Wednesday, 30 March 2011

Gastronomic Holiday

Two important things that always on the top of my holiday list : accommodation and food.


Ada orang jenis tak kesah, asalkan tidor aje, sebab katanya tak spend masa dalam hotel pun kan. Yes, saya prefer tempat tidur yg bukan feels like home, mesti rasa lain dari yang lain. Rasa lain maksudnya adalah rasa yang meningkatkan lagi rasa kasih sayang kepada suami, wakakakakaka! Ok serious, ye la, rumah saya takde deco yg canggih manggih, so masa holiday la feeling - feeling best, kann?


Lepas tu food. Sama aje la semua orang kot. Takkan la pi berjalan ke Penang, nak jugak makan mee rebus johor siap bersatay kannn? Mesti la nak try speciality tempat tu. Mesti la nak makan nasi kandaq kaaa, pasemboq kaaa, char kuay teow kaaa, laksa penang kaaa, kann? (Masa aku taip nama makanan ni, 3-4 kali aku telan air liur, drooling!!)  Jangan la pergi Kuching, pastu mcm pelik-pelik tgk org makan mee kolok or mee sapi. Ayat standard "eee sedap keee?", "eee, rasa mcm apa?". Dah nama datang tempat orang, rasa la weyyy..


Saya terjumpa article about gastromic holiday. So, saya wonder la, apa la yg patut dicoba kalau dah sampai Italy kannn? Here's the short list. Yang ni dipilih selepas saya membuang menu yang tak mungkin dimakan sebab tak halal. Kalau ada version halal, banyak lagi list food yg boleh dicuba like Fiorentina (beef dish) dan Cotoletta alla Milanese (the rib of a calf is breaded and fried in butter.). Ini pun dah banyak wey, kalau dah cuti 2-3 hari, ni je la ko dpt makan, itu pun kalau jumpa, wakakaka!


1. Arancini -  Typically a southern Italian specialty, arancini are deep fried balls of rice with tomato sauce, eggs, and cheese. Aku baca description pun aku dah mcm "sedappp tuuu"


2. Risotto - Mek Aliaa kata sedap! Seafood risotto, mcm sedap aje kan?

3. Polenta - Yellow corn meal that has been cooked with stock. It can be served creamy, cut into shapes after allowed to set, fried or roasted. Yang ni kena carik yang dibuat utk vegans so that dia guna vegetable stock.

4. Gelato - Nak try pistachio gelato!


5. Try some of the amazing cheeses like mozzarella, caciotta romana or pecorino. - baru je nengok Come Dine With Me, diorg kata Pecorino tu sedappp!! harus coba!


6. Pizza and Lasagna! Diorg kata Pizza in Naples yg paling best la tapi.


7. Fiori di Zucca - Deep fried zucchini flowers that are stuffed with a mixture of anchovies, mozzarella cheese and spices to make mouth-watering antipasti.  Haaa, makan bunga!! Jom masak bunga kemboja salut tepung!

8. Bruschetta - It essentially consists of a piece of toasted bread that is steeped in olive oil and garlic, and often topped with chopped tomatoes. Kalau tak sempat makan dkt Italy, dekat Jamie's Italian pun ada.

9.  Cannelloni - Tubular pasta stuffed with various fillings, topped with tomato sauce and then, baked. Favourite!!! Kalau dkt Staff House University of Birmingham punya dah sedap apatah lagi di Italy, kannnn?

10. Gnocchi Alla Romana - A pasta that is prepared from dumplings of semolina. This pasta is typically baked with a creamy, buttery sauce that has been spiced with nutmeg; it is a speciality of Rome. Aku taktau la berapa banyak calorie benda ni, sebab ada butter, milk, cheese and yolks!!! Pengsan!

11. Crostata di Ricotta - This is one of the most popular desserts available in Rome, and is a cheesecake that is made from ricotta cheese and fruit. Nakkkkk!

12.  Fried rice coquettes - Leftover risotto is mounded into a little ball, a cube of cheese is placed inside, and the ball is deep fried.  Nasi kepal yang digoreng dengan inti cheese! Yang ni dikatakan sesuai utk vegans, so boleh tumpang sekaki yo!

13. Sfogliatelle - Puff pastry filled with almond paste and ricotta. Oh! 

14. Pasta Sorrentino - Dalam pasta dish ni ada tiga jenis cheese : mozzarella, ricotta and parmigiano-reggiano. Confirm sedap!!!

15. La Barbajada - This sweet has as ingredients such as whipped cream, hot chocolate, coffee and milk, it is delicious but with a high caloric content, and it is served hot, which make it a great winter dessert. Gigih la kau carik kalau bukan winter kannn?




Kat mana eh, kalau kat Malaysia, kita buleh dapat a list of specialty sesebuah negeri? Ye la, pegi Pahang 2-3 kali, yg aku tau makan laksam takpun ikan patin masak tempoyak. Pegi Selangor, asik la makan mekdi, sebab taktau nak makan apa, wakakakak, tipu sgt! (Ya ampun orang Selangor!, hehehe). Cuba list kannn, senang idup aku, eh korang jugak, kann?
Photobucket

32 comments:

DrSinga said...

nasi tambah:
Dublin ; Fish and Chips
( jemu jelak aku makan !!!)

kucingorengemok said...

drsinga- seluruh england adalah fish n chips!

saya boleh buat list specialty batu pahat... berapa nak bayar? :)

somuffins said...

DLL
Nak tanya .. tiramisu dah habis? Sape yg bertungkus lumus menghabiskannya?

BTW, kat tempat I ada satu restoran baru bukak menjual makanan Sarawak. Yet to try..

Ribbon Clown said...

carik skali napoleon cake hehe ko gi belah mana italy nih.. ?

bujal X said...

saya ke muar semata2 nak makan satay time pagi~yay~~

Madam Sooyaree said...

Hewah... selamba kau kutuk orang Selangor ye! :P

Gelato tu memang wajib lepas setiap meal. Sedap gilos! Dah la ada jual merata. Pastu quatro formaggi pizza... perggghhhhhhhhhh..... leleh gua skang!

Kazaztan Team said...

saya org selangor pun tak tahu ape speciality makanannya...ehehehhe.. tp adakah sate...entah lah...ehh kamu ke italy kah...mari tunjuk gambo..

- GC - said...

lama tak makan char kuew teaw!! char kuew teaw kat perak ni tak shedappppp... KOG tlg promo kt perak ni mana yg best. haha

Ms.Lilies said...

ada ke list?
biasa tanya2 org yg asal situ je hehehee...

KSWSK said...

zucchini rasa dia mmg sodap..tp bunga dia aku pun lum pernah try..tgk dlm AFC je..chef tu msk siap buh cream or cheese dlm kelopak bunga tu dl than goreng salut tepung n telur..krup..krup je dorang mkn...

Cik Kiah said...

Itu hari ada nengok jamie oliver goreng that zucchini flower thingy...agak2 you i boleh substitute dgn bunga kantan tak kat sini??

P/S apa motip keluarkan entry pasal makanan di Roma ni? Hati i ni berdarah kembali tak dapat transit OTW to my conference yg dah dibatalkan tu tau...

Daddy Ziyyad said...

Thanks for sharing.

Personally for me, the gastronomic places in malaysia are:

-penang
-kelantan

makcikkantin said...

Cik lupark,

#1,4,7 tu baru dengar.....#13 cam tergeliat lidah.....yang polenta tu...ish ish makcik ingat hanya untuk coating (pizza-ala breadcrumb je).

Apa2 pun, bila dah try, sharelah kat sini, kasi basah keyboard kita org baca sambil membayang....

DrNotts said...

try juga VONGOLE

DeLancrettLurpak said...

@DrSinga Fish and chips asalnye dari mana sebenonye ni?

DeLancrettLurpak said...

@kucingorengemok
tahukah kamu national dish Britain adalah curry? pelik kannn?


seringgit satu page dengan tulisan Times New Roman 12pt, amacam?

DeLancrettLurpak said...

@somuffins
ada lagi three quarter lagi wahai CikSom.. I gigih abiskan sedikit demi sedikit setiap hari, hehehehe

jgn lupa try laksa sarawak tauu, sedappp!! and midin masak belacan, nyam nyam!!!

DeLancrettLurpak said...

@Ribbon Clown
Aku nak pi melawat Goddess Diana, heheheh..

napeleon cake tu confirm aku carik wehh, feeling2 julia robert, hehehe

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
kamu sgt gigih!!


kan best kalau ada org jual satay pagi2 kat sini, haih!

DeLancrettLurpak said...

@Madam Sooyaree
gilak laaa.. four cheese pizza? nangis la aku balik dr Italy cenggini.. hahaha.. pedulik la kann, asal puas hati..

DeLancrettLurpak said...

@Kazaztan Team
belum pegi la akak.. baru susun schedule, wakakaka!

DeLancrettLurpak said...

@- GC -
yg aku tau, kuih2 dkt ipoh sedap weyyy..especially pulut panggang, heaven!

DeLancrettLurpak said...

@Ms.Lilies i mean state gomen kalau buat list tempat makan best dkt state masing2, kan ke best, tak gitu?

DeLancrettLurpak said...

@KSWSK
courgette or zucchini tu banyak dkt sini, tapi aku tak pernah la beli and masak.. rupe dia macam cucumber, hehehe..

DeLancrettLurpak said...

@Cik Kiah bunga kantan dalam laksa pun, i tolak tepi, kalau nak makan sebijik mcm tu, jgn haraplah.. you makan ke?

kalau hati you berdarah baca entry ni, ujung bulan april ni jgnla you baca blog ni, nanti hati you bukan setakat berdarah, malah macam dirobek-robek, wakakakaka!!!

DeLancrettLurpak said...

@Daddy Ziyyad
saya tak penah pi kelantan, nak pi lah satu hari yg mulia nanti.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

@makcikkantin
yg tergeliat lidah tu pasti akan saya carik, hehehe

pasti akan share, ehehehe.. :-)

DeLancrettLurpak said...

@DrNotts
pasta with clam eh? oraity! yaya suka makan pasta, senang saya nak sumbat dia nanti, hehehe

~ Mamma Olyn ~ said...

waaa, bgs la DLL punye list nie, nnti klu rezeki lbih ble i guna list ni utk mamam kat italy,..ngheeeee.. btw, i br nak wat napolean cake next week, hehe, nnti singgah la blog i tumpang tgk k:).. ppsttt.. mna tempat best yea nak shopping kat Birm? Bullring best ke, DLL slalu menyoping kat ne?

DeLancrettLurpak said...

@~ Mamma Olyn ~
wahhh, nanti tepek recipe eh...

Bullring la kot shopping paling besar.. tapi tahan aje la, ramaaaaai org! jgn lupa pi wet market dia.. buleh carik macam-macam

aliaaroslan said...

selangor - satay kajangzzzzzzz..

seafood risotto paling sedap. kalau risotto lain kureng sket kak..

DeLancrettLurpak said...

@aliaaroslan
apa bezanya satay kajang dgn satay lain wahai Aliaa..akak pernah makan sekali je..

roger, nanti order seafood risotto

Related Posts with Thumbnails