Thursday, 3 February 2011

Crime Map and Mee Goreng + Ayam Goreng Lada Hitam

According to last year's report, our home area has the highest crime rate in Bristol.
Seriously, takut pulak dengor kan.
Tapi setelah tgk dkt Crime Map ni, tak la takut sgt kot.

Ni rumah sapa la ni, ada 2 ASBO (Anti Social Behaviour Order) cases, sebelah rumah pulak tu, ish ish ish.

Bile dah masuk kan postcode, dptla stats yg mcm ini. And bila click number2 yg appear dkt map tu, dia akan state which type of crime. For example, yg kat atas tu, yg no 2 tu bile diclick, dia katakan ada 2 ASBO cases.

So sapa-sapa yg nak carik rumah utk disewa dkt UK ini, sila la guna kemudahan ini. Check dulu tempat yg dipindah tu, kot la kena tempat yg tak elok kann.


Dah jangan pening-pening tengok crime rates yg over itu, mari makan mee goreng. Hoih, ini bukan mee goreng mamak. Ni Mee Goreng keturunan Bugis+Jawa+Minang. Eh melayukah aku?



Lawan kan pulak dengan ayam goreng lada hitam, perhhhh.


Resipe Kak Dayang Jack yg saya guna ni. Kak Dayang, kmk ngkah sitok oo, thanks :)

AYAM GORENG LADA HITAM
Ingredients:
1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong ikut suka)
3 biji bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (dikisar)
sedikit sos lada hitam - optional
2 sb kicap pekat
1 sb sos tomato
1 sb sos cili
1 sudu makan lada hitam (ditumbuk) 
garam dan gula secukupnya

Method:
1. Rebuskan ayam bersama sedikit garam hingga 1/2 masak. Kemudian ditos.
2. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perapkan sebentar atau semalaman.
3. Goreng hingga masak. 
4. Hidangkan bersama sos cili jika suka


The best part adalah menggoreng ayam ni sebab satu rumah bau sedap! Pada sapa-sapa yg dah takde idea nak buat lauk ayam jenis apa tapi taknak makan lauk lain, masak la ayam lada hitam. 

Dah la tu, mari buat kerja ya student sekalian, hehehehe.

Photobucket

13 comments:

Ms.Lilies said...

ko dan mkakanan ko...sentiasa buat aku merembes tawwww

DJ Dayang said...

u're welcome dear...

alu lapar kmk tok nanggar ayam goreng yg dipolah ktk ya...menggugat diet kmk jak...hehe

Daddy Ziyyad said...

Thanks for the info sis (hihih...macam lah nak beli real eatate kat sana pun)..:P

I wish kat malaysia soon ada info mcm ni..

Lady of Leisure said...

sedapnyaaa.. i today tensen la nak masak tak boleh, sakit kpl berdenyut2 tapi perut lapar, kedai blakang rumah lak tutup sbb cny..
kan bagus kalau u boleh hulur2 skit ayam goreng tu ikut celah skrin ni kan hehe

Fazira said...

lorrrr...mati2 fazira ingat tu rumah Kak Mimah... 3 kali pandang baru tahu rumah sapa...hehehehehehh....

Ohhhh....rumah yg ada no crime no '2' memang polis selalu datang... bukan setakat 1-2 bijik kereta...sekali tu fazira nampai siap 4-5 buah bijik keta datang

DeLancrettLurpak said...

K.Mimi: Awwwww!!! Sedapp tauu!! Sile telan air liur.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

K.Dyg: Nyaman aih manok dipolah kedak ya.. mun ada recipe manok lain, padah o, husband kmk suka menar makan manok pia koh..

DeLancrettLurpak said...

DaddyZiyyad: Saya pun harap beno PDRM ada system mcm ni.. Harapan saya yg satu lagi adalah utk speed up time buat report police.. rumah saya kena rompak, police dtg 3-4 jam kemudian, lepas tu dia pulak yg over menyumpah seranah, padahal yg lost nearly 20k tu saya.. ampeh kannn?

DeLancrettLurpak said...

LL: I pun sakit kepala dah 2-3 hari..stress kot... apa kata suruh je husband u je masak... hehehe.. sedap kot kadang2 husband kita masak.. hhehe

Cik Ina minat Do do Cheng said...

terliur jap makcik, lepas ni bolehlah makcik cuba.tumpang lalu ye ambik resepi.rajin ko masak ye.

DeLancrettLurpak said...

Fazira: Hehehe.. dah bgtau sama housemate Fazira lom pasal crime map ni?

DeLancrettLurpak said...

Cik Ina M.D.D.C : Sile sile, buat mcm rumah sendiri.. Kalau tak masak, kena makan kat luar, kalau makan kat luar, tak sampai ujung bulan, poket pun makin nipis, tak gitu?

bobotnear said...

mimah..lepas pindah tau..memula dulu bebudak tu kan suka lepak depan umah...tp so far takde lah pula kacau..kalau dah very week police check..sure depa tak berani..hopedully oklah

Related Posts with Thumbnails