Saturday, 15 January 2011

Beli Jangan Tak Beli Beb!

[Lepas Cik Nuril menulis, saya pun terpanggil (eh sapa panggil kau?) gak untuk menulis ]

Kasut, 
Baju, 
Groceries
Buku
Gas
Benda yang selalu dibeli.


Tapi ada benda yg sometimes u get because u earn it.
Ko penat belajar tunggang terbalik buku meds, ko dpt jadik doctol.
Dah penat belajau, design sini, ukur sana and tgk banyak "cacing kerawit", dpt jadik engineer.
Pastu kalau rajin banyak, buat itu dan ini, wallah dpt title IR.
Penat belajau lukisan, lukis plan la (bukannye lukis rumah dgn pokok kelapa tau pastu ada burung dgn matahari), lawat tapak projek la, angkut kulu kilir plan tu, baru dpt jadik architect.
Ko penat- penat menabur bakti dan jasa (aku tak leh kalau jumpe perkataan menabur ni, mesti imagine org bagi makan ayam, pelik kan), ko dpt la pangkat PJK ke whatever yg aku taktau tu kan. 


Tapi tidak lagi weh. 
Semua benda tu buleh beli.
Huiiiiiiii yaiiii (ni org kampung aku selalu sebut ni!), semua lahhh.
Eh tak percaya ke? Baca dkt blog AididMuaddib ni ha.
Eh tu apa tu, 
dah la 
tak yah baca buku/papers semua tu,
tinggalkan aje coding tu, tikus-tikus tu lepaskan aje,
takyah la collect data
takyah pening2 tulis paper or journal
pegi bayo and beli title. 
Ko nak apa?
Alah, setakat nak Dr aje??
Ni ha, boleh beli Prof sekali.
Tak cukup lagi?
Ok la, pegi beli Prof Emeritus sekali.
Tapi yang tak buleh blah kalau ada Sir laaa..



Kenapa jadik mcm ni?
1. Sebab org kita sgt pandang title.
"Huiiiii yaaiiiii, ko nengok anak Jalal tu haaaa, ada pangkat Datuk dahhh, bini dia ada title Prof". By the way, ada PhD tak semestinya kita ni hebat. Itu hanya licence yg kata ko dah boleh manage research sendiri.


2. Sebab org kita suka terima apa saja, PEMALAS nak bertanya.
Eh tak payah tanya - tanya. Kalau dia kata dia dah ada title Dr, angguk kan aje. Tapi taktau yg korang kena kench. Eleh, kalau tanya lebih- lebih kang, ada org kata "ishhh, apa tanya-tanya, dah tertulis dalam Quran begitu, ada la reason Allah kata begitu, takyah tanya la". Kita telah dikurniakan otak untuk berfikir dan menilai, apalah salahnya bertanya. Bertanyalah pada yg berilmu dan cari lah jawapan kepada soalan. Timbal balik jawapan yg kita dpt, jgn main terima semua.

Harga barang ribu-riban, dptla pulak tukang jual ada title hebat-hebat, terus terpedaya eh, harus lah beli product yglayakdibalingketongsampahitu, kan??

Aku heranla org yg tipu org mcm ni, beli title sebab nak org percaya yg product diorg hebat tapi sebenonya tidak, takde rasa bersalah ke? Ke dia happy je, asal poket dia tebal?


psst: Poket aku pun tebal gak, tapi tebal dgn resit christmas shopping hari tu, erk!


Photobucket

4 comments:

nuriL said...

bagus2.
aku mmg suke ko tulis gak pasal ni.
(consider follower ko lebey beso dr aku-follower blog eh not MLM bagai itu wohaa)

our main intention is puclic awareness - supaya org2 diluar sana jgn tertipu!!

ops, btw - harini watak aku adalah Prof-IR-Dr-Tun-cik-seri nuril amcam?
wohaa!

DeLancrettLurpak said...

Yanot: Aku rasa nak balik Jasin, nak bagi ceramah kesedaran, seriouss!!!

aibaks said...

hehe.. awat tak buh Ir sekali.. baru best emeritus ir dr bla bla bla.. hehe..

DeLancrettLurpak said...

Aibaks: Aku agak kalau dia dpt beli title Sultan, confirm dia beli.. desperate sungguh depa ni.. org mcm ni masa kat sekolah rendah, mesti kecoh nak jadik ketua pengawas..hahahaha

Related Posts with Thumbnails