Monday, 21 March 2011

Saya adalah wanita bermuscle, korang?

Orang asik cerita makan, dia cerita pasal body fat, terbantut kan selera? heheheh.. Tak kira, nak cerita gakkkk!! hehehe

Saya mmg dah lama aim nak beli body fat reader dkt Lloyds Pharmacy. Sekali jumpa body fat reader ni dkt Cheddar carboot. So, balik rumah, terus la semangat nak try.


Body fat : 33.6%
Body water : 47.8%
Body muscle : 62.7%


Boleh jugak tengok BMI and calorie yg kita perlu per day.
BMI : 26.8
Calorie needed per day: 1552

Masa untuk analyse
Source

So focus pada female 20-39
Less than 21% = Underfat
21% - Healthy - 33%
33% - Overfat - 39%
More than 39% = Obese

So saya adalah overfat by 0.5%, erghhh!!!
Setelah buat sikit exercise mathematic moden, saya found out, saya kena berusaha gigih dpt less than 63kg, so that body fat adalah dalam range healthy. Insya-ALLAH boleh kot, ada sekilo setengah je nak turun pun. Tapi yg tak menahan tu, BMI adalah 26.8, adalah overweight disitu. So, if I want to have a healthy BMI, kena la try to shed 5kg, wadehey! Dengan menu-menu yg penuh diotakku ini, bilanya nak turun weyy!!!


Saya perlu 1552 calorie per day, tapi saya kenalah makan less than that, if possible less than 1400, so that saya boleh shed extra lemak ini sikit-sikit.


Tapi, paling tak boleh blah adalah body muscle saya adalah 62.7%!
So, agak-agak kalau nak imagine saya exercise, buleh la imagine mcm gini.

Next time korang tgk saya tengah gelak-gelak, pastu nampak lelemak di perut saya goyang2, itu maknanya muscle saya tgh goyang-goyang, bukan lemak, ok!
Saya adalah wanita gagah!!!

Photobucket

41 comments:

Kaseh said...

wahhh nak kena turun 1 1/2 kg jer..bahagianyaaa muehehe..

Fazira said...

kak mimah:
saya dah turun 3kg kak mimah!
tak tahu sebab apa...stress kot...
tinggal lagi 2 kg ja utk dapat 48..hihihi

Madam Sooyaree said...

hahahaha... saya wanita lelemak! serious, badan tak la besar mana, BMI ku 22 tapi lemak tak boleh blah!

DeLancrettLurpak said...

@Kaseh
Kaseh, itu ikut kata machine tu laaa..kalau nak pakai seluar size 10, tetaplah kena turunkan 5kg lagi, huwaaaa!!!!

DeLancrettLurpak said...

@Fazira
good job!! kasik maintain, kalau tak maintain, die buleh naik 4kg, horror!!!

DeLancrettLurpak said...

@Madam Sooyaree
kalau lelemak tu leh transfer pada satay kann, sure sedap, heheheeh

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Makcik tengah khusyuk memerhatikan yang dua bukit di depan tu.tegangnya.itu akibat exercise ke? kenapa nak gigih ni, makcik nampak ko tak delah gemuk sangat.

Mak Piah said...

Mesin tu pendusta

Mak Piah said...

Molek jek MP tgk.

somuffins said...

DLL

Kalau you begitu gigih mengenyah lelemak, nampaknya tak bolehlah kita berhari raya bersama. I don't think I can shed 500gm by then ..

en_me said...

muscle goyang2 tewww.. ammvoiii ;-)

bujal X said...

saya berotot kat perut je~wee~~~

kucingorengemok said...

wah, gagah... hang kuah ke hang buah?

Kazaztan Team said...

saya mau kurus...zassss...boleh kah...sekelip mata...kelip2 terus kurus...

Ismail Fitry said...

Takpelah lemak banyak, kalau winter jimat sikit, tak yah pasang heater kuat kuat sangat kehkehkeh!!!

Ms.Lilies said...

accurate ke dak mende ni yang?
kot ye mau gak aku merembat 1 ha...
hari tu aku stress gilo babeng 4 hari trn 2 kg....pastu dah balik umah mak naik smula 2 kg yg hilang tu....gamaknya kena stress 24 jam br cpt kurusla kan

Chik Att said...

huhuhhhhh ... kitakan ... lagi nak turun ...lagilah dia naik...

Daddy Ziyyad said...

macam mana mesin tu kira body fat u? ada attach caliper ke kat body? or just simply u diri atas tu, then dia calculate?

the gold standard body fat measurement kalau tak silap saya is using the caliper

DeLancrettLurpak said...

@Cik Ina minat Do do Cheng
Cikgu PJ saya kata, ada satu senaman tu kan boleh buat breast kita semakin tegang.. hehehhee.. nak tau ke?

saya tak gemok Cik Ina, tapi saya banyak lemak, wakakaka

DeLancrettLurpak said...

@Mak Piah
Kan MP kannnn? Mesin itu keji! Patutnya tulis laa "Kurus macam model, ya aw aw!!!" hehehehhe


Boleh la lepas tu aku melantak mcm tak makan setahun, hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Mak Piah
Ya nama fotogenik MP! Mun bertemu face to face, engkali pengsan ktk nangga kmk, hehehhehe

DeLancrettLurpak said...

@somuffins
Alaaa, don't worry, by the time masuk lunch raya pertama, I dah berjaya naik 5kg pun, hahahahah...

DeLancrettLurpak said...

@en_me helo en_me, lama tak nampak? hehehe.. tak ke geli dgr muscle goyang2, errrk!!

DeLancrettLurpak said...

@kucingorengemok
nama sebenar : hang buah..
nama samaran: strawberry

DeLancrettLurpak said...

@Kazaztan Team
ehh, sapa kata tak boleh!! kelip-kelip mata, terus kurus.. tapi yg kurusnya adalah kelopak mata jek laa.. yg lain maintain! wakakakaka

DeLancrettLurpak said...

@Ismail Fitry
masalahnya, masa winter le kuat melantak! jimat tang heater, abis duit tang food, hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Ms.Lilies
K.Mimi, accuracy is 3/10.. tak le teruk sgt, sebab harga asal dia pun mmg murah aje, GBP9.99,tapi saya dapat dengan GBP1 aje.. ada yg accuracynye 1/10 tapi harga mak oi, mahal gilos!

Yang 8/10 punya accuracy, harga adalah GBP59.99.. we don't need to spend that much to be told we're fat, kann? hehehhe

jgn lah stress, kalau stress pi baca blog Kak Tijah, confirm gelak guling2, hehehhee

DeLancrettLurpak said...

@Chik Att
btol! cer kite takde niat nak kurus, confirm kurus!!

jom pakat2 takde niat nak kurus, padahal saya baru melantak satu pinggan nasik tomato, wakakka

DeLancrettLurpak said...

@Daddy Ziyyad
kita just hold it, then dia akan measure apa ntah, provided that kita masuk our height, weight and lifestyle kite, dia tak accurate sgt 3/10 aje.. sebab dia baca fat dkt arm and make assumption from that..

caliper itu mcm complex aje...

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
makin banyak otot dkt perut, maknanya makin bahagia..

tahniah, kamu mmg bahagia :-)

DeLancrettLurpak said...

@Daddy Ziyyad
"Body fat used to be measured using callipers, but today's devices are more sophisticated, and rely on a high-tech method called BIA (bio-electrical impedance analysis)"

Read more: http://www.dailymail.co.uk/health/article-461394/Just-helpful-fat-monitors.html#ixzz1HEtV5yUb

mana tau minat nak beli letak dkt klinik.. boleh la you consult I ye, hehehehe

- GC - said...

sy adalah wanita berlemak! tp sy rilek je. tembam tembam pun tomeyyy.. haha

gedek! said...

Device tu terlalu complex untok pakcik...

Tambah stress ada, lah...

~ Mamma Olyn ~ said...

walllaweyy.. tringin gak nak beli mesin cam gitu, ble control sedikit sbyk kan, tp mcm DLL kata la, menu penuh dlm otak, so cam mna tue,, haishh, btw eh ckitt je lagi tu nak truun 11/2 kg, caiyokkk!!!

lemongrass said...

I punya scale pun ada body fat measurement (tapi tak secanggih you punya lah :-)). Tapi setiap kali I naik nak measure, mesti dia kata "ERROR" in big letters?
You rasa kan sbb too much fat or too little fat? Or the scale tu nak kena buang masuk bin?
Fening kepala I nengok, heheheh.

makdara TERdiva said...

MDT pun nak letak weight loss tracker mcm kat tepi tu lah..mane la tau kot2 leh turunkan berat secara semulajadi..wakaka!

DeLancrettLurpak said...

@- GC -
pompuan patutnya manusia yg berlemak, kannn? hehehe

DeLancrettLurpak said...

@gedek!
cheh!! tekan-tekan button aje laa.. bukan suruh buat add math pun, uncle saja takmau timbang, mesti dah slim kannnn?

DeLancrettLurpak said...

@~ Mamma Olyn ~
cer telek2 dkt lloyds pharmacy, mcm2 jenis aje.. tapi baik carik dkt carboot.. tak la membazir sgt, hehehhe

DeLancrettLurpak said...

@lemongrass
I rasa, you dah dalam state yg paling ideal.. tu pasal machine tu tak dapat deliver the results.. machine tu buleh detect yg extreme je, masuk akal dak? hehehhee

DeLancrettLurpak said...

@makdara TERdiva
hehehe.. letak, jgn tak letak, mana tau tetiba termotivate pulak kannn, hehehehe

Related Posts with Thumbnails