Wednesday, 23 March 2011

Child Obesity

Kesian ok tgk budak ni...
Source

Teka umurnya berapa?
3 tahun ok! Sama baya dengan Yaya-Yayen aje.
Cer teka berat dia berapa?


9 and a half stone!!!
9 batu setengah ok!
lebih kurang 60kg!
Berat idaman saya tuuuuu.. eh salah, itu berat idaman fasa pertama ..


Budak di atas itu masa lahir 2.5kg je, Yaya-Yayen pulak beratnya 3.3kg masa lahir. Semua orang cakap anak patik ni gemuks. Lepas pantang, kami pegi rumah orang, pastu mulut-mulut yg mintak cili dengan aku ckp "ooOoO, patut la anak dia besar, mak dia pun sama". Masa tu sedih oi, takut anak jadik obesity. Yang tukang cakap tu pulak budget feeling slim. Slim tak semestinya berstamina oi. Itu adalah cakap seorang yg confident, wakakaka! Tapi betol la kan, parents mana nak anaknye sakit. Eh obesity tu bagi saya adalah sakit ok! Overweight tu paras warning.


Alhamdulillah, berkat pengiraan calorie, Yaya-Yayen berjaya kekal langsing dengan 14kg sekarang ni. Anak je kire calorie, omak eh menibai yo, lalu ruso, se makan ruso, lalu landak, se makan landak!


Dalam paper tabloid UK tu kata, dia makan nasi 3 mangkuk ok! Tapi tak cakap la pulak dia makan jajan/cikedis ke idak. Taktau la dia belasah tak air coke umpama air itu air ruji dia. Cukup ke tidak budak ni makan sayur/buah kann? Taktau la apa yg menyebabkan obesity mcm gitu sekali. Adakah sebab selera yg melampaui batas?


Sebagai parents kita mmg kena pantau diet anak kita. Kena bagi buah and sayur tetiap ari. Saya perati kawan-kawan Yaya-Yayen relax je makan raw cucumber, carrot and tomato. Yaya hanya makan sawi/bayam, carrot dalam spaghetti makan, kalau tak, tak makan. Hari tu dia kata dia buat serta makan egg and cress sandwich kat sekolah, tapi dia kata dia tak suke the cress bits. Saya dah agak dah,sebab dia tak makan raw veggies.


Mcmana pulak junk food? Walkers biru yg sedap itu? Soda drink? Korang bagi ke? MekDi? Dulu saya tak ambik pot sgt, apa dia nak makan saya bagi, sebab dulu dia taknak makan sangat, asik la nak minum susu. Day by day dia belajar la yg makan itu best, mcm mak dia la kann. Sekarang bila dia makan semua benda, saya tetap bagi anak saya makan junk food, tapi ada limit per day. Sebab tu saya suka beli crisp dalam packet kecik2, supaya dpt monitor berapa banyak dia makan crisp per day. Chocolate pun mcm gitu gak. Rasanya mcm kejam la pulak tak bagi anak kita makan benda idaman diorg kannn? Nanti takut terbit perangai suka meminta-minta sebab tak pernah makan. Kang mak sedara beli, mak dia tak nampak, dia mintak and makan sorok-sorok. Tak ke buruk perangai? Ke tak kesah, asalkan parents tak nampak?


Ke korang takut kalau bagi junk food lalu anak kurang cerdik?
Cer tanya mana-mana Nobel Laureate, diorg masa kecik makan tak junk food?
Eh tak yah tanya professor kangkung, takde maknanya!
Lebih baik cermin diri sendiri dahulu, masa kecik-kecik kita makan apa...


Apa-apa pun mari kita bagi anak kita makan apa yg kita mampu, seelok-eloknya ada buah, susu and sayur.


Makan mengikut hawa nafsu itu best!
Tapi obesity adalah tak best!
Photobucket

30 comments:

Tijah said...

kannnn? nanti nak suggest penggunaan olive oil dlm masakan kantin la kat PIBG.

gedek! said...

Lagi kesian tengok orang yang terpaksa dokong budak tu...

Huih!

fika79 said...

Aku xblh tidk so nk komen.aku xkisah sgt bab mkn except junk food ada limit la..anak aku pun mkn bym jer.lain e'lek..
Tp ank aku minum yakult so baik utk perut.anak aku spjg jg asik lapo jer,tp mknn ruji dia cereal..hehe...psl junk food otak jd kurang cerdik,TAK SETUJU!!sbb aku suker gila mkn junk food..cekedis,kaka,tah apalagik la..so far alhamdulillah otakku berfungsi dgn baik..wahaha.

bujal X said...

da lama nak tanya~~kat tempat kamu kalau berat kira pakai stone kan?

satu stone berapa kilo?

Kazaztan Team said...

ehhhh bdk tu lg berat drpd saya..tiba2 rasa saya kurus..ehehhehe...utk anak2 saya bagi makan junk food...tp sekali sekala aje... tak pe..cthnye...bila blk kg..kena ada benda kunyah...ha time tu saya kasi mrk makan...

kucingorengemok said...

hawa nafsu ku semasa kecik adalah aiskrim, ribena, aiskrim, dan aiskrim lagi

- GC - said...

alamak. sy pun tak suka sayur. macam mana nak ajar anak makan sayur. haha

Ribbon Clown said...

skang baru aku bersyukur adam picky eater.. buatnyer selera dia tinggi, jadik cam budak lam gambar tu, mahu susah nak dukung mana2..kejap je kurus lah aku hehe cian budak lam gambar tuh..sakit kot..aku tak kelik lagi source news hehe

anyway, adam aku lom introduce ke junk food..mekdi tu kdg2 makan gak..time tima mood dia tanak makan.. limit lah.. cekedis, spesis gitu lom kasik.. aku malas nak ajar dia makan sbb takmo dia mitak2 time aku gi kedai runcit.. hehe aku tahu, time dia gi skolah nati, dia akan try makan..ikut dia lah, suka ke tak..

cam aku time sekolah dulu, aku tak makan cekedis sbb masin.. plus duit mak kasik 20sen je..hahahaha so aku jarang beli jajan kecuali ice-cream kepal.. aku hrp budak kenit tu pandai2 lah menilai nati time skolah haha

PS2,Xbox, Wii..game2 budak zaman skang nih, ape take ko? ko kasik yaya yayen main tak?

tasekM said...

budak MC pun asik mintak ais krim je la nih. semalam mintak lagi. aku tak bagi. dah sakit sok siapa yg susah...? obesiti tu kira sakit gak la kan...?

:)



.

Daddy Ziyyad said...

Budak kat China tu morbid obesity..probably multifactorial..diet yg salah, genetic predisposition....

PS: mulut sapa yg hazab sgt dok ngutuk baby org gemuk tu..mmg patut tenyeh cili aja

makdara TERdiva said...

kat rumah kita pantau tak bagi makan jajan cikedis sume..

tp kat sekolah disental sume..haishhh gerammm

Rozie said...

saya tak suka kalau org ckp anak org besar atau apa. mak ayah saya marah. selain tak baik, mengecilkan hati mak ayah budak tu jugak. yaya not like!

nuriL said...

ngape ar diorg invent junk food tu bg rasa2 sedap.
tapi mmg kena control nafsu makan ar bile cakap pasal junk food ni.

meleleh bila teringat walker biru ngeh3

DeLancrettLurpak said...

@Tijah
bangkrap la kantin,apakah sedap sambal nasik lemak kalau gune olive oil?

Kak jah, saya rasa kalau nak jaga diet budak2, kite kena suruh sekolah tutup aje kantin. budak2 kena bawak lunch pack dari rumah, tak gitu?

DeLancrettLurpak said...

@gedek!
ayah budak tu laaa.. kerana anak, ayah turutkan, hehehe

DeLancrettLurpak said...

@fika79
tu la, aku tgk orang over concern, kalau tak kasik makan junk food sebab tak sehat tu, aku tak kesah sgtla, tapi anak tak makan sayur or buah, tak pulak dia kesah kannn?

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
one stone lebih kurang 6.5kg...

DeLancrettLurpak said...

@Kazaztan Team
pasti ada limitnya kann? cuba kalau kite tak dibenarkan makan sambal, apa rasa kita, mcm gitu la rasa budak2, kannn?


kurus nye u!! jeles i!!

DeLancrettLurpak said...

@kucingorengemok
KOG, eskrem calong ke eskrem roti best?

banyak duit KOG leh beli ribena.. saya minum air asam boi jek, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

@- GC -
buleh, bak kata Cik Ina, blend carrot letak dalam bubur, sikit2 dia belaja la makan sayur..

cer la try makan sayur2, mana tau, dik pembawakan budak, boleh la pulak makan kannn. hehehhe

DeLancrettLurpak said...

@Ribbon Clown
budak tu makan 3 mangkuk nasi!

anak aku kan makan junk food, tapi sgt jarang ok dia mintak crisp masa pegi kedai, boleh kira dgn tangan.. tapi coke dalam botol, dia akan mintak, tapi dia tak minum banyak pun.. kalau makan KFC, dia hanya makan pop corn chicken and fries.. burger2 ni dia tak layan..

Aku kasik anak aku main PS3, tapi weekends.. dulu aku biar je dia main game dkt ipod touch, sampai tertido dia main, skang kami dah sorok dah ipod tu.. kena ada rules sikit.. nanti dia dah pandai mintak, baru aku beli kan dia PSP..

DeLancrettLurpak said...

@tasekM
obesiti tu kan lead tu heart problem..tu yg menakutkan.. eskrem tak leh makan selalu takut batuk kan.. heheheh..

DeLancrettLurpak said...

@Daddy Ziyyad
Mulut sapa lagi, kalau tak makcik2, kakak2 sedara.. kalau ikutkan mulut laser ku ini, ndak je ku fire.. tapi sabauuu!!!

DeLancrettLurpak said...

@makdara TERdiva
hehehe, kiranya balance la ek, takde le over, kat luar makan cikedis, kat rumah makan nasik! hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Rozie
kalau yaya pandai ckp masa tu, mesti dia kata "You're funny, you think you slim enough?!" hehehehe

DeLancrettLurpak said...

@nuriL
aku sebenonye lagi suke heavy food! sedappp!! bagi aku jajan ni once a week dpt pun cukup..

sambil type comment ni, aku tgh kunyah walker biru, hehehehhe...

~ Mamma Olyn ~ said...

Kesiann sgt tgk keadaan dia... da jd penyakit da tu..anak i ms lahir dua2 3.5kg, yg 2nd tu obes ms dia 5bulan, dlm chart da tanda merah da, ade ke plak nurse tu advice i jgn bagi susu badan kat dia, mau nangis anak i, cian tau.. so i wat cam ni, (skang anak i kedua2nya makan raw vege)stat dr 6bulan setiap hari i wat bekal moi(bubur nasi yea) gan carrot then blend. Kdg2 bayam/ubi/brocoli/peas + ikan bilis@telur@tauhu telur dll, yg penting kna ada sayur.. utk minum selain susu i bekal jus buah (epal/pear/orange/tembikai) bla da ada gigi i stat beli baby carrot/mix vege(i kukus bg lembut)bg dorg makan ms snack time, alhamdulillah dorg makan, ehemmm mamanye pun xmakan cam tu..haha. Junk food(crisp/choc/cikides) i bagi ari minggu je, tupun time dorg nampak parentnya tgk balun chocolate, klu x kitorg mkn time dorg tido..hehe. So alhamdulillah berat dorg normal & i cuma monitor junkfood dorg jela, skali skala makan:)

DeLancrettLurpak said...

@~ Mamma Olyn ~
i rasa kan kalau budak2 tu sekali sekala layan cikedis ke chocolate ke takdak masalah.. tapi kalau buleh, fast food jgn bg selalu kann?

lemongrass said...

I sekarang ni tgh fikir mcm mana nak kecikkan saiz my youngest sbb Dad n Mum dia dah berjaya kecikkan badan :-). She loves all food including the healthy ones but with her, she eats a bit too much of everything tu yg terbesar, hehehe.
For me, junk food is ok but the parents kena control lah. So far, my kids will always ask me kalau diaorang nak makan s'thing and I lah jadi general me limit kan the junk food. And they don't mind that.

~ Mamma Olyn ~ said...

betul2.. nama pun fast food, so kesannya mmg cepat, tetmbah dorg tgh membesar... ishh takut lak, kna beli sayur la jap g, ehek minggu ni xnampak lauk hijau pun dlm pinggan..huhu

Related Posts with Thumbnails