Thursday, 13 January 2011

Nak Cuti - Cuti UK ye??

Ye, tuan - puan sekalian, tambang Asia Udara itu boleh dikatakan murah juga. So, set, boleh jalan - jalan cuti UK kan? Pastu tinggal sediakan duit accomodation, makan minum dan shopping (yg ni paling penting!!!). Eh senang kan, itu aje. Takde bayar visa visitor ke ape ek. Itu dulu la. 


Mulai 10 Januari 2011, general visitor pun kena bayar visa juge, 357MYR = 70GBP. Uiiii, boleh shopping banyak tuuuu dgn 70GBP. Boleh dapat 3 setengah pasang kasut Clark's masa tgh sale mcm ni. 


Eh, tak percaya saya? Tengok sini ye


Sekarang sudah tambah satu lagi kena bayar. 
So, nampaknya mmg tak akan la saya pegi convo. 
Post je sijilnya sudehhhh.


Psst : Ambik gambau dkt British High Commission Kuala Lumpur je, aci la kan?


Update: Tak yah bayauuu!! Dah check dah! Quote dari website Home Office 

"If you are a Malaysian passport holder going to the UK for less then 6 months, you do not need to apply for a visit visa unless you have had previous immigration problems"

rugi woooo kalau UK charge Malaysian masuk UK. Sapa nak tlg berebut kat Oxford Street tu nanti kannn? Pesanan berhemah adalah jgnlah abuse rule. Kalau visa dah tamat tu, balikla wahai rakyat Malaysia. Kang kerna setitik nila, rosak susu sebelanga. Ok fine, korang tak minum susu!

Photobucket

14 comments:

Fazira said...

Inilah akibat2 rakyat Msia yg duduk UK tak ada visa. Kan kita dan anak2 kita dah kena bayar..ayokkk..

DeLancrettLurpak said...

Fazira: Kalau dalam dunia ni semua org ikut rules, mmg aman dunia ni!!!

aliaaroslan said...

ada jugak dengar berita ni aritu pasal ada member nak datang. pergh. nangis tuh.

DrNotts said...

tapi pulak, uk dah terok ekonomi, buat cara gini, lagi susah orang nak datang. yuran uni pulak naik! haisssh! biarlah uk syok sendiri lepas ni!

Ribbon Clown said...

mim, x de kaitan..kamek google resepi mee kolok..seme nmpk x best.. kitak ada resipi nya?

DeLancrettLurpak said...

Aliaa : Kata kat kawan Aliaa, itu semua hearsay. Takyah bayar. Oh lega kan?

DeLancrettLurpak said...

Aunty Notts: Ramai dah Malaysian yg abuse rule. Ada yg duduk sini dgn visa yg dah lama expiry. Kerjanya babysit anak org Malaysian.

Mmg paham la kalau UK nak ketatkan rules. Tapi nampak sgt UK sayang dkt Malaysia, sebab ada satu clause kata if Malaysia passport holder takyah bayar, cool eh? Lobi kuat org Malaysia ni!!

DeLancrettLurpak said...

Pe'jah: Ko try Kak Dayang Jack nye recipe. Ni org Sarawak punye recipe. So, sedap la kan.

http://www.myresipi.com/top/detail/6874

aliaaroslan said...

lega you all. nanti boleh la bagitau kat member tu balik. diorang dah ala2 sedih.

memang rugi tau kalau charge malaysian.

mama kata, kak mimah aje pegi berebut kat oxford street tu. kami pegi tempat lain sebab kureng ongkos. hihi..

DeLancrettLurpak said...

Aliaa: Elehh korang, kalau korang dkt dgn London macam kami, confirm korang la ratu dkt Oxford Street tu. Hehehehe...

DrSinga said...

kita kawan kannnnn...
*kedip-kedip mata*
.
.
.
tumpang rumah sehari dua bolehhhhhhh...??
*kedip-kedip mata lagi*

pearl said...

kejap bayo kejap tak bayo . ugut je lebih

DeLancrettLurpak said...

Ibusinga: Bolehhhh, no hal, dengan syarat bawakkan tahu bakorr!!!

DeLancrettLurpak said...

Pearl: Selagi kerajaan Malaysia kuat melobi, selagi kita tak yah bayo...heheh

Related Posts with Thumbnails