Wednesday, 16 March 2011

Congo Bars

Despite kerja-kerja yg berlambak-lambak, terasa juga di hujung tekak nak makan Congo Bars. Actually tak pernah makan pun, tapi kawan-kawan dok cakap sedap dalam FB, so haruslah gigih la mencuba. So, mana nak dpt recipe Congo Bars, mmg jadik favourite saya geledah Kak Nor punya blog, hehehe, thanks Kak Nor. Actually Kak Nor ambik dari blog yang lain, tapi sebab Kak Nor dah ubah sukatan nye, saya choose to follow Kak Nor's measurement. Maklumla, saya tak suka manis leting nih, muka I dah cukup manis you, awww!!!

CONGO BARS (Source: Kak Nor)
Ingredients:
2 3/4 cup all purpose flour-(315g)
2 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup butter, softened-(150g)
1 lb. light brown sugar(250g)
3 eggs
1 teaspoon vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips(326g)
1 cup chopped pecans (optional)

1. Sift flour, baking powder and salt into a large bowl. Set aside.
2. Stir brown sugar into softened (not melted) butter in another large bowl until butter disappears. You can use the back of your spoon to help incorporate the two together.
3. Add eggs one at a time to butter mixture and stir well after each egg.
4. Add vanilla, chocolate chips and nuts. Mix well.
5. Add dry flour mixture and stir until well combined.
6. Coat a 10 X 10 pan with non-stick spray and spread batter evenly into dish.
7. Bake at 170 degree for 30 minutes or until top is golden brown. Make sure you don’t over bake.

Ko tgk la arahan last sekali tu "..until top is golden brown". Saya buat bukan jadik golden brown, sipi-sipi lagi nak hangus!

Ye tuan-puan, itu namanya over-confident pada oven. Jangan sekali sekala percaya pada oven anda! Eh salah, oven tuan rumah, hehehe.

Bab godek-godek kek tu saya serahkan pada chef amateur, Yaya-Yayen. Dia suka aje bab kacau guna sudip. Tapi kena tolongla, budak tu manalah kederat sgt. Congo bars ini sedap, tak manis sgt. Tapi malangnye saya tak cukup chocolate chip, tak sampai pun 326gram, kalau lah cukup, confirm lagi mantap! Next time, kena tambah la chocolate chip and pecan. 

Congo bars ni saya buat utk breakfast. Tapi tak sempat nunggu breakfast, saya dah belasah 2 bars sebab sgt sedap ok! Kami buat hari ahad petang, tinggal 6 bars utk breakfast next morning. Kalau hari weekdays mana la sempat nak buat heavy breakfast, tak kuasa mak noks! Bosan la asik makan sekeping roti+nutella spread. Muka aku ni pun dah jadik nutella!

Sekarang mari bagi tau saya apa jenis bars lagi yg saya buleh buat. Yang senang-senang la mcm Congo Bars ni. Cepat chef-chef yg terulung, tunjuk kan recipe bars yg ada! Kalau tunjuk jalan pergi bakery, aku pun buleh, hehehe.



Photobucket

27 comments:

Ribbon Clown said...

congo bar ni same jelah cam blondies..aku eksyen pandai nih hehehe

mmg sedap kan..addicting makan..aku nak try buat cam ko letak pecan and choc chips.. and aku pun tak suka manis melenting2 nih haha..lama tak guna word lenting.. ;p

bujal X said...

congo bars tu macam kek kah?

DeLancrettLurpak said...

@Ribbon Clown
blondies? wahh, matikla perasan blonde sambil makan kann? blondies ada khelas dari congo!!!

cer try cer try, sedapppp!!!

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
congo bars tu bentuknya petak, kalau makan mesti menari congo!! eh salah, tango!

Kazaztan Team said...

chocolate bars....capai aje kat supermarket...ehehehheh... mau cuba nie resepi...

- GC - said...

ahh.. kenapa asek ada entri makan2 je kat sni??? rosak diet!

zarin said...

rasanya betul kot nama lain congo bars ni blondies la...
i tk letak choc chip pun...i potong potong cooking ceklat tu je :D
anak i suka, i pun suka hahaha tang makan suka aje i nih :D

gedek! said...

Untok breakfast?

Errr... cicah sambal boleh?

Kaseh said...

agak2 ada tak resepi sedap mcm ni yg tak perlu masuk oven muehehehe

Daddy Ziyyad said...

Saya tahu masak Zimbabwe Bars...nak resepinya tak? :p

K.Nor said...

mekasih kerana selalu selongkar dapur akak :)

syok kan congo bars ni.. kalau tak manis mmg boleh layan banyak sekali hadap :)

Ms.Lilies said...

aku xtau buat dan skrg mode malas membake....jd sila buat utk aku yek

;)

Cik Ina minat Do do Cheng said...

cayang, makcik tak boleh singgah blog ko time office hour, ada orang dah blocked URL ko kat komputer opis.

time kat rumah baru dapat menyinggah. nanti makcik bolehlah cilok resepi ko. makcik pulak suka layari joybaking, tengok you tube dia best. mesti ko dah pernah layari.ko kan suka masak.

DeLancrettLurpak said...

@Kazaztan Team
heheh, tok sey la choco bars, sile cuba, berbaloi2!

DeLancrettLurpak said...

@- GC -
setiap kali masuk blog nim, harus beristighfar banyak2, kang2 hancus diet! hehehe

DeLancrettLurpak said...

@zarin
lepas i dah masuk dalam oven, baru i perasan ada dark choco bar dalam kabinet, kalau tak, boleh baling masuk dalam congo bars tu, confirm sedapppp!!!

u dgn i sama aje bab makan-makan ni, kannnn?

DeLancrettLurpak said...

@gedek!
eh, apa tak buleh pulak? buleh ajeeee... masuk dalam soup pun boleh, hahahahhaa

DeLancrettLurpak said...

@Kaseh
errr.. adeeee.. makan mcm tu, hehehe..

DeLancrettLurpak said...

@Daddy Ziyyad
bercakap tentang orang Zimbabwe, kawan saya dari Zimbabwe baru fail PhD, takutttt!!!

DeLancrettLurpak said...

@K.Nor
Kak Nor punye selera sama dgn saya, sebab tu saya selalu godek2 blog Kak Nor, heheheh

DeLancrettLurpak said...

@Ms.Lilies
chehhh!!! bukannye taktau buat K.Mimi tu, saja kann? hehehehe

DeLancrettLurpak said...

@Cik Ina minat Do do Cheng
wahhh, kenapakah kena ban? saya selalu gak masuk joybaking, saja-saja carik inspirasi, hehehe

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Tak tahulah kenapa bingai sangat pakar IT kat ofis tu. ada beberapa blog gak tak boleh pergi.

~ Mamma Olyn ~ said...

eh, try wat blondies cam Ribbon Clown, i da buat 2kali da, mantop! mmg sedapp, kiddo i balun xingat mamanye..huhu

DeLancrettLurpak said...

@Cik Ina minat Do do Cheng
mesti bos IT dah baca blog ni, mesti dia kata blog ni bagus utk org suka makan-makan, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

@~ Mamma Olyn ~
takyah buat, nanti raya, suruh Ribbon Clown buatkan, saya nak raya rumah dia, hehehehe, jgn jeles Mamma Olyn :P

~ Mamma Olyn ~ said...

uwaaaaaaa.... mmg lagi nangisss klu cam gitu, gua jelesss..huuuu

Related Posts with Thumbnails