Saturday, 19 March 2011

Kangkung dan Nuclear

Orang semua kecoh-kecoh pasal nuclear kan?
BBC pun asik la interview orang sini sana pasal benda ni.
Hoi sapa tak takut!!!
Takut jadik mcm Chernobyl in 1986, kan?


Apa?! Malaysia nak buat nuclear reactor juge?
Ko bior betol yeop?!
Dah baca "Sebelum nuklear, cermin Proton dulu"
Read and digest.


Sekarang 50 brave workers tgh bertungkus lumus saving the nuclear station from meltdown.
Agak-agak kalau kat Malaysia, ada tak yg sanggup berani mati buat keje mcm gini?
Tapi, seriously, kalau aku pun, mcm susah je nak volunteer berani mati ni kan?
Hatta dijanjikan pangkat tinggi pun aku tak berani wehhh..
Tapi diorg tu semua mmg pekerja nuclear station tu kan?
So, mcm, nak lari ke mana, mmg dah keje deme, insurance mesti tinggi tuuu...
Agak-agak kalau Malaysia ada nuclear station, pekerja nya sama attitude mcm Japanese tu ke?
Ke nanti dia bagi alasan "bukan shift aku laa"
"Ada extra OT tak?"
"Boleh masuk SKT-part sumbangan masyarakat ke?"


Saya taknak jadik kangkung!!!
Mari semua berazam jangan jadik kangkung!!





Carrot lagi best !
Colour lagi vibrant!
Photobucket

18 comments:

tasekM said...

mengada la meleysia nk buat nuclear station. aku tak sokong langsung.




.

Alexandriana Alia said...

mmg berani mati workers yang uruskan tu. bleh dikira sebagai berjuang tu.

Daddy Ziyyad said...

Bila kita membangkang tentang sesuatu projek itu(walaupun ada alasan kukuh dari segi sains umpamanya), terus di cop PEMBANGKANG, anti Gomen. Itu lah Malaysia!

Tiada apa yg nak di hairan dgn semangat nasionalisme orang Jepun tu. Sedangkan mereka sanggup kamikaze masa perang dunia kedua, inikan pula menjaga keselamatan negara mereka dari radiation. Sifat begini yang saya rasa entah bila akan ada dalam diri semua rakyat malaysia.

Kazaztan Team said...

bkn nak kutuk...ilmu kita pasai nuklear nie dah tahap mane...org nak buat die pun nak buat...sila ukur baju di badan sendiri... kalu nak buat, buat kat sebelah umah sendiri boleh...nie tak..tanah org kg juga yg kena nnt...

ayam said...

nuclear plant tuh tak mungkin meletup kan? worst case scenario pun terbakar (panas sangat) + radioactive gases je yg eskep. mesti pekerja2 ni dah diequipped dgn segala baju hazmat, topeng oksigen bagai. tu agaknye diaorg tak kesah kut.

adah patchi said...

nice=)

gedek! said...

Pakcik sokong projek nuklear kat malaysia!

Kalau...

Diorang bina kat putrajaya...

DeLancrettLurpak said...

@tasekM
buleh tak aku kata, kalau tak mengada-ngada itu bukan Malaysia, kannnn?

DeLancrettLurpak said...

@Alexandriana Alia
a'ah, kannnn? tapi bayangkan perasaan family diorg? sedihh ok!!!

DeLancrettLurpak said...

@Daddy Ziyyad
kita mcm dikatakan tak leh melawan, kalau tak, confirm kena sebat! macam parenting skill zaman dahulu kala, kaaannnn?

DeLancrettLurpak said...

@Kazaztan Team
itu lahhh, cer buat dkt kg PM dkt Pekan? nangis org Pekan wehhh

DeLancrettLurpak said...

@ayam
yess, tapi kot la ada gak terlepas radiation kann? tak ke naya kepad family dan keluarga mereka?

DeLancrettLurpak said...

@adah patchi
are you talking about me dear? thanks hehehehe

DeLancrettLurpak said...

@gedek!
setuju jugak kalau begitu unclde gedek! confirm ibu negara Malaysia akan berpindah ke Pulau Pinang sebab semua orang lari ke PP, hehehehhe

srar said...

sentap la baca entry ni!! hehehe

org jepun ni semangat diorg lain sikit..org luar kelam kabut mcm dunia dah nk kiamat tp diorg kt jepun ni mcm relx ja..semua org buat kerja mcm biasa ja..
kt loji tu mmg keadaan sgt tegang.masing2 kerja keras..yg bestnya, org2 atas, pemimpin TEPCO dan bomba tak segan silu nangis dan cakap terima kasih dan minta maaf pada ahli keluarga pekerja2 yg terpaksa merisikokan nyawa mereka utk rakyat jepun..kalau di msia ada pemimpin nk wat cenggitu??

DeLancrettLurpak said...

@srar
alaaaaa, u jangan la sentap u!! hehehehe..

kalau pemimpin Malaysia buat cenggitu, kang dikatakan buang tebiatttt!!!

Ahmad Zaki said...

Assalamualaikum...

Tidaklah saya nafikan bahawa ada kegunaannya nuklear ni dalam bidang2 tertentu. Ia merupakan salah satu "agen" penyumbang tenaga bagi manusia. Pada pandangan saya stesyen reaktor nuklear ni tak patut dibuat di Malaysia kerana lebih banyak keburukkan akan berlaku, melebihi manfaat yang ada.

Kita masih banyak lagi sumber2 tenaga yang lain, yang masih belum dikaji dan diterokai dengan lebih terperinci seperti "kuasa solar", "kuasa ombak" dan "kuasa angin".

Jika stesyen reaktor nuklear dibina di Malaysia, negara kita akan segera menjadi sasaran musuh2 negara ataupun musuh2 Islam. Manalah tahu kalau Indon kalah lagi bola sepak dengan kita, nanti mereka rancang nak letupkan stesyen nuklear Malaysia atau "tentera2 Yahudi @ Dajjal" juga akan tertarik dengan negara kita.

Sedangkan isu pencemaran alam sekitar terutamanya yang dihasilkan oleh kilang2 industri kecil dan besarpun masih belum pemerintah dapat mengawal dengan baik, inikan pula nak buat "kilang nuklear"? makin cepatlah kiamat.

Kiamat juga menjadi cepat masanya akibat dari "tangan2" manusia juga yang banyak melakukan kerosakkan...

DeLancrettLurpak said...

@Ahmad Zaki
well said! kita banyak isu "bawah carpet" yg tak settle lagi, so simpan-simpan aje lah niat nak pasang nuclear reactor.. kannnn?

Related Posts with Thumbnails