Wednesday, 2 March 2011

Wazif's 1st Birthday Bash

Last saturday, we were invited to Wazif's 1st birthday bash. Huiii, kami bab party, bab makan, on saja.. hikhikhik. Dengar kata Kak Odah and Abg Jamal nak masak nasi beriani, so jgn dilepaskan peluang ini. Maklumlah, nasi beriani orang Batu Pahat confirm super power!! Kami yang dijemput ni pun bawak la sorang sikit potluck kan. I kan dah jemu cake - cake ni semua. So mari cuba something yg enak di tekak seorang melayu (melayu kah aku?). Menu pertama yg saya dengan gigihnya pegang di tangan masa dalam kereta, sebab nak letak dkt atas peha yg gebus ni, panas la pulak kann, adalah bubur kacang pujaan T-Bag. Kami buat mcm Aliaa, letak lempok durian. Tapi malangnya kau masak setengah kilo kacang hijau, tapi kau letak sepeket aje lempoknye. Akibatnye adalah tidak terasa kedurianan bubur kacang tersebut, ciss!!!


Ye, btol la tips yg saya timba dari myresepi. Kalau guna santan kotak ke santan tin ke santan serbuk ke utk bubur-bubur ni, make sure letak evaporated milk sikit. Barulah ada kick!

 Menu kedua adalah burger Malaysia. Huii, baru lah saya tahu, senang aje buat burger Malaysia ni. Jumaat malam sabtu tu Yaya-Yayen dah start dedor badannye, so dia dah baring2 dkt T-Bag. So sempat la saya buat adunan burger tu kejap. Dah siap uli - uli aidilfitri, saya tutup dengan kitchen towel yg lembap. Bangun esok pagi, baru lah gedik-gedik feeling bukak kedai, tumbuk2 doh, divide and goreng. Gile untung weh, modal sikit aje, tapi dpt banyak gile burger Malaysia ni, ish ish. Tapi balik Malaysia nanti, tetaplah aku nak beli dkt gerai kuih kannnn?



Ini burger adalah without timun. Penat tau petang jumaat tu carik dkt Tesco, telek sini sana, tetaplah tak jumpe. Rasa geram, nak jek beli courgette sebab rupanya sama, hehehe.  Nasib baik dkt umah birthday boy ada timun, so sapa nak makan and suka timun, sile letak sendiri. Kalau dkt gerai buat macam gini, confirm kena cerca dgn orang ramai, ye dak?

Menu hari itu adalah:
1) Nasi beriani
2) Daging beriani
3) Ayam Masak Merah
4) Ayam Goreng
5) Acar
6) Sambal belacan
7) Dadih
8) Puding gula hangus -Unic+Khairy
9) Bubur kacang merah - Fizee+Is
10) Red Velvet Cake - Farah+Imran
11) Bubur kacang durian yg duriannya hilang
12) Burger Malaysia.
13) Air segera - Nasir

Kami semua makan sampai perut sengkak, nasib baik I pakai spanx you!!. Lepak rumah birthday boy dari pukul 3 sampai pukul 8.30mlm, siap cover lunch and dinner sekali, hehehe.

Anyway, ini video masa birthday party. Tuan punya the video is Fizee and Iskandar. Thanks Fizee and Is :)



Badan Yaya-Yayen tetiba panas gile dkt rumah Wazif, sempat la makan Calpol dkt situ. Pastu, elok jek dia main dgn Imran. Balik rumah sambung demam sampai Monday morning. Kami bagi Ibuprofen 3 round selang seli dengan Calpol, baru lah ok, nasib baik tak melarat sampai kena bawak ke Walk-in Centre. Anyway, thanks Kak Odah+ Abg Jamal for having usl!!

Psst: Agak-agak nak buat beriani, panggil la kami, susah buat beriani tu, ish ish.. mana larat nak makan berdua aje, kannnn?

Photobucket

24 comments:

bujal X said...

eh apsal saya tak dijemput~~

aliaaroslan said...

eh, tetiba nak buat burger malaysia jugak lah. eh eh..

kami yang rumah ni kalau buat bubur kacang hijau durian tu, kacang hijaunya ialah 250g, lempok 1. barulah berbaur dan berasa durian. hehe..

Lady of Leisure said...

iskiskisk, bubur kacang dengan lempok bahagianya makan, i suka koyak roti gardenia letak dalam tu makan sekali, takpun patahkan biskut 4 segi.

kucingorengemok said...

saya orang batu pahat. saya tak pandai buat beriani. kerana batu pahat dipenuhi oleh makcik-pakcik otai terer buat beriani, kita takyah sibuk² buat... beli aje! ;)

Daddy Ziyyad said...

wwwaahhhhh..very the meriah...

Ribbon Clown said...

sedap seh briyani batu pahat.. ko buat aku drooooling.. ;p

weh, video ko taleh view kat negara2 ASEAN.. kena block for copyright..;p aku nak tgkkkk..

Ms.Lilies said...

nasib baik aku tgk bubur ko tu time kenyang...napsu serakah xde



:p

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Bubur kacang hijau, makcik suka cicah roti.Meriahnya , macam-macam makanan ada.Kalau cam ni hilang diet makcik. diet lah sangat ye, makcik tipu je, tak diet pun.

DeLancrettLurpak said...

Bujal: Rasanya kami dah hantar kad jemputan, tahun depan sampai la kot.. heheh

DeLancrettLurpak said...

Aliaa: Berbaloi tau buat burger Malaysia itu, modal sgt murahh, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Ll: kannn? sedap!!! nikmatnya kalau disejukkan dalam petiais, hehehe

DeLancrettLurpak said...

KOG: kang dah tua, sapa lak nak masak nasik beriani? makcik2 tuh dah takdo..? heheheh

DeLancrettLurpak said...

DaddyZiyyad: hehehe.. budak2 nye birthday mmg la meriah, cuba org tua? heheheh

DeLancrettLurpak said...

Pe'jah: Tgk dkt wall Facebook aku.. rasanya ada..

DeLancrettLurpak said...

K.Mimi: Cer tgk lagi gambar bubur tu pukul 12am, heheheh...

DeLancrettLurpak said...

Cik Ina: kalau nampak food mcm ni, ilang la diet, hahahaha

~ Mamma Olyn ~ said...

bestnya g bday party! byk tol menu, xtau nak makan yg mna..hehe, cayalah cik lurpak tererr tu wat burger mesia:D

Kaseh said...

dari siang tadi kaseh nak visit sini tapi tak sempat..malam ni baru jengah..hehe..besh kan gather ramai2..pastu foodnyaaa meriahhhh...aritu buat bubur kacang tapi kcang tak empuk.. keraskejung hehe

DeLancrettLurpak said...

Mamma Olyn: haruslah serbu nasik dulu kannn. hehehe.. nanti anak2 you nye birthday buat la party.. you dah la pandai buat cake, senang aje la nanti, heheheh

DeLancrettLurpak said...

Kaseh: Bab lepak mmg best, makan sampai pengsan... hehehe.. mesti you lupa nak rendam kacang hijau tu semalaman....

~ Mamma Olyn ~ said...

hehe..tringin gak, klu de rezeki.. ble i jemput cik lurpak sefamili celebrate bday kiddo i:)

afendi ariff said...

zukini pun tak jumpa ke sis?
aku tgk si jamie oliver tu manjang makan zukini?

DeLancrettLurpak said...

Mamma Olyn: jemput eh.. kalau I tak busy melampau, leh la jengah korang kat north :)

DeLancrettLurpak said...

Afendi: Zucchini tu courgette le bro, hehehe... aku tak pernah makan, sebab taktau nak masak mcmana.. masalah lain, kang takde org nak makan pulak

Related Posts with Thumbnails