Saturday, 19 February 2011

"I'm Really Really Really Cross!"

Itu lah favourite sentence si Yaya-Yayen sekarang ni, especially kalau terkasar sikit dengan dia. Budak ni makin banyak vocab dari Mommy dia, dah pandai guna past tense and present continuous tense sebab sebelum ni semua present tense ajo . Kena suruh dia belajar lebih sikit, sebab tahun depan dia kena check thesis mak dia, heheheh.


Dua malam sudah, Yaya-Yayen minum susu sampai 5 bottles (each bottle 220ml) over a night, pukul 7.30pm (sebelum tido), pukul 9.30pm, 11.30pm, 2am dan 7.00am. Padahal dah makan dinner. Over sungguh!! So malam semalam, saya dah nekad nak bagi pengajaran sikit. Sebelum tido saya bagi susu 220ml. Pukul 9.45pm, dia merengek mintak susu. Kami buat taktau. Sekali ia jadik tangisan yang menghiris hati and at the same time menyakitkan telinga! Seriously! Saya mula-mula pujuk tapi biasalah tak makan pujukan. Saya buat taktau aje. Laaaaaagi kuat dia melalak.  Pastu kepala saya pun nyut nyut nyut. Dia melalak sampai pukul 11.30pm. Pastu saya tahu kalau lama sangat, itu tandanya dia haus. Saya bawak dia pegi bilik study saya, dengan api yg terang berderang, saya berdirikan dia and suruh tengok saya, saya warning dia," if I give you susu then you have to sleep, no more susu till morning". Dia kata "yes" sambil melalak. Saya tambah lagi, "Stop crying or else, no susu!". Terus dia tutup mulut. Lepas minum susu, sungguhla mamat tu tido, penat melalak la kot. Pukul 3 lebih kot, dia mintak lagi, pastu daddy dia kata "sleep yaya!". Terus tak bunyi and tido. Elok bangun tido, saya kata "no susu, unless you wash first, change nappy and wear your Class 4 shirt". Ok aje. Ye,saya sedang belajar marah guna perkataan bukan guna tangan, tapi kadang-kadang geraaaaaam, rasa nak cubit aje!


Sebenarnya, menurut kata si Health Visitor, budak macam Yaya-Yayen ni dah terbiasa nak tido mesti di-lullaby kan dengan botol susu. Tu pasal la tak leh cerai susu botol.  Same goes utk budak yang pakai dummy. Diorg pesan kat saya jugak, kalau buleh jangan bagi guna botol dah. And kalau budak tu nangis tengah malam, kejut dan suruh minum ayo masak. Rosak gigi especially budak yg suka gigit teat bottle masa tgh tido. Yaya-Yayen hanya minum, dia tak gigit, lepas sudah minum dia akan make sure kita ambik botol dr tangan dia. Masalahnye, Yaya-Yayen mmg tak suka minum ayo minum dari kecik. Masa umur dia 10 hari, saya nak naik flight dari Kuching ke KL, Yaya-Yayen nak susu, awal cenggitu still breastfeed, tapi masalahnya dah nak boarding flight, mak dia pulak sengal tak ready kan susu yg dipump, so nak tak nak kena bagi ayo masak, dia punya nangis, horror ok! Try banyak kali bagi dia, still tak mau gak. Kat sekolah pun dia minum ayo masak, buat syarat aje.

Rasanya dah sebulan lebih kot dia masuk school nursery tu. Cikgu kat sini kan suka bagi sticker. Yaya-Yayen berjaya dapat 2 stickers setakat ni. Huiiii, bangga gila muka dia masa dia kata "Mrs Pope gave to Yaya this sticker, not to Mommy". Cheh, macam la orang nak sgt sticker dia!

Dia dpt sticker ni masa dia buat snail replica guna salt dough.

Yang ni masa dia belajar main bola apa ntah dengan kawan dia.

Tadi dia jadik teacher's special helper. Dia kena tlg cikgu ckp dkt kawan-kawan "2 minutes" sambil goyang bell. So, kawan-kawan kena get ready utk stop playing or whatever they're doing and duduk diam-diam utk next activitiy. Masa singing time, special helper leh duduk atas kerusi sambil pegang teddy bear (motip?), budak lain duduk atas carpet. Kira special helper ni macam pengawas la kot. Tetiap hari different kid yg jadik special helper.


Ok korang. Sudah malam, wa mau tido.
Layanlah lagu yg menurut Yaya-Yayen "Mommy, this is a good night song".


27 comments:

Kazaztan Team said...

adakah yaya-yayen nie 2 org bdk kembar...atau sorg bdk yg nameye di gandakan ikut kesedapan mommy ye...ehehehehe...

DeLancrettLurpak said...

Kazaztan: ternyatalah anggapanmu on the latter one itu benar belaka, heheeh..

sorang budak kecik, yg dulu masa baru belajar ckp, kalau marah, dia akan mengaum mcm lion=yayen.. konon2 kasik kita takut laaa...

Cik Ina minat Do do Cheng said...

samalah cam firdaus, 5 tahun masih nak botol sebelum masuk tdiur.makcik dah geram, buang botol dia. nasib baik dia paham, sekarang dah tak de lagi nak botol. Banyak yayen hisap susu.lapar kot.

DeLancrettLurpak said...

Cik Ina M.D.D.C: Dia makan banyak tau. minum air banyak juga. pastu seblum tido minum susu lagi. aiyaaa!!!

masa kecik2 dulu, sebab mak dah beranak adik yg bongsu, along kena berhenti minum susu, maklumlah ekonomi parents saya tak stabil mana, abah gergaji botol susu along depan along dkt tong sampah nenek. terkedu weh tgk masa tuuu...

Daddy Ziyyad said...

It's a habit, bukan sebab lapar.
Each child has their own habit..ada yg nak gentel rambut mak dia, ada yg kena hisap puting, ada yg nak bertepuk b4 tido..

I assume yaya is 3-4 years old kan? Quite a lot tu dia minum malam2 mcm tu

DeLancrettLurpak said...

DaddyZiyyad: Begitulah kiranya. Mcm health visitor kata, it's kind lullaby to children..

a'ah, 3++ years. They say a child this age should be consuming 2 bottles max per day.. scary la pulak kannn sebab anak patik sampai 5 botol!

aliaaroslan said...

wah, kaedah kak mimah ialah kaedah sama yang saya belajar masa jadi teacher assisstant untuk class year 1 & 2 kat salah satu sekolah rendah kat notts ni. masa dulu la, masa buat practical internship. ajar guna perkataan bukan tangan. tapi, compare dengan anak mat saleh, budak melayu lagi senang nak diasuh.

syabat yaya! nanti collect sticket banyak2. boleh stick kat kreta mummy ok!

noir said...

im a staunch believer of guna kata2. that's a nice pic. cite2 gini buat i rindu those moments my boys masih kecik. nak ulang the experience kedai dah tutup pulak :)

marahman said...

wah...kalau aku yg dengar lagu BEP sblm tido, kompom tak tido 2-3 hari nih...:p

Lady of Leisure said...

oo gitu maknanya kita kene tegas la kan.. amboi dia layan Black eyed peas hihi

somuffins said...

YY minum berulang kali cam tu, surely nappynya basah lencun. Lencun tak? Takut jer nappy tu tak terbendung terus mengalir kat tilam.. (ehh.. whylah I sebuk aje ek? hehe).

Kadang2 mmg tak perlu guna 'kekerasan' kat anak2 tapi ada kalanya amat perlu *esp bila hormon2 emak collide with each another*

DrSinga said...

hoh!!??
banyaknya Yayayayen minum susu malam2!!!
poning pala bangun banyak kali tu!!
saya berasa sangat sedap tidur kerana BudakDebab minum susu sebelum tidur dan krohhhhhhhh bersama2 ibunya sampai pagi...
kecuali ibunya diganggu oleh ayahnya...heheheeeee..

Mak Piah said...

ok aaa YY gerak nak susu. Pas tu dia tido. errrr....paknya tak mintak lak eh..lol.* muka jahat giler*

makcikkantin said...

alahai kesian Lupark kan? Nak stadi lagi, anak meragam lagi....mana tak hangen. sabor sabor....

DeLancrettLurpak said...

Aliaa: Wahhh, Aliaa ni mesti ckp org putih berabuk abis kan.. bukan nak senang nak paham budak kecik ckp apa tauu.. naik tergeliat telinga nak translate...

DeLancrettLurpak said...

Noir: Tunggu branch kedai bukak pulak la= cucu you, hehehehhe

DeLancrettLurpak said...

Manny: Jangan ko bertandak atas tilam udahhh.. sik hal oh, org japan ni tido atas katil nak?

DeLancrettLurpak said...

LL: a'ah, kena tunjuk sapa boss, heheheh.. dia layan semua lagu yg boleh layan utk dance, hehehhe

DeLancrettLurpak said...

CikSom: Sebelum ni, I rajin je pelepap dkt betis dia, tapi I tgk dia balas balik which is not good, takut dia buat kat kawan sekolah, so I stop doing that...

Huii, mau tak lencun, I geram sebab malam yg dia minum susu 5 kali tu, I tukar nappy at 7 before he slept, then at 11pm, sekali bangun kul 7am, bocor daaa.. abis cadar, duvet semua, dugaan sungguh!

DeLancrettLurpak said...

Ibusinga: Kalau selalu kena ganggu dengan ayahnya, tak pasal2 dpt adik utk budakdebab, tapi besttt kan dpt anak lagi satu, heheheh

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah: Kepala ku ting tong sebab bangun banyak kali.. jgn la berani nak kacau,nak kena ribut taufan, sile laaa.. hahahahhaha

DeLancrettLurpak said...

MakcikKantin: huihh, mmg banyak bersabor, tapi dah nama anak kann? sayang tapi geraam! hehehhehe

gedek! said...

saya time tido di-lullaby kan oleh lagu rock...

pelik tapi benar...!

DeLancrettLurpak said...

Gedek!: Saya pun ada kawan mcm awak.. Tidor dengan lagu heavymetal, macamana korang tido eh, tak ngigau ape! heheheh

Ribbon Clown said...

mimah, sooo Thomas and the fat controller..heheh

Adam awal2 dulu tanak minum air..aku ajar dia minum dlm cawan, excited nak try plak..so since then, aku bg dia minum lam cawan..cuba la ko beli cawan thomas kat yaya yayen hehehe..

comel la Yaya dah cakap..tak sabar nak tunggu adam cakap plak.. skang seme gibberish and vocab yg aku paham less tahn 30 kot..huhu

DeLancrettLurpak said...

Pe'jah: Yaya dah umur 3 tahun lebih la, confirm amukan tak mau.. Lagipun aku dah pernah cuba pakai cawan roary racing car laa, ben 10 la, haraaaam!!!

Anak aku banyak auta. Kalau time dia tgh makan, kite mintak sikit tapi dia taknak share, dia kata "no, it's too yucky mucky" takpun dia kata "no,it's too yaya".. ntah hapa hapa..

Ribbon Clown said...

hahaha..auta boleh tahan hahaha.. tiba masa nanti minumlah si yaya hahaha..

Related Posts with Thumbnails