Tuesday, 11 January 2011

Ikan-Cencaru-Belah-Belakang-Terus-Salut

Haaaa, ko tgk tajuk, tak agak-agak. Budget hebat gile la lauk kauuuu!!! Tapi jgn risau, para - para tukang masak yg terulung, ni siaran dari chef amatur aje. So, lauk hasilan juga adalah yg biaso-biaso aje. Takde challenge langsung la. Eh pedulik, asalkan sedap di tekak, perut pun kenyang.

Memula nak buat the typical ikan cencaru belah belakang. Tapi sebab masa masak, berangan dah siap PhD, terus la jadik sambal sumbat utk 5 ekor ikan cencaru. Lepas dah goreng ikan yg dah siap bersumbat, pastu saya macam "eh apsal pulak la banyak benau sambal ni". Keluarkan ikan, buang minyak itu. Letak minyak sesudu, masukkan balik sambal sumbat dan ikan tu sekali. Satukan 5 minute gitu. Pastu siap. Tu yg jadik Ikan- Cencaru-Belah-Belakang-Terus-Salut. 


Makan dgn sayur campur + hati. Saya ingatkan hati lembu. Bila makan, eh la, ini hati kambing. So, akibatnye Yaya-Yayen dan T-Bag tok se makan. Saya la yg makan sorang2. 

Huh, bosan kan pikir apa nak masak tetiap hari. Ni Caramel Choux Buns, saya beli tadi, geraaam aje nak makan, tapi sebab sudah memenuhi kuota kalori hari ni, kena carry forward esok la. Ada kang yg bangun pukul 6 pagi semata-mata nak makan benda alah ni kangg!!


Photobucket

22 comments:

Lady Arween said...

Meriahnya..rajin betul la awak nie..org yang kat Malaysia pun tak rajin nak masak macam awak tau..>>Saya lah tu...Pernah cuba tak ikan sumbat taruk sambal kelapa? Sedap tau

bujal X said...

suami makcik pandai makan ikan cencaru??

tempat makcik ikan caru panggil hapa?

jacket fish??

haha~

zarin said...

lain ke rasanya hati kambeng ngan hati lembu n hati ayam? errrr tk pernah mkn hati kambing ayam arr...termakan hati sendiri adala...hikhik

somuffins said...

DLL
My fren beri nama 'ikan bebek' bila dia masak ikan cencaru belah belakang. Bebek as in bare back, har3.

I suka makan ikan cam tu tapi tak suka tengok hasil minyak selepas menggoreng. Sekian (ada aje yg tak kena dgn I nih, hehe).

Ms.Lilies said...

aku terbayang lak ikan jaket kat sek dulu...ko ingat?

akakakaka

cahya indah said...

owh ikan cencaru belah belakang sumbat kelapa memang sedap sesangat..yumms

Faizal n Fashitah said...

eeEEEee...yuck! sik pandei mek makan hati kambin koh heheheh...

aliaaroslan said...

aiyooo kak, siap kira kalori ni. saya pon kne kira ni nampaknya.

Lady of Leisure said...

Bagus u siap kira calorie hehe.. Dah diet masak sedap2 ni kalau i dapat cencaru bakar ni ngan nasi putih boleh je bedal 2 ke 3 pinggan ni..

DeLancrettLurpak said...

LA: Saya penah makan yg ada kelapa, sedaaappp!! tapi saya malas nak defrost kelapa, lagipun T-Bag tak suke benda yg base kelapa, pelik kann..

saya tak rajin la LA, saya terpaksa, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

Bujal: Laki saya tak suka makan ikan jacket rupanya, saya baru tau semalam.. tapi sebab dah ada lauk, dia makan aje la..

saya tak tau nama ikan itu dalam bahasa omputihs, saya main tunjuk. heheheheh

DeLancrettLurpak said...

Zarin: rasanya sama aje hati kambing and lembu.. tapi hati kambing ni ada "after taste" dia.. after taste dia la yg bg tau itu adalah kambing..heheheh


kalau "makan hati" sendiri, tinggal sikit aje hati, nanti dah "takde hati", susah woooo!!!

DeLancrettLurpak said...

CikSom: Mmg rupa minyak tidak menggiurkan lepas goreng, u kena goreng dalam kuali hitam, tak la emotional lepas goreng.. see, tgk minyak hitam pun kita boleh emo tauuu!!!

DeLancrettLurpak said...

K.Mimi: Ikan jacket sekolah adalah nightmare ok! keras kejung jee.. baling kat dinding, rasanya boleh malantun balik macam bola tennis, ntahhapahapa la diorg masak..

DeLancrettLurpak said...

Cahya : Tapi yg ni tak letak kelapa, alasan chef, malas nak defrost kelapa.. hehehehhe...

DeLancrettLurpak said...

Faizal: Kmk nang sik penah berbeli hati kambing koh, tok daging org korban hari ya... tapi next time, sik kmk mok meli, baunya antap gilak!!!

DeLancrettLurpak said...

Aliaa: Akak rasa kira kalori is the easiest way to guide us for better eating style, tak gitu? Sebab selalu aje termakan banyak, padahal takde activity ganas pun dibuat pada hari tu..

DeLancrettLurpak said...

LL: U percaya tak, semalam I makan nasik tak dalam 2-3 sudu aje, tapi I ratah ikan. Sebab dah 3 hari berat i tak moh turun. Dia stuck dkt 65.6, gerammm!!!

melissa said...

saya pon tension nk masak apa dah!!! boring boring boring!!

DeLancrettLurpak said...

Farrah: Sabau aje laa.. tapi kalau masak sendiri ini, bagus tau, boleh lepas tension tumbuk cili.. hahahahah

afendi ariff said...

mahai ke ikan jaketnya sis?
heh!

DeLancrettLurpak said...

Afendi : Ntah la bro. Aku beli secara pukal. Dalam 10pound dpt 9-10 ekor kot.. aku taktau murah ke mahal, sebat aje laa..

Related Posts with Thumbnails