Tuesday, 8 February 2011

Tampopo and Suspension Bridge

Ayu, Ali, Zigzig and Fazira spent their weekends in Bristol. Dah plan nak pi tengok wayang on Sunday. We all booking Megamind. Tapi tukang booking yg over confident kata dah pilih Vue location yang dkt Longwell Green. Sekali cocok kad dkt mesin pick-up ticket tu, alih-alih takda booking. Sekali check dkt email, rupanya terbooking dkt Vue Cribbs Causeway, nasib baik simpan email itu didalam henpon and nasib baik jugak keluar awal gila. So, sempat la pi Cribbs Causeway. 


Saya suka gila cerita Megamind itu. Tapi lawaknya adalah untuk org besar lah kot. So, Yaya-Yayen nampak kebosanan. Dia kata "Yaya not like this, Yaya wants Tinkerbell".  So, keje Yaya-Yayen adalah gelak-gelak time lagu-lagu keluar, pastu makan popcorn and minum air, pastu suap mak pak dia makan popcorn pastu baling popcorn kat lantai. Bagus!


Lepas tu kami pi makan dkt Tampopo. Fazira kata Laksa Singapore kat Tampopo sedap. So, saya nak makan Laksa Singapore. Dan inilah first time saya makan Laksa Singapore, dan ianya sedap! Tapi kalau orang yg dah biasa makan, mesti boleh komen lagi membina dari saya lah.  Ianya cukup rasa lah, kalau omputihs makan confirm dia kata pedas gile, tapi bagi saya, hanya 10% pedas, seriously.



T-Bag makan Nyonya Chicken and Lime with Jasmine Rice. Dalam bahasa melayunya, ayam masak lemak dengan nasi putih. Tapi masak lemak ini takde feel langsung, itu kata T-Bag. 



Saya lepas makan, confirm nak usha-usha menu dessert, kalau ada yg menarik, confirm saya order. Saya nampak ini.

Sebab taktau nak pronounce yg itu, saya tunjuk aje guna jari dekat menu tu. Inilah dia.

Texture wise bagi pulut itu, mmg bagus la, lembut gitu. Tapi taste wise, hadui laaa. Bukan ke patutnye dia steamed the pulut with coconut milk. Yg kau pegi tempekkan santan macam gitu tu apasal der?! Takde rasa santan, so takde lemak manis gitu. Mango pun tak manis, ini bukan Harum Manis, ini harum takda, manis pun yilek. 

Lepas tu nampak Bubur Pulut Hitam atas menu.
Mesti dia tulis nama menu ikut how they pronounce it kannn? 

Lepas makan tapi tak berapa nak kenyang, heheheh, kami pi masuk ZARA kejap (ZARA sale oi!) pastu pi Suspension Bridge. Dah berapa  kali dah dok bayar tol Suspension Bridge itu, tapi tak penah turun, jalan-jalan and ambik gambaq. So, kali ini sebab bawak tetamu Birmingham, kami pun meringankan tulang untuk jalan-jalan.

Sapa suruh ambik gambaq masa winter, inilah kekdahnye, gloomy sajo.

Ada gak reminder kat situ.
Bukanlah maksudnye, kalau nak bunuh diri, bagitau dulu, so that kami bawak plastic hitam. Bahaya oi org depressed ni, sile toleh kiri dan kanan anda, mari bertanya orang kiri kanan anda, adakah anda depressed? 


Lepas makan-makan lagi dekat rumah, tetamu Birmingham pun pulang. 
Datanglah lagi orang Birmingham, selain dari tau fu fa, bolehla jugak bawak kebab Big John kalau nak, heheheheh.

Photobucket

29 comments:

kucingorengemok said...

teringat phoebe and earl, the supplies manager, hahaha

Cik Ina minat Do do Cheng said...

kuning cam tu masak lemak tak de umphh, mesti tak pedas tu.selalu yang pedas baru umpph.

Daddy Ziyyad said...

How much for the ayam masak lemak + jasmine rice tu?

Kalau tgk kaler, mmg macam kureng lah kan rasanya...

Ada sambal belacan tak :P

Ms.Lilies said...

kalo aku dtg sana???



ceh angan2 hahaha

somuffins said...

DLL
Cam berjanji plak kita. Antara benua punya selera cam sama jer, haha. Last 3 days, I makan kat rest. Thai yg baru dibukak. I oder dessert yg sama cam you oder tapi dah kehabisan plak. Sigh.. terus oder TubTimKrob (water chestnut tu).

gedek! said...

Wow! Ini menu untok orang kelas atasan...! PAkcik kedai mamak je....

bujal X said...

saya cumburu kamu~makan sedap selalu~

Lady Arween said...

pernah terkena gak..makan kat thailand..pulut n mangga..mangga tu tak manis..masam lagi ada..

Mak Piah said...

mak aiii yai...telan aek lioq.

btw, Mak Piah masak nasik tomato ikut resepi DLL. Thank U tau...:)

DeLancrettLurpak said...

KOG : "Okay, I don’t need any toner because I’m going to kill myself."..
hahahhaha..


nak jugak jual toner kannn?

DeLancrettLurpak said...

Cik Ina M.D.D.C : betol, kalau nenek sedara saya masak perut masak lemak cili api, perhhhh, berasap montot tauuu

DeLancrettLurpak said...

Daddy Ziyyad :kalau nak pengsan, please tlg convert ke RM, GBP9.85, hehehehe


jgn harap ada sambal belacan, confirm tak laku, heheheh

DeLancrettLurpak said...

K.Mimi: eh takde masalah, dtg lahh sini..


bodek la en bos sikit.. mana tau, tahun depan dah buleh berjalan ke sini, sebab mek ayra pun dah besar, kannn?

DeLancrettLurpak said...

CikSom: Sedap ehh TubTimKrob tu? rupanya mcm mengiurkan, tapi i takut manis letingg, tu pasal tak penah order...

DeLancrettLurpak said...

Gedek: Mana ader wehhh, ini menu kelas bawahan dkt Thailand, rasanyalah, hehehehhehe

DeLancrettLurpak said...

Bujal: Saya makan sedap (makan luar) seminggu sekali saja, hari-hari lain saya makan masakan sendiri.. pun sedap juga .. hahahahhaha

DeLancrettLurpak said...

Lady Arween: rasa macam amarah kannn? frust gilaa tauu

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah: Sedap tak nasi tomato you Mak Piah.. leh la bawak bekal ke Paris, mana tau takda selera asik makan croissant aje.. hehehehe

Mak Piah said...

Jadik. Tapi tak berapa nak sedap.. hiks.. nanti MP akan berusaha lagik.
:P gi paris bawak mie cawan jek..:P
ngeh ngeh ngeh

Lady of Leisure said...

harumanis kat perlis nanti sekitar bulan 4-5 ada lah.. biasanya dalam pulut tu letak santan skit baru sedap and santan extra pun dikasi jugak, so bila nak makan kita tuang skit santan atas pulut then gaul dengan mangga and ngap..
suka makan pulut eh? pulut makan dengan ikan masin n kelapa parut suka tak? lagi satu pulut ayam? i kalau jumpa pulut2 sedap ni memang i makan bersungguh-sungguh.. hehe..

nurhanzs co said...

cop cop..
mana nak dpt tau fu fa kat birm ni?
tak tahu pun... heh

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah: Nasi tomato tu kurang kasih sayang gamaknye.. wakkakaka..

makan mi cawan takpe, jgn makan mi cawan, sudehhhh, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

LL : Saya tak penah makan pulut, dgn ikan kering and kelapa.. makan dengan ubi kayu pernahlahh.. nanti buleh cuba, hehheheh.. tu la, seingat I masa makan dkt restoran Thai dkt Mesia, dia akan kukus sikit dgn santan, then dia akan bg extra santan.. ni tak pun, lebih ke rasa masin, frust tauuu

DeLancrettLurpak said...

Kak Nita: Tau fu fa ada dkt Soy Cafe.. sedappppp!!! Makan panas2, masyukkkk!!!

norh said...

pulut mangga tu, persembahan ja menarik, tapi tidak pada rasanya ye..

DeLancrettLurpak said...

Norh: Presentation aje superb, tapi tasteless.. eh jap, masin pun taste gak kan.. hehehe

~ Mamma Olyn ~ said...

sedapnye dessert pulut tu, trliur beb! xsabar nak tunggu musim harum manis nak dekat da, eh nnti u try pulut +ikan kering + kelapa parut cam LL suggest tu..fuhh pekena gan kopi hitam, klu balik kampung nenek i slalu wat bfast cam gitu, lps tu berat mata, bahaya toi..hehe

DeLancrettLurpak said...

Mamma Olyn: Pulut tu tanak macam biasa ke? ke mesti dgn santan gak?

~ Mamma Olyn ~ said...

i xpenah la wat tp yg selalu dok nengok nenek wat 1st rendam dulu beras pulut + serbuk kunyit + asam keping tu dlm 3 jam lbih cam tu, lps tu kukus cam biasa(lapik daun pisang), bila wap naik @ agak pulut da separuh masak, angkat keluar gaul gan santan + garam + gula, kukus semula sampe masak.. hrmm sedap makan gan mempelam harum manis/ ikan kering lagi bessstt

Related Posts with Thumbnails