Sunday, 3 April 2011

Calorie Counts di Pasar Malam, Mungkinkah?

The FDA is now proposing that the amount of calories on each item on a menu to be clearly posted for customers to see. Under the new labelling requirements, restaurant chains, bakeries, grocery stores, convenience stores, coffee chains and even vending machines will have to clearly post the amount of calories in each item. The new rules also apply to drive-throughs. This is a part of overall effort to combat the obesity problem in society.


Dalam erti kata lainnya, beginilah
Image Source

Tak ke ngeri kalau tengok satu pumpkin cream cheese or satu pumpkin scone itu ada 500 calories! Confirm aku tak amek!

Tapi rasanya McDonald dah laaaaaaama dah bagi calories sheet ni. Sebab masa zaman saya ke Mayfair-Slimming-Centre-yg-berjaya-kurang-4kg tu, saya jaga makan saya. Dulu masa berat saya hanya 48kg, yg mampu saya makan sekali ngap adalah Double Cheeseburger. Tapi masa saya tengah happy berchenta dengan T-Bag, BigMac itu adalah celah gigi sahaja, ok! Tapi, ngeri, cuba tengok ini:


So, masa dalam program slimming itu, sesekali saya teman T-Bag makan mekdi, saya hanya akan makan McChicken without the fizzy drink and fries. Tapi mengigil ok tgk T-bag makan fries!! Pastu, apa lah mekdi tanpa fizzy drink, tak feel wehh!!! Korang kalau nak kira the whole set of menu yg korang makan di McDonald, sila pergi sini.

Yang ni satu McChicken, satu fries small and satu Coke small = 720!!!

Kalau kat US dah start buat mcm gini, wajib display all the calories info pada customers, mungkinkah Malaysia akan ikut?

Mungkinkah makcik-nasi lemak-sedap dkt Taman Desa Skudai akan letak maklumat calorie ini?
Bagaimana pula pakcik-tokey-nasi-lemak-kukus-Senibong?
Jenuh pulak makcik-nasi-lemak-LRT(Asia Jaya) yg ada mcm-mcm lauk itu nak letak calorie count setiap lauk pauknya, tak gitu?


Mungkinkah saya terpaksa buat kira-kira dirumah dengan ralat tiga tempat perpuluhan, utk kira jemput-jemput ikan bilis+cilipadi+bawang ini.


Ni jemput-jemput orang sakit perut yang teringin nak makan jemput-jemput udang, tapi malas ler pulak nak defrost udang.


Eh korang kalau jumpe kedai melayu yg letak calorie count utk setiap menu dia, bgtau ehh..
Photobucket

17 comments:

Madam Sooyaree said...

Kalau masak lemak tetel.. homaigoddd... i kenot imajin!

norh said...

waktu saya baca artikel kesihatan, sy akan beringat2..tapi bila tengok makanan sedap2 tu depan mata...kuasanya lebih kuat dr nilai kalori yg tertera..he hehe

gedek! said...

calorie count kat kedai melayu?

Hehehe.... Harga pon tak nak letak...?

DeLancrettLurpak said...

@Madam Sooyaree
kannnn? confirm makcik tukang jual round down the calorie counts.. t

DeLancrettLurpak said...

@norh
kalau still dlm normal BMI takpelah kan .. tapi kalau dah mcm saya ni, serba salah gak tak ikut, kang obese, hehehe

DeLancrettLurpak said...

@gedek!
ye tak ye jugakkk.. haih laaa..

BonekadalamChermin said...

sy selalu main agak2 je






tapi bila berdepan dgn situasi
makanan suma sedap sedap


huh

agak agak la tanak makan??
ye dak?


NGAPPP!!!


kalori count ke laut~~


.

DeLancrettLurpak said...

@BonekadalamChermin
asal bahagia ehh?


saya kalau travel aje yg selalu buat perangai mentekedarah sampai tak ingat dunia ni.. kalau duk rumah dendiam, masih lagi boleh berpikiran waras, hikhikhik

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

kenapala tak de orang ajak gua pergi pasar malam

Mamma Olyn ♥ said...

mkn mcd mna men amik small set, i semu balun large gan fizzy drink large, tamak.. takut la klu letak calorie count...huhu, br nak insaf..iskk iskk

somuffins said...

DLL
Kedai melayu yg letak calorie count akan wujud sebaik saja you balik Msia for good, amacam?? I am counting on you ...

DeLancrettLurpak said...

@b.r.u.t.a.l.s.o.l.o
kalau pi pasar malam, jangan ajak orang lahhhh... pi sendiri, baru la tak nampak sgt nafsu setinggi gunung, kannnn?

DeLancrettLurpak said...

@Mamma Olyn ♥
kalau badan kurus mcm you, takut kolesterol naik aje lahh.. kalau macam I, macam-macam risiko ada, especially body figure, tak dpt terima tau kena pakai jeans size 14!!!!

DeLancrettLurpak said...

@somuffins
CikSom, kalau i bukak kedai makanan melayu siap dengan calorie info, confirm tak laku!! sebab I exxagerate, yg mana 350calories, I letak 500calories, pastu semua org takut, lalu semua makan ulam aje, wakakakaka!!!

afendi ariff said...

"Eh korang kalau jumpe kedai melayu yg letak calorie count utk setiap menu dia, bgtau ehh.."

heh!mana nak jumpa.....

DeLancrettLurpak said...

@afendi ariff
heheheh.. kedai aku nanti ada laaa.. hehehe

Mamma Olyn ♥ said...

uishh harap je tinggi, tembam da ni muka..huhu, tp i slalu cek darah semu normal exp cholestrol, mmg ada risiko, so kna jaga2 jnis penyakit blakang tabir ni, lg bahaya:(

Related Posts with Thumbnails