Thursday, 24 March 2011

Bila Otak Sengal...

Hari khamis yakni hari ini saya akan ke Birmingham, mengadap Mike. Dah jadik 3rd year student ni, jumpe Mike sekali sebulan je dah cukup. In my case, kalau jumpe tetiap minggu apa lah gunanya kalau kerja hanyalah secotet je yg siap. Orang lain yg semangatnya lebih kental tetiap minggu jumpa ok!

Kebiasaannya, hari sebelum pegi jumpe Mike adalah hari yg busy. Siapkan report la, siapkan coding la dan yg paling penting siapkan list things to discuss with him. Tapi malangnya, hari ini telah menjadik hari sengal saya. Data experiment ada dalam external harddisk yg hanya boleh dibukak oleh MAC. Dah la desktop iMac tu super selenge, nak copy ataupun nak compressed all the files pun lama nak mamp. Ajaibnya, MAC T-Bag pun tak leh bukak external harddisk itu. Saya nak amik data tu dan masukkan dalam codes fitting 3D-2D yang dah separa siap ini. Saya guna training data elok aje outcomenya tapi ada weird sikit. So, nak test samada working ke tidak dengan bukan training data. Lantas saya berkata ganasnya  kepada MAC itu, "Kau jgn main kasar dengan aku MAC, aku bako rumah Steve Jobs kang!!!". So, dalam kesengalan itu, pukul 1.30ptg, saya turun ke bawah dan buat ini.

Kaseh la yg bagi ilham buat karipap ni, thanks Kaseh :-)
Kaseh buat karipap sardin+telur rebus, saya buat karipap daging+kentang.
Ada 38 keping karipap semuanya.

Patut nye dapat 40 keping, tapi inti nya sudah abis dong!
So, jadik la kuih mayat.
Saya tak tau la org kampung mana kan, diorg panggil pastry karipap yg takde inti dan digoreng mcm gitu sebagai kuih mayat. Orang kata, kalau orang meninggal kat kawasan kampung diorg, diorg hidang kuih mayat ni dengan kopi utk sedara mara yg dtg. Ape ke kecoh beno nak hidang air kuih bagai, bukan ke ada orang meninggal, pelik tapi benar.


Lepas tu. untuk mencukupkan lagi kesengalan saya, saya telah membuat kek yg sepatutnya jadik mcm Kak Rima tapi sebab takde emulsifier and dark chocolate yg cukup, jadik la kek ini. Dan yang paling selenge adalah, kenapa kauuuu mesti membukit!!!
Oleh kerana saya sengal, saya tak perasan Kak Rima letak recipe tu utk half batter aje. Patut la nipis bebeno.

Dan oleh kerana ganache dah lama siap, gigih gak la tampal ganache itu yg colornya adalah coklat cair, huh!

Tak pernah-pernah saya masuk dapur waktu office hours, ini sebab otakku dah sengal.
Dah la tu. Cukup dah jadik orang sengal buat hari ni. Mari sambung menyesakkan kepala!!!

Photobucket

22 comments:

Tijah said...

hehehe.

kek tu kan...cacak satu anak patung atas dia pastu hias dgn cream. jadi la kek barbie. sbb bawah dia cam dah ada skirt kannnn?

larikkk...

Melissa Imran said...

cantek karipap akak. meleleh air liur saya tgk

- GC - said...

biar rupa membukit, tapi rasa sangat mantoppp.. bila makan, nak makan lagi,dan lagi..

kucingorengemok said...

kita pun menyampah orang sibuk hidang² food time ada orang mati, semak lah, orang yang datang ziarah pun serba salah jadinya

Kaseh said...

betol2 sepatutnya mana leh hidang makanan kan time org meninggal... pasni kaseh nak belajar buat kek pulaks..muehehe

somuffins said...

DLL
Ada hikmah disebalik kesesakan kepala dan kesengalan. Siapa nak kasi karipap n choc cake (kalau tak buat sendiwi), kan?

Part membukit tu, Chef 1 pun pernah buat kek cam tu. Not to worry, katanya .. :-)

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Otak sengal boleh jadikan orang rajin ye.contohnya ko. boleh buat karipap, sekaligus buat kek.bagus.

bujal X said...

saya tersedak tengok fizikal kek tu~hahaahaha~~

Kazaztan Team said...

tabik kamu...sengal2 kamu berjaya buat 38 biji karipap siap berklim cantik...+ half batter chocolate cake yg membukit...TABIKkkkkk

Ribbon Clown said...

kalau ko tanak kek ko membukit, ko balut ko nyer cake pan tu ng wet tea towel seblom ko masuk lam oven.. nati flat la top cake tuh ;D

jgn sengal2.. kem salam mike =p pas dah jupe mike, gi la makan kat tpt ko suka tuh..pe tah nama =p

DeLancrettLurpak said...

@Tijah
kek barbie african-american kahhh? wakakakakakaka....

DeLancrettLurpak said...

@Melissa Imran
meh ler, banyak lagi ni farrah oi, hehehe

DeLancrettLurpak said...

@- GC -
alamak GC! Kurang manis la pulakkk!!!

DeLancrettLurpak said...

@kucingorengemok
dia nak tunjuk skill memasak masa time pressure kot, btol tak KOG?

DeLancrettLurpak said...

@Kaseh
start with a simple chocolate cake.. mesti rasa best je kalau jadik.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

@somuffins
Alhamdulillah CikSom, dah lama I mengidam nak makan karipap tauuu

ye ke Chef wan pun pernah jadik cenggitu keknya?

DeLancrettLurpak said...

@Cik Ina minat Do do Cheng
Otak sengal tang lain, tang makan elok aje Cik Ina, hhehehe

DeLancrettLurpak said...

@bujal X
Masa saya buat entry ini, saya teringat kamu, saya kata "mesti bujal gelakkan saya" hehehehe..

kan betol!

DeLancrettLurpak said...

@Kazaztan Team
saya suka makan.. hehehe.. sebab tu bab makan saya laju aje.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

@Ribbon Clown
baru sudah jumpe mike ni.. dah aku dah makan tempat best jugak, malam kang aku cer citer cer citer, hehehe

~ Mamma Olyn ~ said...

lorr.. awat jadi lagu tu kek mu..xpe yg penting sodappp, xkesah da rupa cemmana skalipun kan:D, eheeeehhhee terliurrrr arr tgk karipap tuuu, da lama nak wat tp knapa segan semcm je, minta ckit:)

DeLancrettLurpak said...

@~ Mamma Olyn ~
buat la karipa mamma olyn, sekali buat, biar sampai 40-50 keping, pastu frozen kan.. agak2 nak makan, baru goreng, hehehe

Related Posts with Thumbnails