Tuesday, 15 March 2011

Sensitivity

Dah lama saya tak rasa emo pasal benda-benda yg bukan masalah harian saya. Saya bercakap pasal sensitivity. Baik di media, twitter and facebook, semua bikin saya emo.


Ye, Japan kena tsunami. Ultraman lah, power rangers lah, Maria Ozawa lah. Kot ye pun nak buat lawak, keep it to yourself. Adakah apabila musibah menimpa manusia lain, kita buat lawak keji secara terang - terangan? Masa Highland Towers menyembah bumi, ada ke orang lain buat lawak versi mintak penampar free? Agaknye yg buat lawak ni tak tau impact tragedy itu pada orang lain. Kalau ada sedara-mara dia dkt Sendai tu baru dia heboh nak risau, kalau tak, dia pakat kata "it's none of my business". You think you're funny enough or paling-tak-buleh-blah, adakah anda rasa cool gile dpt keluar statement lawak keji itu? Tiada simpatikah? Tiada peri kemanusiaan kah?


Lin Dan lawan Dato' LCW. Syabas Dato' LCW. Kalau takda aral melintang and menegak, saya nak pi tgk All England next year. Tapi ada orang keluar statement "Tak kisah sapa menang, dua-dua cina". Wadehey? Apa maksudnya? Racist kah kamu? Tak pernah ada kawan bangsa lain kah? Adakah bangsa kita mmg takda sensitivity?  Ajaibnya, tau pulak amarah kalau orang kutuk bangsa dia, tapi mulut dia lancang berkata-kata mengutuk bangsa lain. Hey gomen, tolongla bagi ASBO dkt mereka-mereka ini. Kalau tak di cegah, sampai bila takkan timbul rasa hormat.

Notes: 
1. If any person then involves themselves in one or more instances to 'harass, alarm or cause distress to others' then by law, they can be bound to an Anti-Social Behaviour Order (ASBO). The list of ASBO can be found here

2. Nak baca kisah student Malaysia yg tinggal di Sendai, sila pergi ke blog rakan saya, Hanis

3. Kamu nak orang hormat kamu? Hormat lah diri orang lain dulu. Jom ambik cermin dan cermin diri masing-masing, tanya diri sendiri berapa banyak korang hormat orang lain, agama lain, bangsa lain, negara lain dan apa-apa je la yg lain. 
Photobucket

34 comments:

Ribbon Clown said...

iye..makhluk kesayangan malaysia tu pun br bagi insensitive comment psl tsunami..what an ignorant fool.. sila tgk wall FB aku ;p

Kaseh said...

totally agree wif u..

Kazaztan Team said...

nie perangai org..ooo tu kat jepun aku kat m'sia & perangai org yg dah hilang manusia ye...saya mmg menyampah org mcm nie...tiada rasa simpati & utk insaf....saya bangga Dato LCW menang...kalu saya di sana mmg akan gie tgk...semangat M'sia beb...

kucingorengemok said...

gua tak puas hati paper hari ni tulis "lupakan misbun" (bukan cowei yang cakap)... bagusnya pesanan, baru menang sekali dah suruh budak tu lupa asal usul

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Ada yang cakap macam tu, contohnya kawan makcik kat opis terlebih agama, selalu keluar statement, lantak pilah yang mati bangsa lain, atau yang menang tu bangsa cina, atau dua dua cina.Sebelum cakap dia letak otak dia kat lutut. ko baca entry makcik tadi kan, orang cam nilah makcik maksudkan.dia lebih tak payah cakap apa-apa.

Sidratul Muntaha said...

aku malas nak komen psl gomen..
mgm kena cuci luar dlm..
hak -hak yg dah tua tu..
rumah kata pergi,kubur kata mari...
siyes..
even melayu lagi racist dari bangsa lain..
melayu malaysia la..
lupa plak tu yg islam smpai ke ke china dulu sebelum ke negeri melayu.
aku lama dah tak baca paper melayu.
full of bullshit.
klu betul2 kuat semangat kenegaraan,takkan timbul isu otoromen tak cukup sifat tu.
siyes la..
mmg mcm manusia tak bertamadun dan bermoral even mengaku beragama...
agama la sgt..
words louder than action.

Daddy Ziyyad said...

Tak pernah terfikir pulak..dan tak pernah dengar pulak kawan2 saya komen "aahh..dua dua tu, siapa yg menang pun, tetap cina!"..until I read it here..hehehe

Selalunya in sports, we support the nation...bukan race! Agaknya yg macam tu patut masuk sports yang bertanding among difference races..haiyooooo

Ismail Fitry said...

setuju... setuju... pasal tak sensitif tu.

Ms.Lilies said...

Betul yang....
Org tgh suffer tsunami depa bleh gelak2 kata mana otromen n doraemon smua xtolong....

Xtaula mana diorang letak otak diorang...celah bontot gamaknya....esok2 kena btg hidung sendiri tau pulak marah

- GC - said...

lawak keji pasal tsunami tu mmg jenis ada otak, tp tak pakai

gedek! said...

SE-TU-JU... 100%

bujal X said...

tutuju!

*setuju yang sambil kunyah biskut~

Mak Piah said...

rambut nya terlebih spray nak ya nya sik da sensitif dgn org nok kene malapetaka...

DeLancrettLurpak said...

@Ribbon Clown
hahaha, aku dah tau dah BikMama bagi silly comment from my twitter.. lebih baik BikMama buat research dulu la before she gives her opinion, nampak stupid as stupid is.. kesian Abe Jib, hehehehe

eh apsal kalau ko update status kat wall ko, aku tak tau eh, pelik siot aku nye FB..

DeLancrettLurpak said...

@Kaseh
sedih kan?

DeLancrettLurpak said...

@Kazaztan Team
tu la pasal, saya tau last minute pasal All England.. kalau tau awal, dah lamaaaaa korang nampak muka saya, hehehehhe

DeLancrettLurpak said...

@kucingorengemok
Kite rasa all the chief editor media kat Malaysia kena masuk sekolah balik laa.. bongoks!

DeLancrettLurpak said...

@Cik Ina minat Do do Cheng
kadang2 bila rasa angin gile saya dtg, ingin saya siat2 kulit mereka lalu buat satayyyyy!!!

DeLancrettLurpak said...

@Sidratul Muntaha
well said! aku sebenonya bab agama, aku jadik diam, sebab aku rasa aku tak ckp ilmu didada, tapi nak pi mengaji pulak, dpt pulak tukang ajar sama je bebal, tu yg aku malas! hahahahahaha..

aku rasa org kuat agama perlu pi mengaji bab sivik gak wehh, bab science semua.. aku tensi la org mcm ni bagi pendapat bangang, kannnn?

DeLancrettLurpak said...

@Daddy Ziyyad
saya agak dia tak penah wakil sekolah dulu, tu pasal takde semangan kesukanan!!!


dia kena masuk bertanding sama family dia aje..

DeLancrettLurpak said...

@Ismail Fitry
kannnn? kasik hangin satu badan lahhh!!!

DeLancrettLurpak said...

@Ms.Lilies
org mcm gini k.mimi, bila dia ditimpa musibah, dia akan kata "bala, bala, ni semua bala".. tu jek la yg dia pandai ckp punnn.. pastu salahkan orang lain

DeLancrettLurpak said...

@- GC -
dia pikir semua benda boleh dibuat lawak... kot adik beradik dia mati masa tsunami, baru dia tau diam!

DeLancrettLurpak said...

@gedek!
banzaiiiii!!!

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
mulut penuh jgn cakap, kang menyembur, hehehehhee..

DeLancrettLurpak said...

@Mak Piah
rambut dispray, kakya kolar nait ke atas, pakei rayban, nang abis cool la ya tekk!! cool penama! sakit mata jak ku tangga, heheheh

BonekadalamChermin said...

tang chermin tu paling setuju ah!



harhar

bab buat lawak dgn kejadian2 cemni
memang paling keji la kan
selagi tak kena kat batang hidung
selagi tu la kufur nikmat


ah! stress!!

tetiba emo.

bai.

DeLancrettLurpak said...

@BonekadalamChermin
betol! selagi tak kena batang hidung sendiri, buleh la nak gelak2, sok2 nangis...

suka suka menjadi duka.. kannn?

sarukman said...

duka duka menjadi suka

DeLancrettLurpak said...

@sarukman
wadehey! belanja la I beli jam baru darl!! eh, hehehe

Melissa Imran said...

Akak, saya rasa fitrah manusia nie (walaupun yang tak beragama) akan simpati pada musibah yang menimpa orang lain. Yang nie, dah la beragama ISLAM, melayu (yang konon2 terkenal dengan sikap toleransi tu) pulak tu..Rasa nak mengaku jadi orang Costa Rica saje.

Ribbon Clown said...

FB ko dah ramai sgt fren kot.. ade update ke klu org lain update status..?

serius confuse ayat aku tuh..and aku mmg maleh amik tahu pasal FB dah..macam zombie je FB aku tuh hehe musim FB dah sejuk..tunggu next social networking platform..hehe

DeLancrettLurpak said...

@Melissa Imran
Farrah, akak nak mengaku jadik orang France aje, buleh? tak sedar hidung pesek heheheh

DeLancrettLurpak said...

@Ribbon Clown
a'ah, aku pun perasan, paling hebat pun dia tulis "recent updates 8" tu jek wehhhh..

Related Posts with Thumbnails