Wednesday, 12 January 2011

Menu

Macam pening kan kalau nak kena masak hari - hari.
Kalau tak masak pun pening juga, sebab kat mana nak makan ni woi!
(Tengok current account, alamak, dah ujung bulan, KPT (kenyit2 mata), masuk la duit cepat (kenyit2 mata)).
Lepas tu tanya T-Bag mesti jawapan nye sama "masak telur goreng je".
I perlukan pembaharuan tauuu, tak up-to-date la asik telur goreng aje.
Tak yah tanya Yaya - Yayen, kang dia sebut semua "rice, chicken, fish, egg, chocolate, bread, geti", pastu tetiba "Mommy, yummy?"

Dlm freezer ada :
10 pieces ayam bandar,
6 pieces ketul ayam kampung,
200g daging lembu,
6 pieces lamb chop,
2 big tiger prawns

Luar freezer:
Telur ayam
Ikan bilis berkati - kati.


Sebab dah lama tak shopping barang - barang freezer. Maka, berikut adalah senarai menu untuk 5 hari.

Rabu : Nasi goreng kampung with fried egg-with-runny-yolk, yummeh!!!
Khamis : Mee bandung muar Adami
Jumaat : Lamb chops and roasted sweet potatoes with black pepper gravy (huh, kena gi kedai beli sweet potatoes nih)
Sabtu : Nasi ayam (kalau terlebih rajin nasi beriani, kalauu laa)
Ahad : Mee Kolok, kalau berjaya pergi Wai Yee Hong  dan kalau tidak berjaya, daging masak merah sudeh.
Isnin : Kena pegi top - up bahan freezer. Kalau tak, minggu depan sila makan telur ayam  dan ikan bilis sampai lebam!


psst: makan talam ubi sedap kan? tak pun bingka ubi, masyukkkk!!
Photobucket

20 comments:

somuffins said...

DLL
Bila mood memasak merundum (which is alwayslah kan?), I sker masak 1-dish meal. Makanya nasi tomato or beriani adalah afdal. Like yesterday, I kuk beriani campak2 with 1 lauk n 'acar'.

Daku bahagia ..

Ribbon Clown said...

mim, aku pun mati akal klu jam tu baru nak plan nak masak ape.. tu sbb menu planner kena buat every weekend..klu tak, naya..nasik gorenglah jawabnya.. hehe

kucingorengemok said...

u got ayam kampung, meh?

Netnet said...

cemana i nak add u dalam 'wish list' i kalau u tak tinggalkan email address u? heeeee

Ms.Lilies said...

aku selalu tanya kekanak jek...pastu aku mkn skali dias depa hahaha...sonang kojo den..
dh itu bos slalu tarak..

DrNotts said...

jangan cancel mee kolok pulak! kempunan kang. sila ambil gambar sekali ok!

DeLancrettLurpak said...

CikSom: Kalau saya kan, kalau masak nasi beriani/tomato (eh banyak nye kalau!), saya masak nasi and the main dish aje. Acar-acar ni tolak tepi sebab saya sorang je makan. Emo tau kalau dah masak penat2, tetiba saya sorang aje makan! heheheh..

DeLancrettLurpak said...

Pe'jah: Mungkinkah kita perlu food journal wahai Pe'jah? Eh ada jual ke such thing? Yg boleh letak what to buy this weekend, what to cook and of course the expenses, kan?

DeLancrettLurpak said...

KOG: Ada, liat macam ayam kampung. Dkt butcher tu, dia tulis broiler chicken, rasanya la..

DeLancrettLurpak said...

Netnet: Nanti I melawat "tapak projek" u and I tinggalkan "jejak kasih" I ok! hehehhe

DeLancrettLurpak said...

K.Mimi: Kalau kanak2 boleh menjawab dgn tepat takpe, Yaya-Yayen jawab pelik2.. confius acik!!!

DeLancrettLurpak said...

DrNotts: Kalau begitu gerangannya, akan ku suruh T-Bag membawa daku ke kedai cino itu seberapa cepat yg mungkin!

afendi ariff said...

sardin takdak sis?
heh!

aliaaroslan said...

yayayayen sungguh tidak menjawab soalan.

saya tunggu sahaja arahan. mudah begitu. hehe..

DeLancrettLurpak said...

Afendi : Aku pun tak sure ada ke tidak sardin dalam robok aku tu. Tapi kat sini payah nak dpt Sardin cap ayam.

DeLancrettLurpak said...

Aliaa: Budak tu pandai kona kiri kona kanan. Padan muka dia dah kena pegi sekolah 9-5 mulai hari ini, hahahahah.

Kalau org bgtau suruh masak apa, provided org tu tau isi kandungan freezer and fridge, senang lah sikit kan?

Ribbon Clown said...

mim,FOC la klu download je hehe..pastu print n compile.. hehe kt $5 diner mom website ade..leh dwload.. tp aku x de la rajin sgt cenggitu huhu

DeLancrettLurpak said...

Pe'jah : Aku kena beli blackboard la. Baru la nampak mcm cafe kalau pakai chalk tulis kannn?

Ribbon Clown said...

wah sgt cantik idea tuh..betul2..lagi semangat nak wat menu planner kan..

DeLancrettLurpak said...

Pe'jah: Blackboard dalam senarai barang utk rumah baru, yippie!!!

Related Posts with Thumbnails