, hehehe. Sebab biasa la tekak melayu kan, bila saya buat spaghetti saya blend cili padi sekali, kihkihkih.

Saya makan spaghetti with clam. Sedap la. Tapi rasa macam makan maggi ayam, kahkahkah!

And totalnya adalah lagi mahal dari sejarah pemakanan saya di Hengland ok!

San Peitro.

Ini memula taknak masuk building dkt San Pietro tu. Tapi dah balik hotel, kami decide nak masuk Sistine Chapel esoknya, sebab T-Bag kata ada Michaelangelo punya drawing dalam tu.

Lepas tu kami pi Piazza Venezia, our favourite structure!  Kat sini ada polis jaga sebab diaorg tgh set up that place utk majlis Easter kot. Siap ada pasal mic, rostrum and all. Cameraman TV pun standby gak kat situ.

Cool ok! Posing mcm gitu sambil baca iPad, kihkihkih.

Kami lepak dkt Piazza Venezia lama gak la. Sebab sekelilingnye banyak bangunan best-best. Malas nak tepek, sapa nak tgk, pi FB saya. Lepas tu, kami pun pulang ke Termini Station. Beli dinner siap-siap which was Margarita Pizza. Naik bas Terravision ke Ciampino Airport. Sampai Ciampino Airport, kami naik cab ke   hotel kami. Kami ingatkan taxi dia boleh tahan murah la sebab dkt aje Ciampino Airport tu ke hotel kami, like 10minutes driving. Cab tu mmg la pasang meter, tapi meter tu bergerak lagi laju dari air liur menitik menegok eskrem tauuu!! Dah la driver tu buat-buat macam GPS rosak ke apa jadah. Hambik kau, GBP19.50 euro!!! Bengang ok! Huh!


Begitulah hari pertama round-round Roma. Amacam, korang rasa nak pegi tak?


Photobucket

24 comments:

gedek! said...

Wei!

Patong tu belom bersunat! Sah! Uncle dah click to enlarge untok lebih pasti...!

(yang pompuan jangan nak click to enlarge, ye!!?)

bujal X said...

euwww~~geli ah tengok patung tu punya~~kecik sangat~~~eeee~~~

haha~~

kucingorengemok said...

saya dah lama membuat kesimpulan deme² ni banyak yang gay. patungnya semua gaya gitu... kalau kat jerman/england patung dan hiasan²nya dalam bentuk bubis semata²

Ms.Lilies said...

sana byk patung yg gitu2 kan...hihi

somuffins said...

DLL
Rasa nak pergi tapi takot naik kapalterbang... irkk..

DrSinga said...

chop... 'bubis' ??!


serius.. gua jeles!!!

Daddy Ziyyad said...

Hahahhaa...

Terhibur baca komen Bujal, Gedek & KOG..

Korang ni teruk lah, nikmatilah keindahan kota Rom tu, ni pi skodeng patung bogel tu watpe.....ekekekekeke


SAYA JELES OK, SANGAT JELES!!
NAK GI ROM JUGAKKKKKK :P

Lady of Leisure said...

huwaaa buat orang rindu nak gi rome jer u ni tau.. i was there last year ke last 2 years.. gigih beratur gak nak masuk dalam tu.. gi tak palatine hill, roman forum etc kat sebelah tu? and not to forget fontana de treviiiiii.. heheh.. spanish steps bla bla bla.. enjoy!

Fazira said...

Gelato tu ice-cream yerk???
Pistachio ice-cream sedap yerk??
harus dicuba nanti.

aliaaroslan said...

ada rejeki lebih, konfem pegi.

DeLancrettLurpak said...

@gedek!
hebat uncle ni, bukan dia tutup dengan daun ke?

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
itu patung yg tidak seronok.. nanti dia seronok, korang takut pulak tengok, wakakakaka!

DeLancrettLurpak said...

@kucingorengemok
esok saya nak pi germanla.. boleh gak compare-mengompare, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

@Ms.Lilies
diorg takde inspirasi agaknye k.mimi, cer pegi Malaysia, ada giant durian, wakakaka!

DeLancrettLurpak said...

@somuffins
kalau kayuh guna beskal, pastu naik kapal, sampai gak ciksom, jom kita berbasikal ke rome, hehehe

DeLancrettLurpak said...

@DrSinga
konpius patik, jeles sebab tak dpt tgk bubis kah? wakakakak!

DeLancrettLurpak said...

@Daddy Ziyyad
Diorg mmg begitu, excited kalau tgk gambau patung, agak2 kalau letak patung durian, diorg seronok tak?

jom pegi italy! heheheh

DeLancrettLurpak said...

@Lady of Leisure
Trevi Fountain tu mmg ramai org.. tapi sgt cantek! tempat lomantik gituu.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Fazira
kalau buleh Fazira, beli dkt kedai betol, sebab dkt van tu mcm saja je up kan harga..

DeLancrettLurpak said...

@aliaaroslan
Ajak DrNotts, pasti beliau lagi bahagia.. hehehe

Cik Ina minat Do do Cheng said...

gedek ni itu yang dia enlarge dulu.bestnya roma.sana banyak spaghetthikan

kucingorengemok said...

kah kah, jawapan anda pada bujal saya kasik markah penuh :p

DeLancrettLurpak said...

@Cik Ina minat Do do Cheng
sana diorg guna spaghetti fresh.. so rasanya agak lain la.. Uncle Gedek tu memang tauuu!!

DeLancrettLurpak said...

@kucingorengemok
mesti Bujal baca tersenyum-senyum kambing.. kihkihkih

Related Posts with Thumbnails