Wednesday, 27 April 2011

Roma Irama 1: Very niceeeeee!

Ciao. Come sono tutti?

Baru balik dari Italy, lidah tergeliat sikit, sebab campur English dengan bahasa Sarawak campur bahasa Italy, haru kau! Macamkan pandai je bahasa Italy kannnn, hehehe.

Ye tuan - puan, kami bertolak ke Rome, Italy pada Good Friday Bank Holiday hari tu. Dari Bow Common Lane, terus ke Victoria Station and naik Gatwick Express Train untuk Gatwick Airport.

Saya bersama mamat yg semangat dpt naik train.


 Sampai sana, terus check in dan kerja-kerja usha barang-barang duty free telah dimulakan. It's really a hard work ok, usha sambil menahan hati dari membeli. Kami tak makan lunch pun masa di Gatwick, sebab dah belasah tiga pinggan kuay teow goreng hasil nukilan chef Rozie, kenyang sampai sengkak ok! Flight pukul 2:05pm, dan landing di Fiumicino Airport pukul 5:25pm, waktu tempatan (been meaning to use "waktu tempatan" term since forever, hehehe). Dalam flight hanya makan makanan ruji British di kala lunch iaitu sandwich, yawn! Naik flight, terus rasa rindu kepada MAS, seriously tak tipu. Dan saya rasa nak bagi cermin kepada flight attendant itu, kesian, maybe diorg dah banyak trip per day kot, so tak sempat nak sikat rambut and touch up muka. Tapi muka diorg takde la buat muka yg annoyed ke apa, ok la tu.

Pegawai imegresen disitu adalah sgt control macho, tak tengok muka kami, terus aje cop passport kami. Saya paham sebab sebenarnya dia nak dengar adegan jawab menjawab di kaunter disebelah, kihkihkih. Keluar dari departure hall, driver cab yg saya dah book sudah menunggu sambil signage "UJIR". Bangga abah sebab nama dia dah sampai Italy. Lupa pulak nak snap gambau mamat Fabio tu pegang signage itu.

Mamat Fabio adalah tak berapa nak pandai English, tersekat2 ok nak paham the whole cerita yg nak disampaikan. Macam gitu la perasaan supervisor aku, wakakakaka! And gaya mamat Fabio ni driving mmg rempit abis, kira rempit versi Mercedes. Mmg ganas la, oleh itu kami segera batalkan niat nak sewa kereta nak ronda-ronda kawasan sekitar Rome, sebab dah menyaksikan keganasan mereka membawa kereta, dasyhat! Sampai hotel, terus check in.


Kenapa Italian suka pakai kain corak cenggitu, tak suka tauuu!!

Bila dah masuk bilik, the first thing to do was to find a kettle. Anakku nak minum susu sebelum tido, so perlu ada hot water. Sekali tidak ada, hampeh! Bilik mmg mcm bilik hotel la, cantek and wangi tapi takde kettle, sedih! Kalau takda budak takpe la kann. So, dengan gigihnya pegi tanya receptionist, dia kata mmg kena  mintak hot water dkt restaurant hotel or dekat bartender di lobby. Nak dekat 10 minutes acik tunggu dkt bar dkt lobby, tapi tiada manusia bernama bartender. Terus ke restaurant, and sambil buat muka kerang busuk dekat bar dibawah sana, yang sorang waiter asik la "momento, momento", yg sorang buat muka mcm "go away womannn!!".  Nasib baik ada sorang manusia keluar dari dapur and terus pergi dkt area saya berdiri dan saya terus mintak hot water dgn gaya "my first day in Italy, please don't ruin it!". Rasanya diorg tak cukup staff tapi restaurant penuh gila, ada nenek and atuk British tu tak dpt nak makan, sebab restaurant fully booked till 9.30pm. Kalau nak room service pun must wait till after 9.30pm.

Naik atas, terus bersiap nak tido. Yaya-Yayen asik la layan cartoon di TV Italy itu sampai malam. Dah la cerita kartun sampai ke malam, saya yg sakit kepala ni mmg rasa nak hempok aje kepala sebab pening dgr bahasa Italy.  Oh, saya sakit kepala sebab tak biasa naik kapal terbang sebab setelah setahun tidak berkecimpung dalam adegan naik flight.T-Bag mmg terus tido lepas tu and saya tak leh tido sebab sakit kepala, dan perut lapar. Ingatkan malas nak makan, tapi takut angin kan, terus order room service. Saya kata "i want pasta, no meat, but you can use seafood, and i prefer with tomato sauce". Diorg tak bagi menu dalam hotel room, so kena la order mcm gitu. Masa saya call tu, diorg dgr saya ckp English, terus pass phone pada someone else. Orang tu kata "I'll make something good for you, it's fettucine, it's very niceeeee (seriously eeeee tu panjang dia ckp). You wait ok?". Tak sampai 10 minutes,dia hantar naik ke bilik, portion adalah sgt generous and hanya 8euro. Kejut T-Bag, dia tokse bangun. Yaya pulak tgh jakun tgk cartoon di waktu malam. End up, saya makan 10 suap, saya dah kenyang.  Yg sebenonya, i could taste capers in that pasta, so mmg kasik potong nasfu makan saya la. Capers  ni umpama taucu versi omputihs bagi saya, saya tak suka dua-dua!

Fettucine bla bla bla..

Tapi overall is ok minus the after taste yg capers tu bagi. Pasta ni ada carrot and apa tah lagi dalam lagi.  Lepas makan, terus terbongkang mcm haremmmm. Memang very niceeeeee!!!

Photobucket

14 comments:

Madam Sooyaree said...

Best nya Italy! Sila upload gambar camwhore terlampau hokay.. aku menunggu!!!

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Bestnya makan 3 pinggan kueh teow. peberet tu,bila nak upload gamba ni , tak sabar nak nengok.

DeLancrettLurpak said...

@Madam Sooyaree
aku jarang bercamwhore.. kecuali hormon geletik aku tetiba mencanak hari tu, ekekekekek

DeLancrettLurpak said...

@Cik Ina minat Do do Cheng
upload gambau kuayteow ke Cik Ina? Tak sempat nak ambik gambau, terus serbu aje, sebab sedap gila!

Ayu said...

Wee, syok nye g jalan2! :D Weh, cadar katil dia macam kamar maharaja cina kan?

bujal X said...

lenkali bawak kettle sendiri~~he~~

DrSinga said...

Pak Ujir pasti tersedak-sedak di Muar!!

Nashays said...

syabas mere betey...aku mmg ade plan nak mkn gelato kat rome neh..

aliaaroslan said...

hotel kitorang kat venice haritu pon bercorak2 cenggitu.

sian akak pening kepala. nasib saya jenis tak kisah naik ape pon, so far ok. be it long distance or short distance.

DeLancrettLurpak said...

@Ayu
tetiba aku kesian.. sebab aku rasa cadar tu macam zaman lama gile.. hehehehe.. rasa nak sedekah cadar aussino dkt hotel itu, heheheh

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
lenkali, saya pikir saya bawak rumah saya sendiri masa berjalan2, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

@DrSinga
Pak Ujir ada di Jasin ketika ini, hehehehe..seminggu sekali di berada di Muar utk ke spital.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Nashays
kalau ko nak sunburn, leh la pi Rome, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

@aliaaroslan
akak kalau jalan kaki pun pening, sebab malas, wakakakakak!

Related Posts with Thumbnails