Tuesday, 1 March 2011

Lesson Learnt..

Today, I am officially a third-year PhD student in school of EECE,  University of Birmingham. Just wanna share a few things about life of a PhD student, especially student with spouse and kid(s).


1) Tetapkan hati dan buat PhD bukan sebab paksaan.
2) Choose the area that you really like. Jangan ikut orang.
3) Make sure closed family (parents, husband/wife, children) understand what you're getting yourself into.
4) Consistent. Mesti belek the research everyday. If tak belek, make sure you think about it every day.
5) Schedule. You need this to plan what to do now and what to do next.
6) Timetable for your family. Mesti layan your family.
7) If stuck or whatever, talk to your supervisor
8) If you're in tense, take a 2-3 hours break, go shopping/sleep or perhaps cry (I do this and believe me, it works!) or go to the driving range.
9) Drive your own research. It's not your supervisor's responsibility to tell you what to do.
10) Read. Read. Read
11) Write everything that you've done in a log book. Don't forget to write every single mistake that you've made.
12) Make sure you have all the skills needed. If you're doing something related to computer science or engineering, make sure you know how to do programming.
13) PhD is about persistence, hard-work and resistance.




Itu je la yg aku tau punggg.
Nak tanya lelebih, pi blog DrNotts.
Or kalau nak dpt aura kerajinan pi blog Fazira.
Kalau rasa nak feeling2 buat PhD di US, sile pegi blog Farrah.
Agak-agak nak pi buat PhD di Japang, pi tanya Hanis.

Photobucket

40 comments:

AiTotYati said...

Ai shuke!!!!

terus tabahkan hati dan smg berjaya!!!

Ribbon Clown said...

I loike! simpan tips nih, kot2 tersambung PHD hahaha.

Great! dah third ye dah. Pat ur back.. :)

Tabahkan hati ye Dr. Mimah.. dah nak sapai penhujung dah.. pastu boleh reward yourself puas2.. :D beg anya 4 ke haha

noir said...

good tips dr lurpak. sadly, i took the wrong route, the 'Permanent Head Damage' one :}

Kazaztan Team said...

aaaaaa...nak nanges baca tips tu...saya tak mampu...buat master pun dah tinggal2 nyawa...ahhahahah...

Lady of Leisure said...

wah dah third year.. tahniah hehe.. all the best to u.. :)

Ms.Lilies said...

all the best....
aku jugak yg mls bljo lagik huhu

norh said...

tahniah..dah tahun ketiga..
dulu2 ada niat jugak nak sambung belajar..sekarang ni jangan harap la..otak dah berkarat..he he he

Daddy Ziyyad said...

teringin nak further study..cuma....

MALAS!

~haha

tasekM said...

aku master pun haram tak hambik..



.

Fazira said...

Ohhhh..kena tambah for budak2 bujang:
BF/GF kena faham..jgn nak paksa ajak kawin saja... stress orang2 yg buat Phd nie..hahaha

somuffins said...

DLL
Tahniah .. insyaallah raya nanti kita boleh makan sampret sama2 :-)

gedek! said...

Nombor 10 tu.... Read. Read. Read... errr... termasok blog reading ke?

DeLancrettLurpak said...

AiTotYati: Thanks. Sebenarnya tips ni applicable utk semua org yg tgh belajar tak kira la level apa pun, kann?

DeLancrettLurpak said...

Pe'jah: Thanks, Pe'jah. Huiii, lom Dr lagi.. jauh lagi perjalan ni wehhh.. nama je dah third year..

4 Anya? Gilos! Bangkrap! Dpt satu jam Cartier pun jadik la, ahaks!!

DeLancrettLurpak said...

Noir: don't think about the damage it done to you, think about what it made you become, in a +ve way i mean.. kan?

DeLancrettLurpak said...

Kazaztan: Hehehe.. kalau tabah lagi, sila sambung lagi, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Lady of Leisure: Thanks babe!

DeLancrettLurpak said...

K.Mimi: Thanks :).. Belajo ada banyak jenis.. tak semestinya dpt sijil.. lepas ni saya nak belajo buat kuih banyak2, leh jual depan rumah... saya suke!

DeLancrettLurpak said...

Norh: Thanks. Sekarang orang tak kira, tetiba je nak sambung masa umur dah 40thn, mana tau korang mcm tu kann?

DeLancrettLurpak said...

DaddyZiyyad: Malas isi borang eh, meh saya tlg isikan, hehehe

DeLancrettLurpak said...

TasekM: yg penting happy oi.. heheh

DeLancrettLurpak said...

Fazira: Meh bagi si Zam punya email, akak suruh dia baca entry ni, hahahahaha

DeLancrettLurpak said...

CikSom: Insya-ALLAH, tlg buatkan bagbanpud utk I, hehehe...

DeLancrettLurpak said...

Gedek: Heheheh.. journal la.. kalau blog reading, dah lama dah saya siap PhD.. siap leh tulis gossip hangat lagi, ahahahha

Cik Ina minat Do do Cheng said...

No 10 makcik setuju, sebab makcik pun cam tu. Tapi nak sambung PHD, tak boleh makcik sekolah sampai SPM je.otak dah tak boleh belajar. malas kot.semoga berjaya ye.

melissa said...

kena buat list of achievements during phd years kak, saya punya salah satu, permanently wear glasses, power tinggi punya hehehe

aliaaroslan said...

setuju dengan semua dia atas.

DeLancrettLurpak said...

Cik Ina: Iye ke Cik Ina sekolah sampai SPM aje? tipulahhhh.. dari gaya ckp, banyak ilmu Cik Ina ni.. tapi tak semestinya ilmu itu dtg dari sekolah aje kan? apa-apa pun Cik Ina, yg no 10 itu wajib utk semua org dalam dunia ini kannn?

DeLancrettLurpak said...

Farrah: Akak adalah keguguran rambut sebab banyak berfikir, hahahaha..

mata elok lagi ni, Insya-ALLAH sampai abis belajau, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Aliaa: Mana mama awak? senyap aje..

Kaseh said...

agreed!! teringin nak sambung study tapi rasa macam dah berkarat je otak nih hehehe. (malas sebenarnya ) :P

DeLancrettLurpak said...

Kaseh: hehehe.. karat tu letak DW40, ilang la kot.. hehehhe..

gedek! said...

@DeLancrettLurpak

Correction : WD40. Bukan DW40

DeLancrettLurpak said...

Gedek!: I silap u! silap type daaa... hehehehhe

afendi ariff said...

aku tak hingin kot phd2 ni suma...
heh!

DeLancrettLurpak said...

Afendi: dah tobat nak further study lagi ek bro? sabauuuu.. hehehe

aliaaroslan said...

mama saya ialah mode korea skrang.

Min Aina Ila Aina said...

Hai, saya pembaca baru..nak follow ye.TQ.

DeLancrettLurpak said...

Aliaa: Sungguh fanatik ye mama kamu.. suruh dia pegi korea sekarang! heheheh

DeLancrettLurpak said...

MinAinaIlaAina: Thanks :) Keep on reading my ramblings..kadang2 mengarut sgt, hahahah

Related Posts with Thumbnails