Monday, 31 January 2011

Favourite Quotes

"Jangan bising-bising, buat saja kerja" (T.W.K, 2008)

This is my favourite quote, diucapkan oleh my colleague di satu universiti yg bukan letaknya di Sabah. Ayat simple dan maksudnya saya rasakan dalam. For me, maksudnya adalah, kalau tak boleh perform more than your minimum requirement, diam dan buat saja kerja. Kalau anda sudah buat sesuatu yg hebat, bolehla buat bunyi sikit tapi jgn over, nanti nampak kebodohan diri dengan tidak sengaja.


"Kalau rasa sedih, saya akan biarkan diri saya sedih selama setengah jam, lepas tu saya akan hilangkan sedih itu dengan memikirkan tindakan yg selanjutkan. Begitu juga kalau saya happy" (Kawan masa BTN tapi nama dah lupa, 2008)

Seriously, ini adalah cara untuk membuatkan kita semua sentiasa berpijak di bumi nyata. Jangan sedih like it's the end of the world dan jangan happy sgt, macam dunia ini kita yg punya.



Renung-renungkanlah dan selamat berkerja.


Psst: boleh tak saya jadik pakar motivasi dkt tivi? Ahhh perasantan saya ni!!!
Sent from my BlackBerry smartphone from Virgin Media

14 comments:

Daddy Ziyyad said...

quote yang simple, yet boleh membawa maksud yang mendalam, betul...

nuriL said...

mmg best!
ops aku refer pada cara ko tulis quotation itu. ;)

Mak Piah said...

MP merasa sangat gembira membaca post ini dan akan mengepost kan nya di status FB..:)

DrSam said...

setuju bab terover. bising jangan terover dan senyap pun jangan terover...

DeLancrettLurpak said...

DaddyZiyyad: Saya sungguh terkesan dgn ayat diorg ni, membuatkan saya berfikir dalam2(sambil makan cheesecake) hehehehe

DeLancrettLurpak said...

Yanot: Aku ingat ko kata aku mmg best jadik pakar motivasi, chehhh!! hehehehe

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah: Sile sile share.. hehehe.. Mak Piah, kamu dimana skarang? di Kota Belanda kahh?

DeLancrettLurpak said...

DrSam: Agree. Senyap kalau terover, sampai sudah tak dpt apa, kann?

Mak Piah said...

Mak Piah tinggal di absodi..:))

DeLancrettLurpak said...

MakPiah tinggal kat UAE eh? Kalau saya turun sana, jom la tgk arab gelek sama2.. hehehehe

Mak Piah said...

Mak Piah duk dekat Makkah. Nak gi umrah atau haji...silakan menghubungi. ok. Mak Piah ajak pi minum susu unta<--ini seryes tau...depan umah Mak Piah ada.

Shisha don ketum yang dihajati takdek la sini..* muka penuh tanda tanya apakah rasa don ketum>*

DeLancrettLurpak said...

MakPiah: susu unta? apakah rasanya? daging unta ada tak? heheheh....

Ribbon Clown said...

aku klu sedih trus gi cuci umah, bersilat ng vacuum n mop..berus toilet kuat2 kuarkan seme sedih2 tuh hehe.. klu stress kat opis, balik aku wat benda yg sama hehe

Ribbon Clown said...

aku klu sedih trus gi cuci umah, bersilat ng vacuum n mop..berus toilet kuat2 kuarkan seme sedih2 tuh hehe.. klu stress kat opis, balik aku wat benda yg sama hehe

Related Posts with Thumbnails