Wednesday, 19 January 2011

Chocolate Bottom Banana Cake

Saya ni kalau banyak kerja, masa tu la nak makan macam-macam. Lagipun, lately ni memang perut lapar sentiasa, mungkin sebab bulan mengambang. Dateline kerja saya adalah banyak gile. Kalau buleh nak keluarkan paper secepat mungkin. Bidang saya ni implementation nya adalah coding, so kena buat sendiri, bukan main click-click. Codingnya involve graphic library and numerical library. So, sebagai org yg amatur, coding itulah yang melambatkan segalanya. Algorithm itu kena paham dahulu sebelum masuk coding. Saya dah belajar dari kesilapan saya dalam tahun 2009 dan 2010 (gile lambat ko nak dpt pengajaran!!!), paham dulu algorithm tu betol-betol sebelum buat coding, kalau tidak, nescaya result coding adalah gila! Sekarang ada 4 coding berbeza (4 different algorithms) tapi menuju ke arah matlamat yg sama yg mesti disiapkan. Lepas dah siap 4 coding ni, barulah boleh tulis a paper (ok, A paper ok! Bukan papersss). Yang aku merepek kat sini pasal study, apa pasal?! Ergh!!

Bila saya lapar, saya suka jalan - jalan masuk blog chef - chef pro, org kata tak dpt makan, tgk gambau jadik la. Oleh sebab terlampau kronik tahap keinginan saya kepada cake yg sungguh marvelous yang telah dibuat oleh Puan Zarin, saya pun buatla jugak. Saya start godek-godek cake ni pukul 4 petang dan cake ini telah keluar dari oven 4.45pm, just on time utk saya pi amik Yaya-Yayen from school. Senang gileee!!!

Zarin took the recipe from Anie. Anie and Zarin, I put the recipe here ok! Senang nak buat lagi nanti. By the way, saya hanya buat half batter. Sapa nak makan kang banyak2 kannnn? Dan saya tak panggil ia square, sebab saya potong dia macam cake, hehehe.

Ingredients 
1/2 cup butter 
1 cup sugar ( I only added 3/4 cup) 
1 egg 
1 teaspoon vanilla 
1 1/2 cups mashed banana (about 3 medium bananas) 
1 1/2 cups flour 
1 teaspoon baking powder 
1 teaspoon baking soda 
1/2 teaspoon salt 
1/4 cup baking cocoa 
1 cup chocolate chips

Instructions:
1. In mixing bowl, cream butter and sugar. Add egg, vanilla, and bananas, beating thoroughly. 
2. In a separate bowl, combine flour, soda, baking powder, and salt. Add to creamed mixture and mix well. 
3. Divide batter in half. Add the cocoa to one portion of the batter. Spread that portion in the bottom of a greased 9 x 13-inch baking dish. Spoon remaining batter on top, swirling gently with butter knife if desired, and sprinkle with chocolate chips. 
4. Bake at 350 degrees for 30 minutes or until batter tests done with a toothpick or fork. Cool and cut into 24 squares



Inilah akibatnya pemalas nak ambik gambo pakai camera betol. Camera BB ni tak clear. Salahkan camera, tapi mmg sebab takde skill kann? Ah, lantak.

Oleh sebab saya dah makan nasik sesenduk setengah semalam, ni ayam phat phet punya pasal la ni, so tak leh la nak makan kek ini banyak - banyak. Saya makan kek ni satu setengah slice, mak oiiii, sedap tauu!! Takpe, simpan utk breakfast pagi esok. Kalau layan dgn Earl Grey, confirm mantap ni!!!


Sebab tu saya kata PhD saya ini adalah Permanently Hungry and Depress.
Melantak aje kejenye!!!
Photobucket

12 comments:

aibaks said...

hehe...klu da mkn nasi n kenyang pastu tak leh perabih kek tu.. meh la post kat aibaks kek tu.. hehe..

somuffins said...

DLL
Bagus gak you kasi briefing kat kitorang apa kerja yg you buat disamping masak2, makan2 n syopping2.

Kek tu memang jahhhaat ek? Zarin/Anie's version dah buat kita tidor tak lena. Now you, boleh tak I salahkan you bertiga sbb buat I tidor tak basah, mandi tak lena?
See? I dah sasau!

Ms.Lilies said...

errkkk....
another kek!
aku adalah pencinta kek....

okeh, esok nak pi carik pisang...
mcm kena bake jugakla...mana aci ko rasa sorg2

DrNotts said...

lurpak,

saja nak tanya. apa perasaan buat phd dan duduk lama di negara orang ni. ada best ka? atau lebih baik buat twinning or even buat di malaysia tapi sijil from abroad. rindu nak balik malaysia berapa peratus now compared to masa mula2 datang?

DeLancrettLurpak said...

Aibaks: Perut saya size perut kambing. Banyak space lagi, hehehehe. Kang post, berkulat pulak.. heheh

DeLancrettLurpak said...

CikSom: Tu yg bg light briefing. Kadang2 tu taknak cerita pasal phd kat blog, sebab tension.. heheheh


Sedappp CikSom. Kalau makan, siap pejam-pejam mata tauuu!!! hehehe..

DeLancrettLurpak said...

K.Mimi: Leh buat bekal utk si Syira. Kot la dia tak sempat makan 2 mangkuk mee, ada gak utk dia makan curi2 dalam kelas, heheheh.. budak2 kena makan banyak, baru bertenaga, gituuu...

DeLancrettLurpak said...

Aunty Notts: Semenjak saya dtg oversea ni, saya rasa ego saya telah turun dengan banyaknya. Saya rasa saya perlu belajar banyak lagi sebab knowledge saya sangat sikit berbanding dgn org lain. Oleh itu, saya telah menjawab soalan Aunty, belajar lah di oversea full time. Tapi kalau nak rasa confident akan lulus dalam Phd, saya rasa baik buat di Japan dan Aussie. Sebab system mereka lain, kebanyakkan nya dpt Dr on time. Kat UK, semua depends on student. Student rajin gila kuasa 12 +everything is on track, baru dpt abis on time.

Dah 5-6 months duk di UK, baru rasa rindu kat Malaysia. Lepas a year, balik Malaysia kejap, terubatlah rasa rindu. Sekarang ni dah ok dah, maybe hanya 20% rindu kot.

Fazira said...

Ayokkk kak Mimah!!!
Baru semalam girl2 nie sebut nak buat cake pisang. Ada pulak yg sebut nak buat chocolate banana cake with whip cream!. Tapi sorang pun tak tahu nak buat macam mana. Agak2 nak datang Birm tu..hulur2 lah sikit yerk. Hahahaha..

DeLancrettLurpak said...

Fazira:Hehehe.. Kalau akak pi Birm and bermalam kat sana, kita buat sama2 laaaagi best!

Bau kek pisang satu rumah adalah sgt best ok!

Fazira said...

Ha...kalau buat sama2 tu lagi best. Semua air tangan ada..nanti malam2 semua masuk dalam mimpi ;)

Kak Ayu dah beberapa malam sebut kek pisang..kek pisang..

DeLancrettLurpak said...

Fazira, cheh! ingatkan si sabryna dgn si sofiya yg nak makan.. rupanya mak-mak org.. mak-mak org tu pandai buat, saje jee tuuuu...

Related Posts with Thumbnails