Friday, 14 January 2011

Lemon and Cheese Bread Pudding

T-Bag beli ini 
[Image Source: Google]

Cheese Bap dari Asda. Sekali takda rasa cheese, tapi rasa masin ajo. Dia sudah makan 2 ketoi. Tinggal 2 ketoi. Taktau nak makan atau nak buang saja. Saya pun mmg dah terasa-rasa nak makan dessert. So, saya buat la ini. Bread pudding kan senang, sebab main campak - campak.


Ingredients: 
1 egg
1 tablespoon vanilla or caster sugar (next time kena letak half cup)
2 cheese baps, cut into 2 x 2cm cubes.
100g tub cream cheese (next time guna je 200g)
2 cups milk
2 tablespoons lemon juice
lemon zest 
raisins

Method:
1. Combine cream cheese milk, egg, lemon juice and sugar. Arrange bread cubes in a single layer in the base of a 27 x 16cm baking dish. Pour cheese mixture over the bread. Allow to stand for 20 minutes.
2. Top with raisins and with enough lemon zest.
3. Bake at 160°C for 30 minutes or until the centre has set. Serve warm or cold.



Sekali kurang manis dan rasa kurang cheesy. Next time, kena ikut the red coloured note itu.  Saya makan dgn custard sauce and kalau suka Hersey's syrup boleh juga.


Nyum nyum.
Alah tak yah ikut recipe, pandai - pandai la korang, kan? 
Baling je apa yg ada.
Jgn baling ayam dalam pudding ni sudehhh.
Photobucket

6 comments:

~ Mamma Olyn ~ said...

waaa..sedapnya cik lurpak, i suka ada taste lemon n chessy gitu..hihi, main baling ek, resepi cam geni i suka, senang:)

Lady of Leisure said...

hehe ni pekena ngan vanilla cream heaven gila kan.. i balik kampung emlantak gegiler smlm, timbang cam naik balik sekilo, stress giler, takkan la makan sehari dua leh naik balik ek? huwaaa..

DeLancrettLurpak said...

Mamma Olyn: Kite pompuan yg multi tasking kann, harus la kena carik recipe campak2, kalau tak, tak jadik multitasking gitu..hehehhe

DeLancrettLurpak said...

LL: Takpe, lepas ni you buat gardening berpeluh2 pastu buat elliptical, confirm hilang 1kg,hehehehe

somuffins said...

DLL
Bread pud mmg afdal dimakan dgn simbahan sos kastad yg melimpah ruah. Kastad sos tu buat sendiwi or beli??

DeLancrettLurpak said...

CikSom: I kan, malu tau nak ckp, hehehe.. I punye kuah custard mesti huduh kalau I buat.. mesti tak silky gitu.. sebab tu I pakai yg dalam tin. hehehehhe

Related Posts with Thumbnails