Tuesday, 22 March 2011

Double Double Boiler

Tuan puan yg hebat dalam arena masak-memasak makan-memakan confirm dah biasa dengan term double boiler or  better known as bain marie, kan?

Korang pernah tgk ini...


Ini namanya double double boiler or known as Yaya Biskut Marie
Chef Yaya-Yayen yg invent technique ni.



Technique ni buleh guna untuk masak number-number yg mak Yaya-Yayen beli yg tujuan asalnya adalah untuk mengajar counting, tapi akhirnya masuk dalam periuk Yaya-Yayen....
Photobucket

32 comments:

gedek! said...

Campbell ada keluarkan alphabet soup...

rasa dia sama tak?

bujal X said...

saya terkesima.hoih!

AiTotYati said...

haha

DrSinga said...

ingat pesan Antie !!
nak jadik Chep tak apa!!

jaaangan jadik Chep yang lembut!!!

Kazaztan Team said...

katenya: mama bila dah cair senang nak hadam..bila senang hadam maka senang igt number...

Ayu said...

Hahahhah.. Ke mana tumpahnya nasik kalau tak ke lantai. :D

Chik Att said...

sedap tak... nombot tu

Ribbon Clown said...

hahaha..mati2 aku ingat ko yg buat double boiler camni.. ;p

Daddy Ziyyad said...

pesanan uncle pun sama mcm pesanan untie Singa tu...~jangan jadik cep yang lenbut..awwwwww~

Hahhaha

makdara TERdiva said...

ooooo..baine maire tu same dgn double boiler rupanya..

huhu..baru tau..

Mak Piah said...

pe bende nih>?? *muka blur giler*

KSWSK said...

penuh persoalan time memula aku tgk gambo nih..hahahahaha

DeLancrettLurpak said...

@gedek!
kalau dia eja "pork", leh makan tak? wakakakaka

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
tu belum kamu tgk dia masak cake, macam2 technique ada, hehehe

DeLancrettLurpak said...

@AiTotYati
budak ini sungguh mengarut, hehehe

DeLancrettLurpak said...

@DrSinga
ting tang, ting tang, Alexander, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

@Kazaztan Team
kalau dia jawap mcm tu, saya akan tanya dia 3 kuasa 45 berapa, wakakakakka...

DeLancrettLurpak said...

@Ayu
patutla rumah daku berlemoihhh!! kuah tumpah ke lantai rupanya, wakakaka

DeLancrettLurpak said...

@Chik Att
rasa dia mcm antara rendang dgn kek coklat, leh imagine tak ChikAtt? hehehhe

DeLancrettLurpak said...

@Ribbon Clown
kalau aku yg buat, terus orang nobat aku jadik chef tersohor kanggg, hehehhe

DeLancrettLurpak said...

@Daddy Ziyyad
sebelum dia jadik cenggitu, mak dia dah kejor keliling Bristol, hehehhe

DeLancrettLurpak said...

@makdara TERdiva
kalau technique bain marie atas dapur, dia panggil double boiler.. kalau dalam oven, dipanggil water bath.. begitulah seadanya.. hehhee

DeLancrettLurpak said...

@Mak Piah
technique memasak la MP, mun maok melt the chocolate biasanya guna technique tok.. tapi 2 lapis ajak la.. anak kmk polah lalu jadik 4 lapis.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

@KSWSK
sekarang anda sudah mengerti, kannn? hehhe

norh said...

resepi yang hebat kan... :P

somuffins said...

DLL

Bottomlinenya YY dah boleh counting lum? Semoga dia jadi mathematician bila besar nanti :-)

DeLancrettLurpak said...

@norh
recipe budak yg taktau nak masak apa, masak aje la nombor.. hahaha

DeLancrettLurpak said...

@somuffins
Alhamdulillah CikSom, dia dah leh count, sebab term ni punya syllabus is counting dan communication.. so, dia dah boleh la count and tambah yg simple2 and boleh la tgk jam, pastu ckp "Mommy, it's 4 minutes now"..padahal dah pukul 4 petang, wakakakakkaka...

~ Mamma Olyn ~ said...

adoiii lawak tol la yaya ni...hehee, leh guna teknik ni ms i wat kek, agak2 menjadi da..hmmm

DeLancrettLurpak said...

@~ Mamma Olyn ~
tak leh pakai tau teknik ni, sebab perasan tak dia letak colander.. mcmanala nak boil kann?

Kaseh said...

hahahaha...

~ Mamma Olyn ~ said...

aa'h, br perasan..btw yaya mmg creative:D

Related Posts with Thumbnails