Wednesday, 9 February 2011

Pantun Lauk Hari Ini

Tengok Zarin buat sambal tempoyak,
Nafsu makan pun membuak - buak.
Kite pun nak buat jugak,
Apa lagi sinsing lengan, jom masak.


Ku blend bawang, ikan bilis dan cili api.
Letak minyak, terus ku tumis dalam kuali,
Dah naik bau, barulah aku pegi korek peti,
Rupanya tempoyak dah jadik fungi.


Cisss!!! Itu kata aku dalam hati.
Terpaksalah aku gigit jari,
Takpe, bulan lapan pun dah tak lama lagi
Nanti kau belasahlah tempoyak sampai kau pening hingga ke pagi.

Sambal goreng best!

Sup ayam simple, tapi lazat sekali!

Sambal goreng, sup ayam, lauk hari ni.
Makan panas-panas, slurrrrpp, menjilat jari
Mommy Daddy makan tak tengok kanan kiri
Masing -masing menambah 2-3 kali.


Yaya-Yayen pulak hanya makan biskut marie.
Jangan kata kita nak buli
Eleh, sebenonye dia mmg tak suke nak makan nasi.
Dah nama pun omputih celup, asik nak makan spagetti



Photobucket

26 comments:

Faizal n Fashitah said...

Masuk blog Lurpak perlahan-lahan,
Mengintai entri macam polis,
Sedapnya masakan teringin nak makan,
Sila kirimkan ke sini plis.

kucingorengemok said...

saya merasakan sup ayam itu best juga melihat kepada warna kuahnya yang keruh... saya malas buat pantun... saya macam skema sikit hari ini, kenapa ye? :)

bujal X said...

da lama tak makan masakan melayu~

haha~gile eksen saya~

Daddy Ziyyad said...

sekilo deroyan berapa pound sterling ? :P

AizA Si LovEmoNEy said...

kenapa rhyme pantun tu macam syair and gurindam jer

Ms.Lilies said...

Ko sebut tempoyak aku pun kepingin ha....

Haaaaaa ado org jual duyan kat smpg umah aku....harus ku beli nnt

- GC - said...

ternampak sup bunjut dalam sup ayam,
memang sah la itu sup ayam.


(pantun 2 kerat)

DeLancrettLurpak said...

Faizal: Apa hal masuk blog tok perlahan-lahan? Takut dikepong asuk kaa? hehehehehe

DeLancrettLurpak said...

KOG: Sebab hari rabu biasanya hari perhimpunan kat sekolah saya, so kena skema.. eh jap, tu sekolah saya, bukan sekolah KOG, heheheheh

DeLancrettLurpak said...

Bujal: Kamu mmg eksyen tahap naga.. cisss!!!



Kamu makan pisang, makanan monyet, heheheheh

DeLancrettLurpak said...

DaddyZiyyad: Kalau frozen nearly 8pound per kg.. kalau tak silap, yg fresh, satu biji lebih kurang 2-3kg = 57++pound.. sila nangiss..hehehheheh

DeLancrettLurpak said...

Aiza: Itu pantun pemalas..hehehehehe

DeLancrettLurpak said...

K.Mimi: Apa ke heynye deme beli deghoyan dkt Kajang, cer balik Perak, lagi best ye dakk?

DeLancrettLurpak said...

GC : Itu pantun tak aci namanya.. sebab ambik perkataan sama dihujung, cisss!!!

malu I tau, u nampak sup bunjut, tak sempat I nak sorok, heheheheh

somuffins said...

DLL
Masa makan bertiga tu, takde sesi berbalas pantun ke? :-)

P/S: Dont forget to try my version of sambal hijau k?

DeLancrettLurpak said...

CikSom: Dah mmg tak angkat muka, apatah lagi nak berbalas pantun, lapaaaarrrr.. hehehheheh


Orait,nak try sambal itu tapi nak tunggu masak ayam masak kicap. Ntah taktau apsal kena tunggu masak lauk itu, heheheheh

zarin said...

uhuhu siap ada pantun lagi tuh ;-)
tk jd sambal tempoyak tp jd sambal goreng pun lajat gak tu

nuriL said...

aku dah karang separuh..
tapi aku tak sudahkn pantun..
sebab aku jd kecuq perut tgk resepi :P
wohaa

DeLancrettLurpak said...

Zarin: Mmg lajatttt!!! Next time kena try CikSom punya sambal hijau, sambal tempoyak kena letak dalam list-to-eat, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Nuril: Ko takde ke kawan-kawan yg bukak restoren yg perlu aku review, meh aku gi makan, hehhehe..

psst:aku dengar 2-3org budak KK bukak restoren, btolkah?

fika79 said...

bangun pagi makan nasi,
nasi makan bukan sepinggan,
simpanan aku pun salu ber fungi,
at last aku jugak yang kempunan..

hahahhahah..

aliaaroslan said...

omputih celup - i like..

botak dulu makan nasi putih sahaja atau speghetti sahaja. lauk-lauk tak main. air pulak air mineral. saja

tapi, masuk saja sekolah di malaysia, balik rumah mintak ayam masak merah. teruk mama ayah pengsan dengar.

esoknya mintak milo ais. lagi pengsan.

efek dan tarikan makanan malaysia.

DeLancrettLurpak said...

Fika79: Jom balik raya di Malaysia.. leh makan tempoyak oiii.. hehehehe


apa kelas masa raya makan tempoyak ek? eh suka laahh... hehehe

DeLancrettLurpak said...

Aliaa: Tu pasal botak berslang abihhh... dia kena celup dgn coating omputih masa kecik2, hehehehhe

nuriL said...

aah. ade2 aku pun perasan pasal kengkawan zaman hingusan kita ada restoran...

cume aku tak dapt invitation ke opening restoren diorg tu..

perh terbayeek ni kalau ko p review :P

DeLancrettLurpak said...

Yanot: Heheheh.. kot depa sponsor tiket pulang ke Malaya lagi best,hahahah, gilo!

Related Posts with Thumbnails