Friday, 18 March 2011

Sehat Konon!!

Last weekend, saya beli satu aubergine. Sebenonye saya teringat dkt terung sambal yg saya makan dkt food court Midvalley, waduh waduh sedappp!! Kalau saya pi Midvalley, saya confirm akan makan lamb chop dkt western stall belah kanan food court tu takpun makan nasik campur dekat area sebelah kiri. Kiri disini bermaksud sebaris dgn kedai binatang, binatang ok, bukan haiwan. 

Kalau nak gorengkan terung dengan sambal, nampak beno tak sehatnye. Kan terung tu jenis serap minyak kan? So, saya dgn gigihnya pi grill dalam oven.

Aubergine yg bersedia utk digrill.


Lepas tu buat sambal ikan bilis. Korang semua tau kan nak buat sambal, kan?
Pastu tuang aje la atas grilled aubergine tersebut.
Yummylicious!

Layan pulak dengan sup ayam yg panas, perhhh!!
Nasib baik saya sedar diri la tadi, kalau tidak confirm saya tambah nasik. 



Haih, sentap betol. Kenapa la aku pi beli satu je terung kan? Kalau ada balance tadi, leh gak buat dalca sayur, maklumla i dalam mood nak masak-masak ni , so rasa nak masak nasik tomato dan side kicknya esok lusa. Rasanya dah bersusun dah menu dalam kepala saya ni, hehehe. Susunan menu tu sama banyak dengan susunan kerja  PhD ku ini, wakakakaka, ok tak kelaka. Next week kena jumpa Mike, bye, nak buat keje!

Photobucket

28 comments:

bujal X said...

eh aibergine tu sedara terung kah?

Kaseh said...

haha bujal tanya soklan yg saya nak tanya..hehe baru saya tau nama omputih terung.. sambal terung mmg sedap...paceri terung pun sodap..haishh..

Kaseh said...

ehh nama omputih terung lain kan...blur jap..

Ribbon Clown said...

aku nyer menu planner penuh ng set2 lunch yg ko tayang haritu heheh nasik tomato ko pun slalu gak aku buat, sbb sgt senang and adam suka.. tima kasih mimah :P

Kazaztan Team said...

sodapppp...org minang tak letak ikan bilis... sambal semata...tp mau cuba nnt letak ikan bilis...& tahu mmg sedap..ikan bilis kan...eehhehehe

Daddy Ziyyad said...

balik malaysia, jangan lupa try 'terung belado wong solo'

Cik Ina minat Do do Cheng said...

cayang, aburgine tu terungkan.saja je nak suruh makcik cari kamus. sedap tu terung taruh sambal kat atas. he he.yummy

Ismail Fitry said...

Sedap tu!

Nak lagi sedap kena goreng, pastu taruk sambal dengan udang kering. Pergh!!!

somuffins said...

DLL

Nape tak s.o.s?? I ada extra dlm esbok

norh said...

kalau awak balik malaysia, awak rajin nak masak lagi ke, awak rajin nak atur restoran mana awak nak masuk? he he

aliaaroslan said...

soalan 1 - camne kalau nak reply comment orang dan quote nama orang tu dan berlink nama beliau eg: @aliaaroslan. apekah kaedah menaip nya?

soalan 2 - nasi tomato tu bolehkah pos sedikit kepada mama saya?

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
ye, aubergine tu adik beradik terung, hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Kaseh
huwaaa!!! saya tak pandai buat paceri! ok, nak belajar buat lah, sedap gak layan dgn nasi tomato kannn?

DeLancrettLurpak said...

@Kaseh
aubergine boleh, eggplant pun bolehhh..

DeLancrettLurpak said...

@Ribbon Clown
wahh, tak sangka ada org ikut menu aku, hehehehe... nasi tomato tu antara yg senang la kan, even nasi ayam ada payah sikit, kannn? TQ pe'jahhh.. nanti raya, aku nak makan blondies dkt rumah mak ko eh?

DeLancrettLurpak said...

@Kazaztan Team
confirm sedappppp!!! hehehehe..
akak orang minang yg asal dari kazaztan kan? hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Daddy Ziyyad
ada 2 ke cawangan nye? kat area selangor jek eh? agak letih la kalau nak pi KL kannn? kalau kat melaka, confirm saya pi..

DeLancrettLurpak said...

@Cik Ina minat Do do Cheng
masa saya kecik, saya tak suke terung, saya suka sawi.. sekarang semua sayur saya belasah, hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Ismail Fitry
kalau yg bergoreng, mmg confirm sedappppp!! mmg takyah lauk lain wehh..

DeLancrettLurpak said...

@somuffins
kalau you post ke sini, agak-agak sempat tak i nak merasa dalca terung ataupun dia akan jadik jeruk terung ? :P hehehehe

DeLancrettLurpak said...

@norh
hehehe, masak kot, sebab dah ada anak, anak penat balik sekolah, sekarang ni pun weekdays tak berani bawak dia pi mana-mana after school, takut dia tak larat..

kalau tak masak pun, delivery kan ada? wakakakaka

DeLancrettLurpak said...

@aliaaroslan
terima kasih atas soalan Cik Aliaa.
soalan 1: sile refer sini utk tindakan seterusnya http://myfundoo-blog.blogspot.com/2010/05/add-reply-option-to-blogger-comments.html

soalan 2: eh, suruh mama awak naik bas, tido rumah akak, sekarang ye! sekarang! hehehehehe

Nora Shahaira said...

ish..ish memang hebat memanipulasi makanan ni..sedap gak yek..

DeLancrettLurpak said...

@Nora Shahaira
janji kenyannnnggg!!! heheheh

FaRaHdEe said...

sedapnye mimah, dah la tgh kelaparan ni! btw, aritu masa carik terung kat tesco kut, pun cakap pasal nama omputih terung. i ckp aubergine, a.imran ckp brinjal, sekali trang tang tang kat terung tu nye label tulis brinjal, hehehe... tau sama je tapi kalah la plak ;p

DeLancrettLurpak said...

@FaRaHdEe
Farah, terung ni mmg glemer, tu pasal nama dia banyak, heheheh

sedapppp!! cer buat, makan dgn nasik panas2, hehehehe

~ Mamma Olyn ~ said...

aduhhhaiii, ada sebiji gi terung dlm peti ais i, gemuk gebu lak tu, slalu i goreng n tabur cili+ bawang yg digrg dulu then perah lime jus + kicap manis..perghhh mmg bertambah nasi..tp takut gak slalu mkn cam tu..huhu, lps ni nak grill la bagi cehat ckit.. ehek

DeLancrettLurpak said...

@~ Mamma Olyn ~
kalau kukus lagi syiok kot Mamma Olyn, sebab grill kering sikit.. tapi sedap je.. hehehhee

Related Posts with Thumbnails