Monday, 7 March 2011

Zaman Sekolah Rendah

Saya baca dkt blog Cik Ina pasal zaman sekolah. Saya dulu masuk 2 sekolah makan (tadika la), 2 sekolah rendah dan 2 sekolah menengah. 2 sekolah makan tu satu masa dkt Sitiawan, Perak dan satu lagi Tadika Bina dkt Kuching. Saya mmg tak ingat la saya belajar apa masa tadika, yg saya tahu makaaan time!!! Masa tu kalau tak silap, tak yah bawak duit/bekal, mmg sekolah siapkan makanan.

Sekolah rendah yg pertama dkt SRK Gita, Kuching, dari darjah satu sampai bulan pertama darjah enam. Tak banyak sangat yg ingat masa sekolah ni. Masa masuk darjah satu, saya susah nak carik kawan, asik la nak melekat dgn Along saya yg setahun tua dari saya, sampai la Along saya pi kelas saya, ckp dengan budak kelas saya suruh dengan kawan saya, boleh? Mengarut betol. Lepas adegan itu, saya pandaila berkawan.  Dapatla geng makan bawah pokok sama-sama. Abah bagi 50sen aje. Saya mmg tak pandai bawak bekal makanan hatta air sekali pun saya nak beli, over ok! 50 sen itu la nak beli neslem (read: Nasi lemak) atau mee huun goreng dan air. Neslem dan meehunn tu diletakkan dalam plastic yg cara nak makannye adalah mcm makan choki-choki. Kalau makan neslem, penyek2kan dulu supaya sambal bergaul sebati dengan nasi, lepas tu tolak la dari bawah ke atas. Takyah basuh tangan, hahahah. Tapi nasib baik saya bukan pemakan junk food yg berjaya, so duit abah bagi mmg khas untuk makan heavy food. Mmg tak teringin la satay sotong cucuk yg ada bijan tu or keropok cheezel.

. Lepas makan bawah pokok wajib main pass-pass tiang. Budak2 yg terer leh la main getah tapi saya tak pandai main getah sebab saya pendek. Asik la nak kena pass-pass kan. Selasa dan khamis kena pegi kelas agama, tapi tak diwajibkan. Saya mmg suka gi sekolah agama. Bukan sebab apa, abah tanya abis kelas agama pukul berapa. Saya kata pukul 4.30pm. Padahal pukul 4pm dah abis dah. Saya bohong sunat sebab saya nak main netball, hehehe. Bayangkan dengan baju kurung2, angkat kain tinggi2, terkinja-kinja dekat netball court, bau tak yah kata laa, euwww!!!

 Ada sekali tu, masa nak balik sekolah, kawan saya jerit dkt saya "Petang ni masa rehat sekolah agama, kita pegi Fresco eh". Fresco tu kedai la, tapi kat luar sekolah, ada jual baju, food, eh macam-macam la. Masa dia jerit tu, abah saya kat belakang saya. Tapi saya mmg pakar. Buat muka tak bersalah dan pegi kelas agama mcm biasa. Saya tahu perangai abah saya, dan betol masa rehat dia pergi buat spot check dkt sekolah. Saya sebagai budak yg tawaduk, duduk bawah pokok sorang-sorang, kuis-kuis tanah. Abah tanya "mana kawan" saya kata "pegi kedai". Abah tanya "kenapa tak ikut?". Saya kata "Taknak". Padahal, dalam hati berdebar-debar sebab takut dengan abah and at the same time, frust sebab tak dpt jalan2 dkt Fresco. Sejak dari itu, saya tak pergi menebeng dkt Fresco masa rehat sekolah agama, kang kantoiii, dapat sedas dua hanger/tali pinggang dkt kaki kanggg. Tapi ketahuilah saya mmg suka masuk kedai sejak kecik!

Darjah enam, kami pindah Pekan, Pahang. Saya sekolah dkt SRK Ahmad. Terus terang, masa saya memula sekolah ni saya amat culture shock. Sebab apa, sebab first time saya masuk sekolah yg mengamalkan activity tampar menampar setiap hari. Saya masuk kelas yg no 1, sebelum masuk kelas tu ada test, kalau lepas certain level dapatla masuk kelas no 1, itu standard practice lah kan. Pagi-pagi kelas tu ada activity congak. Saya masih ingat cikgu itu (saya ingat nama cikgu tu, tapi saya mmg tak suke dia, so saya taknak sebut nama dia), dia mmg strict. Kalau dia kata soalan ada 10, cara tulis zig zag, korang kena tulis jawapan secara zig zag. Macam gini:

1)                  2)
3)                  4)
5)                  6)
7)                  8)
9)                  10)

Ada cara lain gak la. Itu contoh aje. Kalau ko tak ikut cara dia, siap la kauuu! And the best part is, kalau salah satu soalan, maknanya satu tamparan wanita. Saya mmg suka part congak sebab mak abah saya mmg latih kami buat congak (cth soalan mak saya, sile congak berapa balance yg dpt kalau mak bayar baju kurung tu dengan RM50?) dan saya mmg suka math sejak kecik. Tapi part menampar tu saya paling benci. Pernah sekali saya jawap test bahasa malaysia, setengah jam saya dah abis jawap, kecik-kecik mana tau skill jawap soklan pekse, belasah aje cepat2, lepas tu check. Pastu dia tanya, sapa dah abis jawap, sile angkat tangan. Saya angkat aje la, kenapa nak tipu kan? Sekali dia amik nama kami yg angkat tangan, dia kata kalau nama-nama ni tak dpt 86 ke atas (A la tu kan), akan dapat pukulan wanita. Kamu teka saya dpt berapa? Saya dapat 84. Satu aje soalan salah, saya kena pukulan di bontot dengan pembaris panjang, sakit wooo!!! Tamparan/pukulan cikgu tu biasanya dtg dgn cercaan dari mulut dia yg takde insurans. Ada sekali tu, ada budak tu punya karangan, salah banyak kot, dia siap marah-marah yg over, pastu campak buku budak tu dkt lantai, over kau nok! Saya ok aje bab rotan di betis kaki, tapi bab tampar menampar dan rotan di tapak tangan, saya rasa mmg over laa...

Orang taktau side effectnya pada budak darjah enam. Saya pressure ok! Tetiap hari sekolah saya sakit kepala, migrain ko! Pastu siap nangis-nangis mengadu dkt mak, taknak pegi sekolah. Padahal masa sekolah kat Kuching, saya mmg suka pegi sekolah. Saya tak menangis dkt abah, kang kena marah gak, sama aje. Mak saya kesian tengok saya, dia call pejabat guru besar, dan dia mengadu. Mmg cikgu tu berhenti pukul semua orang dalam kelas, tapi dia tak berhenti dekat situ. Dia guna cara psycho. Dia ckp dkt kawan-kawan saya ada mak budak yg mengadu kena pukul, budak tu mengadalah, ini lah, itu lah. Kawan-kawan saya kutuk la sapa la budak mengada tu. Diorg tak tau saya lah manusia itu. Dia perli-perli dalam kelas. Saya makin pressure. Saya makin sakit kepala dan mak saya kata, buat taktahu aje lah, takkan mak nak tepon ckp jgn perli-perli pulak kann? Dan kawan baik cikgu itu yg turut ajar BI dalam kelas kami, sama aje kekdahnya! Ini pressure yg saya takkan lupa sampai bila2.

Tapi waktu makan tetaplah enjoy. Saya ada geng saya sendiri. Diorg punya style makan is, kita share makanan. Rasa semua makanan yg kawan-kawan bawak. Sebelum tu mmg tak pernah tau istilah share dengan kawan-kawna, so agak pelik la. Tapi lepas tu, ok aje. Dan lepas makan, tetaplah nak main pass-pass tiang. Tapi berapa kerat aje la yg main. Sebab kebanyakkannya dah kena period kan, so feeling-feeling dara sunti la. Saya tak, masih la budak masa tu, aku peduli apa tudung sekolah herot petot. Orang lain siap pakai bedak wangi tu gi sekolah, hahahaha.

 Dan nama glamer saya dkt sekolah rendah adalah Mag. Asalnya adalah dari Maggie. Mak saya suka benau tukau style rambut saya, kejap lurus, kejap kerinting, kejap kerinting dkt depan aje, heh! Begitulah zaman sekolah rendah saya.

Ini zaman sekolah makan Yaya-Yayen. Ni dia buat snail guna salt dough.

T-Bag kata tak rupa snail pun, macam t**k adalahhhh, kah kah kah!


Psst: Tu baru saya kena tamparan masa kecik-kecik, dah trauma bukan main. Yg kena dera tu, trauma nye mesti lagi teruk.
Photobucket

28 comments:

Kaseh said...

haha entry ni beshh.. terkenang cerita dolu2.. main pass2 tiang besh kan...sampai berpeluh2 woo..

bujal X said...

saya hebat main tiang2 tahu!

jom celen~

somuffins said...

DLL
Kih3 kah3 heheh muahahahaa...

Wpun kita bersekolah tak sezaman namun apa yg you buat, I pun buat, hehe.

Masa tu teruja dgn pelawaan kawan tangkap ikan mata lalat dari parit besar. One fine day, almost terkantoi. Almost jer okay? hehe..

Kazaztan Team said...

wah main pas2 tiang...nostalgia...& saya main getah juga...lompat terbang...smpai berbenjol dahi...ahahaha

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Macam kenal je cik ina tu.Memory paling indah adalah zaman persekolahan.Masa tu hidup happy je, sebab belum dibelengu banyak masalah.

Tak sangka ye ko pun suka main tiang-tiang. makcik bab tu fail, asyik mengena je.


Betul tu, cam manalah orang yang betul-betul kena dera traumanya.Tuhan je yang tahu.

Ms.Lilies said...

zaman sekolah rendah mmg sgt best...
50 sen tu dah bleh dpt mee kari, nasi lemak and so on...siap ada belen 10 sen lg...


bdk skrg??
ayam goreng tepung sepotong pun dah singgit...cissss

Lady of Leisure said...

isk seingat i masa i sekolah dulu takde dah cikgu2 yg berani tampo menampo ni, tapi i agak tak berkenan dengan maths sebab kebanyakkan cikgu maths adalah garang.. hehe.. dari sekolah rendah sampai la ke sekolah menengah i tak suka maths, memanjang dapat cikgu garang kesian i taww, lucky me bila masuk univ tak kene blajar maths langsung eheiii..

eheheh, nak tergelak makan nasi lemak mcm choki2.. :D i pun same lah cam u, memang tak berapa suka makan makanan ringan ni, duit yg my parents kasi memang i peruntukkan untuk beli makanan berat like nasi, bihun, laksa.. etc..

Fiza said...

adaker t**k. teruk betul bapaknya. tapi mmg nampak mcm t**k pun. hahahhaa...kecik ati anak kalau pandai baca.

Tijah said...

anak aku skang belanja sehari 5hengget. hai. bila la mak dia nak kaya kalu cenih...

Daddy Ziyyad said...

Gile zionis cikgu SRK Ahmad tu....score 84 pun dibaginya rotan!

~hahah...saya pun terfikir benda lain bila tgk snail yg yaya-yayen buat tu :)

DrSinga said...

awak tulis tak nama cikgu yang saiko awak tu dengan pen merah.. ??
read: bior dia mati cepat...

makcikkantin said...

best entry nih......suatu waktu dulu.....nak kena reverse mind baru makcik boleh buat camni kot.

DeLancrettLurpak said...

Kaseh: Lepas tu masuk kelas, bayangkan 25 org budak masuk kelas, budak2 yg lepas makan di kantin and main sampai peluh2, bauunyaaaa!!! pengsan cikgu tauuu!!!

DeLancrettLurpak said...

Bujal: Beranikahhhh?? ajak mamaainul sekali, jommm!!!

DeLancrettLurpak said...

CikSom: Berudu kahh? CikSom suka main parit ehh..



Cer selak betis, ada kesan berkerak lagi tak, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

Kazaztan: Perhhh, ni bebtol hardcore, sampai benjol kepala, hahahahaha

DeLancrettLurpak said...

Cik Ina: Saya mmg anti bab tampar-menampor pipi.. itu baru tampor, lom main cucuh api kann?


kadang2, cuba pikir, bukan nye sedap kena tampor, meh nak bagi penampor dkt cikgu ituu..

DeLancrettLurpak said...

K.Mimi: K.Mimi dulu sekolah SRK Ahmad gak kann? Ingat saya adik k.mimi dulu sekolah sama kami.. kannn?

DeLancrettLurpak said...

LL: I kan kalau dpt makan mee kari kat sekolah, mmg bangga gile la.. hahahaha.. i suke mee kari sekolah itu, sebab sedap gile.. 50 sen je pulak tu.. hehehhe

DeLancrettLurpak said...

Fiza: Nasib baik anak aku baru belajaq ABC.. hahahaha.. lambat lagi la dia nak jumpa blog ni.. heheheh

DeLancrettLurpak said...

Tijah: Umangggggg aiii!! 5 hengget!!! dari pagi sampai petang la kannn?


tapi still banyak ek.. suruh cem bekal aje la.. hehehehe

DeLancrettLurpak said...

DaddyZiyyad: Saya tahu kamu pikir apa!!! biru sungguh!!!

DeLancrettLurpak said...

Ibusinga: saya tak penah bagi kad ke apa ke jadah dkt dia.. lalu depan rumah dia pun saya dah menyumpah, hahahaha

Melissa Imran said...

Akak, saya pon nyampah ok dgn cikgu suka penampar2 nie..nnt saya nk tulis gak entry psl cikgu suka penampar nie.

DeLancrettLurpak said...

MakcikKantin: Baik makcik tulis sebelum lupa terus, cepat, saya nak baca, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

Farrah: Haa tulis, cepat, akak nak baca sebab akak pikir masa sekolah rendah dulu, semua budak macam redho je kena tampor.. mcm aku sorang mengadas.. tapi seriously, trauma wehhh

aliaaroslan said...

saya pon ada sorang cikgu yang suka tampar2 ni. masa tu dia macam cikgu baru kat sekolah tu dan muda belia baru kawin. kekonon hensem. tapi dia punya moody mengalahkan perempuan period.

DeLancrettLurpak said...

@aliaaroslan
akak pun ada cikgu mcm Aliaa, cikgu laki mengadas! tapi dia tak buat activity tampor menampor, dia seluruh lari keliling block aje, masa tu form4.. cikgu itu sungguh perasan!

Related Posts with Thumbnails