Thursday, 27 January 2011

Orang Stim, Ko Pun Nak Stim...

Matikla dituduh melucah merata-rata. Tengok kat blog K.Mimi, dia menyetim. Dia kata senang, eh apa lak tak senang, sile tgk methodnya, 3 perkataan je okeh!

Recipe ni utk org yang ada ciri - ciri berikut:
1. Ada steamer (kebanyakan rice cooker dia dah bagi bakul steamer sekali kan?)
2. Feeling -feeling nak makan makanan sehat
3. Kemalasan melanda

Saya mmg lengkap lah ciri-ciri di atas especially ciri no 3 tu, bukan mainlah malas oi. So masuk ke blog tuan empunya recipe and copy. K.Dalila, saya kasik tempek sini eh recipe, terima kaseyyy.

Ingredients:
1. Ayam dipotong kecil2 
2. Bawang putih
3. Bwg merah
4. Halia
5. Serai
6. Lada kecik
7. Kicap manis
8. Sos tiram 
9. Minyak bijan
10. Carrot (saya tambah yg ini)
11. Daun bawang (saya tambah yg ini  juga)

Method:
1. Gaul dan kukus.


Sedap ok!
Tak letak garam and air pun, tapi rasa adalah mantap siap berladung kuahnya!
Kalau semua spital masak gini, memang confirm pelawat takde chance nak ngendeng2 pesakit (biasa pelawat yang ada talian darah yg gemor mengendeng kannn?)
Kang bila kenduri, ada yg order catering dari spital ni kangggg.


Pssst: Nasi tomato dkt spital Tunku Ampuan Afzan, Kuantan adalah sedap. Itu hasil ngendengan bila abah saya masuk spital sebab operate mata, heheheh.

Photobucket

18 comments:

bujal X said...

pagi2 buat saya stim.

DeLancrettLurpak said...

Bujal: Coiiii, bahaya ni, tepon Mamaainul, balik rumah cepattt..


Kamu pikir apa? Balik rumah, stim kan ayam laaa....

Ribbon Clown said...

sedaplah.. aku pun rasa nak stim je hari nih..hehe

Daddy Ziyyad said...

Stim tgk makanan tu....
Nak suruh my wife cuba lah...

:)

d.a.m.i.q.u.l.a said...

ala takde steamer.rebus je leh tak?

Ms.Lilies said...

sedapkan?
senang plak tu...tu psl aku try tu ari hahaha

tasekM said...

tak bulih jadi nih... ai pun tak nk stim gak la...




.

en_me said...

sodappnyerr makk.. ehehe

DeLancrettLurpak said...

Pe'jah: Stim yg tak stim,letak banyak sikit sayur, takyah makan nasik, yum yum!!!

DeLancrettLurpak said...

DaddyZiyyad: Sambil buat ini, boleh kemas rumah, lipat baju, jimaaaaat masa!! hehehehe

DeLancrettLurpak said...

Damiqula: Kalau rebus, dah ilang manis ayamnye yang oi.. hehehe..pergi pinjam steamer jiran cepat. heeheehehe

DeLancrettLurpak said...

K.Mimi: Confirm saya masak lauk ini bila saya rasa malas tahap gaban.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

Tasek M: Sile -sile.. senang dan sedapp!!! Kalau buat nasi ayam, pun ok gak ni..

DeLancrettLurpak said...

en_me: mmg sedappp, tak cukup 2 ketol ayam tauuuu

afendi ariff said...

tajuk ko len mcm ek sis?
heh!

DeLancrettLurpak said...

Afendi:Aku tgh busy mcm ni, aku mmg semacam sikit bro.. nak nak keje banyak, tapi usaha yg dibuat tidak mendatangkan hasil, hmmppphhh!!!

somuffins said...

DLL
Kita tertinggal tube, heheh. Baru nak sebut makan dgn nasi ayam sedap, you dah pun sebut.

DeLancrettLurpak said...

CikSom: Kalau tertinggal tube takpe, sebab tube every 2 minutes during peak hours.. Kalau tertinggal flight, mmg kena risau, hehehehhe

Related Posts with Thumbnails